Yedi tepe üstündeki kent: İstanbul

Farklı medeniyetlere başkent olan İstanbul’un Suriçi olarak anılan bölümünün “Tarihi Yarımada” olarak bilinen bölgede yer alan yedi tepe üzerine kurulduğundan bahsedilir.

Yedi tepe üstündeki kent: İstanbul
19 Ağustos 2014 - 19:18

M.S. 330 - 395 yılları arasında Roma İmparatorluğu, 395 - 1204 ile 1261 - 1453 yılları arasında Doğu Roma İmparatorluğu, 1204 - 1261 arasında Latin İmparatorluğu ve son olarak 1453 - 1922 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapan İstanbul, dünyanın en eski şehirlerinden biri.

Farklı medeniyetlere başkent olan İstanbul’un Suriçi olarak anılan bölümünün “Tarihi Yarımada” olarak bilinen bölgede yer alan yedi tepe üzerine kurulduğundan bahsedilir. Şehrin kurulduğu bu tepeler Roma Bizans ve özellikle Osmanlı döneminin ihtişamlı yapılarıyla süslenmiştir.

 

İşte “Yeditepe İstanbul”un kurulduğu o tepeler:

 

1- Topkapı Sarayı, Ayasofya ve Sultanahmet Camiinin bulunduğu tepe

Eski zamanda Hipodrom ve Akropol’ün yer aldığı günümüz Sultanahmet çevresindeki bölgedir. İstanbul’un ilk kurulduğu bu bölgeye Sarayburnu’nun hakim olmasıyla birlikte Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camii ve Ayasofya Camii gibi ihtişamlı eserler ayrı bir güzellik katıyor.

 

 

 

 

2- Çemberlitaş ve Nuriosmaniye Camiinin bulunduğu tepe

Bizans İmparatorluğu zamanı Constantin Forumunun da yer aldığı ve en önemli Osmanlı yapılarından olan Nurosmaniye Camiinin bulunduğu bölgedir. Beyazıt’tan Sultanahmet’e uzanan Divanyolu Caddesi üzerinde Çemberlitaş sütununun olduğu bölge dahil yakın çevresi bu bölge dahilindedir.

 

 

3- Beyazıt Camii, Üniversite ve Süleymaniye`nin bulunduğu tepe

Beyazıt Camii’nin yer aldığı ve tarihi İstanbul Üniversitesi kampüsünün içindeki Beyazıt Kulesi’nin bulunduğu noktadır. Bu tepede asıl önem arz eden yapı ise Süleymaniye Camii’dir.

 

 

4- Fatih Camiinin bulunduğu tepe

Fatih Sultan Mehmed'in ve Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa’nın türbelerinin bulunduğu  Fatih Camii ve Külliyesinin bulunduğu tepedir.
 

5- Yavuz Selim Camii’nin bulunduğu tepe

Sultan Selim Camii ve Fethiye Camii gibi önemli yapıların yer aldığı bu tepede ayrıca Bizans döneminde Bonos Sarnıcı da bulunuyordu. Yavuz Selim adıyla anılan semt, Fatih’in Haliç’e bakan tepelerinden biri.
 

 

6- Edirnekapı semtinde, Mihrimah Sultan Cami’nin bulunduğu tepe

İstanbul’un en yüksek tepesi olmasıyla birlikte Haliç’in hakim olduğu bir bölgedir. Mihrimah Sultan Camii, Tekfur Sarayı ve Kariye Müzesi bu tepe ve çevresinde yer alıyor.

 

 

7- Kocamustafapaşa semtinin bulunduğu tepe

Eski Makios Sarnıcı’nın (Çukurbostan) yer aldığı bölgedir. Yakın çevresinde Arcadius Sütunu bulunan bu tepe Aksaray ile Topkapı Surları arasında kalır.

 

 

İstanbul`da surların dışında kalan diğer tepeler ise;Beykoz`da Yuşa Tepesi, Rumelihisarı`ndaki Şehitlik Tepesi, Sarıyer`de Maden Tepesi, Paşabahçe`de Karlıtepe, Beyoğlu`nda Tepebaşı ve Fetihtepe; Şişli`de Hürriyet Tepesi, Gayrettepe, Esentepe, Kuştepe, Köğıthane`deNurtepe, Şirintepe Seyrantepe, Gültepe, Çeliktepe; Kadıköy`de Fikirtepe, Göztepe; Usküdar`dalcadiye Tepesi, Sultantepe, Nakkaştepe, Büyük Çamlıca ve Küçük Çamlıca tepeleridir.

 

Hazırlayan: Sevde Bekam
İstanbul Ajansı


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum