Sevgili dostlar, yaşadığımız Evren’de varlığımızı sürdürdüğümüz dünyanın tüm cömertliği ile bizlere sunduğu güzelliklerin kaçımız farkındayız, yaşamın benlik koşturmacasından zaman bulup ya da kendimize kısacık bir zaman ayırıp hiç düşündük mü? Filozof ‘un biri ne demişti (Rene Descartes) “Düşünüyorum öyleyse varım” peki bu şu anlamamı geliyor düşünmüyorsak yok muyuz? Peki, bunu düşündük mü?
Evet düşünmek bilgi birikimi, dağarcığımızın zenginliği, yada farkındalıkla ilgili olsa gerek eğer dağarcığımız yaşadığımız evren ve varlığımızı sürdürdüğümüz dünyamızla ne kadar dolu olduğu ile ilgili değil mi? (Rene Descartes eğitimini tamamladıktan sonra, kitaplardan öğrenme sürecinin kendisine daha fazla bir şey kazandırmayacağına inanır. Bunun üzerine kendini incelemeye başlar. Diğer tüm bilimleri bir kenara bırakıp, kendi betimlemesiyle, “dünyanın en büyük kitabını” öğrenmeye koyulur. Descartes’ın sözünü ettiği en büyük kitap, soyut anlamda insan, ancak birinci elden bilgilenebileceği bir insan, yani kendisidir.) Descartes’in deyimi ile dünyanın en büyük kitabını birinci elden kendimizle ilgili ne kadar okuduk.
Oku’mak kelimesinden ne anlıyoruz hiç durup düşündük mü?
Yaşadığımız gezegende, birey olma olgunluğuna erişmek, ardından toplumsal gerçekliğe varmak, insan olarak varlık nedenlerimizden biri değil mi? İç güdüsel yaşam tarzı birey olmak için üzülerek belirtmek zorundayım yeterli değildir. Elbette yaşamın olmazsa olmaz yaşamın gerektirdiği zorunlu haller vardır. Ancak o şartların zorluklarına rağmen kendimizi okuma değerlendirme şansını kendimize vermeliyiz, bu toplumsal bir zorunluluktur. Sonuçta yaşadığımız gezegeni paylaştığımız, kendi dışımızda birçok varlık vardır.
Birey olma becerisi üzerinden toplumsal değer üretebilme, ardından tüm gezegene, hatta evrenin derinliklerine uzanabilme cabası olmalıdır.
Şahsım birey olma üzerinden bir çok toplumsal değeri baştacı etme, onları toplumla buluşturma yaptıkları bireysel başarılarına farkındalık oluşturma alanında çaba sarf ederek aydınlanmaya katkı sunmayı görev edinmiş biri olarak şu sözümü tekrarlıyorum “sanatçılar yeryüzünü aydınlatan yıldızlardır” sanatçılar deyimime bilim ve teknikte üstün başarılar elde etmiş kişiler dahildir.
Yıldızlar arttıkça yeryüzü daha aydınlık olacaktır.
Bizlere aydınlanmanın yolunu açan büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Barış Dünya’da barış” söylemini önemsiyorum.
Bol yıldızlı yarınlarda buluşma dileğiyle, sevgiyle kalın.
FACEBOOK YORUMLAR