Zekiye Hoca "Mahallemizdeki en büyük sorun gecekondu
İstanbul Flaş Gazetesi Mahalle Muhtarları ile Mahallelerin sorunlarını konuşuyor. Karanfil Ökten, Üsküdar Bahçelievler Mahalle Muhtarı Zekiye Hoca'ya sordu.
Karanfil Ökten : Mahallenizde öncelikli çözülmesini istediğiniz sorunlarınız nelerdir?
Zekiye Hoca : Mahallemizdeki en büyük sorun gecekondu sorunu. Bunların iskan, imar ve alt yapı sorunları var. Çünkü mahallemin 1/3’lik bir kesimini oluşturan bölgede 40-50 yıldır bu gecekonduda yaşayan vatandaşlarımız var.
Bunların bir kısmı kamusal terk alan içerisinde, bir kısmı hazine arazisi içerisinde yer alıyor. Bunların alt yapıları ve sosyal donatıları olmadığı için çok zor koşullar altında yaşıyorlar. Dolayısıyla bu bölgedeki sorunların çözülmesi mahallemdeki modern kentleşme olarak bölgenin coğrafyasında çok önemli bir yer tutuyor.
Çünkü burada oturan vatandaşlarımızın büyük bir bölümü aynı zamanda eğitim ve gelir düzeyi düşük olan kişiler.
Bundan dolayı işsizlik sorunu ortaya çıkıyor.
Kalifiyeli eleman değiller. İşsizlik sorununa paralel olarak bir takım sorunlar birbirine bağlı olarak ortaya çıkıyor.
Mahallem için ilk yapılması gereken bu bölgedeki gecekondu sorununun çözümlenmesi. 2’nci derecede ise özellikle ana arterim olan Zübeyde Hanım caddesi ve Bosna Bulvarı’nda son dönemde ticari alan olmasından dolayı yoğun imara açıldı. Bu bölge neredeyse okullar caddesine dönüştü ve trafik sorunu yaşıyoruz.
Sabahları ulaşımda bu cadde de müthiş bir trafik oluşuyor ve vatandaşlar çok büyük sıkıntılar çekiyorlar. Bu okulların hemen hemen hepsi kolej.
Bir üniversite, 9 tane lise ve ilkokul var bu ana arterde.
Dolayısıyla velilerimiz öğrenci bırakma, servis gibi şeyleri ulaşımda kullandıkları araçlardan dolayı parklanma çok fazla olduğu için artık içinden çıkılamaz bir trafik sorunu ortaya çıkıyor.
Ben bunu sorunun çözülmesi ve parklanmanın çözülmesi konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, Üsküdar Belediyesi’ne de ilettim. Bu konular çözümlenmesi gereken problemlerimiz.
Üsküdar’da bağımlılık sorunumuz var. Orta yaş ve genç yaştaki insanlar önce içici, sonra satıcı konumuna geliyor. Her iki, üç evde böyle insanımız var. Üç yıl önce bağımlılıkla mücadele birimini kurduk.
Ama muhtarlıklar ve okullar kanalıyla sürdürülen bağımlılıkla mücadele çok sorun çözücü olmuyor. Aileler katılmıyor, bir kısmı kendini gizliyor.
Sorunu böyle olduğu için çözemiyoruz.
Bu sorun işsizlik sorunun çözülmesiyle olacak. Ortaokuldan sonra gençlerimiz açık liseye yönlendiriliyor. Özellikle bu çocuklar açık lise adı altında sokakta kalıyor.
Bunlar işe de girmedikleri için satıcı, torbacı haline dönüşüyor.
Bu açık liseler örgün eğitim haline getirilme ki biz çocuklarımızı sokaklardan, parklardan kurtarabilelim.
FACEBOOK YORUMLAR