Yaşar KABA

Yaşar KABA

[email protected]

Basın, özgürlüğe uzanan birlikte alınan nefestir.

30 Aralık 2021 - 11:50

Ana rahmine düştüğünüz an süreç başlar. Varoluşun ilk adımıdır. Sevgiyle beslenir, sevgiyle gelişirsiniz. Bir iç dünyanız vardır orada hiç birimiz hatırlamayız.

Anneyle nefes alır, anneyle yaşarsınız. Dış dünyada bir sevinç büyük mutluluklar vardır. Varoluşa giden yolda sevgiyle beslenir. Gerçek anlamda nefes almadan yaşarsınız. Dünyaya geldiğiniz aydınlığı gördüğünüz an başlar nefes alışınız. Özgürlüğe ilk adımdır, çığlıklarınız. Artık ikinci adım başlamıştır. Yine gelişme süreci başlar. Önce emekler sonra, adımlar, ardından yürümeye başlarsınız, attığınız her adım özgürleşmeye giden yoldur aslında. Anne karnında kalp atışlarıyla başlayan yaşam, dünyaya attığınız ilk adımda nefes alıp vermeyle devam eder.
Aldığınız her nefes özgürlüğe giden yoldur.

Sonra yaşadığınız yer küreyi öğrenmeye başlarsınız. Canlısı cansısı tüm varlıkları ile iyileri, kötüleri canları, cananları ve parçası olduğunuz evreni, size gerçek kimliğinizi her ne kadar ait olduğunuz aile verse de, aslında birey olma yolundaki gelişiminizi olgunlaştıranlar, düşünen, sorgulayan, düşündüklerini sözlü ve yazılı size sunanlardır.

Bazen gerçeklerle yüzleşirsiniz acıda olsa kızarsınız tepki verirsiniz. Ancak gerçek her zaman gerçektir. Zalimler, aç gözlü doymaz yaratıklar, öğrendikçe yeryüzünde yaşanan gerçeklikleri isyan edersiniz insanlığınıza. Nefessiz kalır, yaşama tutunmak için çabalarsınız.

      Birde madalyonun arka yüzü var tabi sizi bir an nefessiz bırakan konuyu işleyen araştıran tüm gerçeklikleri ile size sunan basın mensupları, yazarlar çizerler, araştırmacılar.

Onlar yaşamları uğruna bu yolda yürüme kararı alanlardır. Aldıkları her nefes gerçekliğe ulaştıkları, bu gerçekleri kitlelere aktarma yolunda aldıkları mesafe kadardır. Onlar için aldıkları her nefes özgürlüğe attıkları adımla bağlantılıdır. Çünkü üstlendikleri görev yaşadığı gezegende olup bitenleri olduğu gibi çağdaşlarına ve gelecek çağlarda gelecek olanlara aktarmaktır. Halkın haber alma özgürlüğünü kullandırmaktır asli görevleri.
 
Temelde halkın nefes alma organlarıdır, özgürlükleridirler.
Onlar yaşadıkları her olayda nefes alıp vermekte zorlanırlar, aldıkları her sonuçta özgürleşirler adeta.  Ama yaşadıkları zorluklar sadece anı n yaşanmasındaki gerçeklikler değildir elbette birde alınan sonucu gerçek sahiplerine halka ulaştırılmasıdır.
 
Bir yanda çıkar grupları bir yanda onların hizmetkârı noktasına gelen politikacılar,  kabus gibi çökerler enselerine, yasalar hep onlara karşıdır. Halkın haber alma özgürlüğüne. Birde beslemeleri vardır. Dalga dalga saldırırlar ellerindeki güçlerle.
Ama gerçek anlamda görev bilincinde olanlar inandıkları yolda yürürler. Onları belki de en çok yaralayan kendi mesleklerinden olan aynı safta olanlardan tutulan paralı silahşorların saldırısıdır.

Yine o silahşorların tahrikleri ile kendilerine saldıran bilinç yoksunu halkıdır.
Ancak karanlık aydınlığa direnemez, aydınlık gelecektir umuttur gerçekliktir.
Basın özgürlüğe uzanan, birlikte alınan nefestir.
Basın sizi yaşama bağlayan nefes aldığınız organlardır
Basın insanlığın geleceğidir.
Basın mensuplarına sıkılan her kurşun, insanlığa sıkılmış kurşundur.
Basın mensuplarına sıkılan her kurşun geleceğinize sıkılmış kurşundur.

Basın özgürlüktür.
Basın toplumların aldığı nefestir.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yaptığı açıklamada “Siyasi ve ekonomik baskıyla kapatılan yüzlerce yayın organında, 12 bine yakın gazetecinin işsiz kaldığı bir ortamda çalışan gazeteciler de yoksulluk seviyesindeki maaşlarıyla ayakta kalmaya çalışmaktadır.”

Basının nefesini kısmaya çalışanalar aslında kendi nefes borularını hançerlediklerinin farkında bile değiller. Halkın sözcüsü ve kamunun bekçisi olan  basını yok sayan zihniyetlerin demokrasi anlayışını sorgulamak gerekir. Çünkü basın kişilerin imtiyazında olsalar da kamuya aittir. Bu bilinç oturmadıkça özgür basından ve demokrasilerden bahsedilemez.
Her şeye rağmen 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutluyorum
2022 yılının tüm insanlığa sağlık ve mutluluk getirmesi dibeğiyle
Yeni yılınızı kutluyorum
Sevgiyle kalın, özgür kalın.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum