Yakup KAMER

Yakup KAMER

''LAFIN ÖTESİ"
[email protected]

Enflasyon Canavarı.

08 Ocak 2023 - 22:05

İlk Enflasyon canavarı lafı ve simgesel ejderha resmi Türk Basınına 1980den sonra girdi. Zira Türk Milleti Enflasyonla daha önceki yıllarda 10ar yıllık periyotlarla karşılaşıyordu.

O zaman ki hükümetler cari açık dayanılmaz bir hal alınca mal ve hizmetler gerileyince nüfus artışı hızlanınca ipleri koyveriyorlar ve sonu enflasyonla biten 1960 - 1971 - 1980 darbelerini ve ara rejimlerini getiriyordu.

Fakat 1980den sonra gümrük duvarları kalktı para konvertibilite oldu özelleştirme başladı ve sonuç olarak enflasyon yıllık artışlara hatta altı aylık artışlara başladı. Bugün dikkat ederseniz altı aylık enflasyon tespit ve maaşlara zam gayreti var. Bu yakın gelecekde aylık ayarlamalara kadar gidebilir.

Çok hiper enflasyon olan ülkelerde günlük hatta saatlik ayarlamalar bile yapılmıştır. Büyük ülke olmanız nüfusunuzun çok olması bir anlam taşımaz. Ekonomik üretim ihtiyaçlar mal ve hizmetlerde bir sıkıntı yaşanmaması önemlidir.

Bu öyle yeraltı zenginliklerinizin olmasıylada geçiştirilemez. İran Azerbaycan ve Kazakistan vatandaşlarına refah sağlayamazken bunların dışında bir çok ortadoğu ülkeside demokratik olmayan yollarla ve batılı ülkelerin desteğiyle oldukça az nüfuslarıyla ancak idare edilebiliyor ve ayakta durabiliyor.

Enflasyon hayatın katmanlarıyla toplumun kastlarıyla sınıflarıyla birebir ilişkilidir. Kapitalizmde kazanç olmadan olmaz. Kazanç da enflasyonla ilintilidir. Enflasyon içinde geniş halk yığınları kaybederken daha kısıtlı bir kesim çok yüksek kazançlar elde etmektedir. Böyle olduğu için insanlığın içinde 60 tane kişi veya kurum 4 milyar insanın kazandığını tek başlarına kazanmaktadır. İnsanlık bu sorunu bugünün adalet ahlak din ve eğitim sistemiyle çözemez. E

n tepede yer alan oligarklar yanlarına monarşiyi ( diktatörya ) kiliseyi ( cami ) Burjuvazi ( patronaj - esnaf ) güvenlik güçlerini ( asker polis milis ) alarak dünyanın kalanının yarattığı isyanı boğacakdır. Bu bölgeselde olabilir ülkeselde veya kıtasalda. İnsanlık var olduğundan beri beslenme zincirinin en üst halkasında olduğundan kendi kendinin kurdu olmaya devam edecektir.

Bu yüzyıl bu sorunları çözmek için hala çok uzakta. Su gıda gittikçe bulunamaz olurken şimdilik herkesin ulaştığı homojen hava yakın gelecekte yeryüzü katmanının en alt tabakalarında özellikle sirkülasyonu az olan şehirlerde ağır metal gazlar ve solunamaz bir atmosfer yaratırken yüksen havadar binalarda parası olanlar rahat rahat temiz havayı soluyabilecekdir.

Bu utanmaz insanlık onuda yapacaktır inanın! Hatta belki ağır kaçacak ama ayni ortaçağ Avrupasında camdan sokağa atılan dışkılar gibi tüm pisliğini en alt katmanlara atacaklardır. Bu kadar karamsar bir yazının tek açıklaması; bugün için insansılığın henüz insanlığa dönüşememiş olmasıdır. Bugün nasıl yeni ve yakın çağın kötülüklerinden ilkellik olarak bahsediyorsak 1000 yıl sonraki insanlıkda bizden böyle bahsedecektir...

2023 - İstanbulda bir yer.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum