Yakup KAMER

Yakup KAMER

''LAFIN ÖTESİ"
[email protected]

Fas yensede yenilsede gönüllerin Sultanı demiştik.

15 Aralık 2022 - 13:49 - Güncelleme: 15 Aralık 2022 - 14:23

Afrika kıtasından Arap dünyasından ve İslam aleminden 3. dünya ülkesi tek temsilcisi Fas elendi. Hemde yüzlerce yıl kendisini müstemleke eden eski Fransız efendilerine karşı. Maç bir nevi medeniyetler çatışmasına emsal gösterilirken şüphesiz arkasında bütün dünyadan büyük bir seyirci desteği de vardı.

Maça gelince Fransa sürekli Fas baskısı altında oynadı. Ama süpriz bir erken golle ve maçın sonuna doğru gittikçe yorulan Fas Milli Takımının verdiği bir açıkla beleş gol yiyerek dünya kupasına veda etti. Herhalde 3.lük maçı oynanmayacak avaraj belirleyecek. Fas'da bir zamanlar kısa sürelide olsa Osmanlı hakimiyeti vardı.

Dahası Cezayir ve Tunus dayıları çok uzun yıllar Osmanlıya bağlı levent ve yeniçerilerle yönetilen eyaletlerimizdi. Hele Libya son yüzyıla kadar kaptan-ı deryaların hüküm sürdüğü coğrafyalardı. Meşhur ya Bağdat'a ya Fizan'a sözündeki Fizan işte bu Libyaydı. Libyayı italyan sömürgecilere kaptırmamak için başta Mustafa Kemal Atatürk , Enver paşa ve Kurtuluş savaşında görev alacak bir çok vatansever Türk Subayı Trablusgarp savaşı denen çatışmalara katılmıştı. Afrikanın Makus talihi anlatmak la bitmez. Bir Fas maçının bize düşündürdükleri onlarca kalın ciltli külliyata sığmaz.

Sistemli olarak İngiliz ve Fransızlar Afrikayı hızla sömürgeleştirmişlerdi. Bunlara İspanyollar İtalyanlar Belçikalılar ve Hollandalılar katıldı. Afrika yağma Hasanın böreği gibiydi. Her yerinden irin ve kan akıyordu. Bu yetmiyormuş gibi köleciliğin tek kaynağıydı. Köylerinden kaçırılan genç erkek ve kadın köleler güney ve kuzey Amerikanın yolunu tutuyordu. Dahası bu furyaya en son katılan Almanya güney ve orta Afrikada bir çok karışıklıklara sebep oldu. Orta Afrikada Belçikanın işlediği insanlık suçları anlatmakla bitmez. İtalyanlar kuzey Afrikada ve Habeşistanda terör estirdiler.

Fransızlar Kuzey Afrikada sadece Cezayirde 2 milyondan fazla insanın ölümüne sebep oldular. İspanyollar Fas ve Sahrada yüzlerce yıl katliamlar yaptılar. Belçikalıların Kongoda yaptıkları Hristiyan beyaz adamların Günay Afrikada yaptıkları. son üç yüz yıldır kan ağlayan bir Afrika resmi çizdi insanlığa. Bu konuda tek suçlu hristiyan Avrupalı beyaz adamdır. Utanmazdır, hırsızdır, kölecidir, katildir.

İnanın Asya Avustralya güney ve kuzey Amerikada tüm yaptıklarını sıralasanız insanlık tarihi denen rezilliği bir çırpıda görürsünüz. Ayrıca dünyadaki değişik tarihlerdeki tüm Yahudi soykırımlarında hristiyan Avrupalı beyaz adamın parmağı vardır. Fas futbol maçına çıkarken işte arkasında tüm o mazlumlar vardı. O yüzden gönlümüz ondan yanaydı...

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum