Yakup KAMER

Yakup KAMER

''LAFIN ÖTESİ"
[email protected]

Ekonomi tıkırında...

05 Ocak 2023 - 21:29


Rahmetli Timur Selçuk'u anmış olalım. Osmanlıdan itibaren bir asırı devirmiş olan Türkiye Cumhuriyetinin asli sorunu hep ekonomi olmuşdur.

Cumhuriyetin ilk döneminde bile onca atılıma devrime ve hamleye rağmen işlerin pek iyi gitmediğini çıktığı yurt gezilerinde bizzat gören Mustafa Kemal Atatürk devrin başbakanı İsmet İnönü'ye siz ne yapıyorsunuz yahu der.

Benim gördüğüm yoksulluk ve fakru zaruret. Biz Cumhuriyeti bunun için mi kurduk der! Zaten ondan sonraki ardılları İsmet paşa Menderes ve yakın dönem ile son yirmi yılın muhasebesi ortada. Enflasyondan hiç kurtulamadık.

Cari açık hep vardı.
Devalüasyonlar vazgeçilmezimizdi.

Hızla artan nüfus ve üretim yetersizliği toplumsal olaylara dönüşüp sonu darbe ve ara rejimlerle biten bir cumhuriyet tarihine mal olmuştu.

AKPde son yirmi yıldır cari açığı kamu mallarını satarak özelleştirerek ve yabancı sermayeyi yurda sokarak geçici bir refah dönemi yaratmıştı.

Ben hayatım boyunca AKP iktidarlarındaki kadar yüksek ücretli emekli maaşları kredi kartları havada uçuşan banka kredileri son model yabancı arabalar ithal ürünleri ve dolar zenginliğini hiç görmemiştim.

Tabi bu bolluk küresel ekonominin ülkenin her damarına nüfuz edene kadardı. Aslında borçlanarak ithal ürünler satın alarak ve yabancı sermayeyi ülkeye sokarak kendi ekonomik bağımsızlığımızı devrettik.

Ayrıca Tek parti Kemalist ve milliyetçi ideolojimize karşın solcu liberal bölücü gerici dinci ideoloji ve zihniyetleride sokarak yetmiyormuş gibi yabancı etnik bir ulusuda kama gibi içeri alarak birliğimizide tehdit altına aldık.

Kısaca işler 1923den daha zor. Yapmak istesende yapamazsın yaptırmazlar. Dünya egemenleri bizim hakkımızda elbet sonunda bir karara varacakdır. Şimdilik hassas coğrafyadaki yoğun nüfusumuz kontrol edilemez bir güç olarak ortada durduğu için planlar sürekli geleceğe erteleniyor.

Temennimiz tüm insanlık ve küresel güçlerde bir kaosa girinceye kadar birliğimiz sarsılmasın. Ha işte o zaman '' ele gelen, bize düğün bayram!'' deriz. ( Bu sadece bir durum analizi; elbette kapitalizm içinde neler yapılabileceğide olmalı.

Bunu da başka bir yazıda anlatırız. Çetin Ünsalan hocanın affına sığınarak.)
İstanbulda bir yer - 2023

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum