Geçtiğimiz Cuma (20 Ocak 2017) ABD’nin 45. Başkanı olarak yemin ederek göreve başlayan Donald Trump’a Çin’den yanıt hemen geldi. Çin; Trump’ın göreve başlaması ile eş zamanlı olarak, 15 bin kilometre azami menzile sahip Dongfeng-41 (DF-41) kıtalararası balistik füze bataryasını ülkenin kuzeydoğusuna, Rusya sınırına çok yakın bir noktaya konuşlandırdı.
Türkçesi ile kod adı “Doğu Rüzgarı-41” (Dongfeng-41) olan füze; takriben 10-15 kiloton gücü olan 10 adet nükleer başlık taşıyor ve terminal safhasında (son safha) füzeden ayrılarak, önceden belirlenen 10 ayrı hedefe düşürüyor.
Dongfeng-41 kıtalararası balistik füzesinin, atıldığı bataryadan itibaren yaklaşık olarak 3 bin kilometre ölü mesafesi var. Yani; bataryanın bu mesafe içinde olan hedeflere ve yerleşim bölgelerine atılabilmesine imkan yok. Rusya’nın çok büyük bir bölümü, füzenin kör mesafesi nedeniyle hedef olamıyor.
Çin’in Verdiği Mesajlar
Çin’in Dongfeng-41 kıtalararası balistik füze bataryasını ülkenin içinde, daha emniyetli bölgelerde konuşlandırma imkanı varken, Rusya sınırında konuşlandırmasının özel bir önemi var. Çin, bu şekilde konuşlandırma yaparak ve konuşlandırmanın zamanlaması ile şu mesajları vermek istemiş;
1. Rusya ve Asya-Pasifik Bölgesi, bu silahın hedefi içinde değildir.
2. Bu silahın bir numaralı hedefi; ABD’dir.
3. ABD ile beraber hareket edebilecek ve bana tehdit olabilecek Kanada, İngiltere ve AB’nin de bu silahın etkili menzili içinde olduğu bilinmelidir.
4. Trump, Çin’i hedef göstererek ve tehdit ederek yanlış yapmıştır ve yapmaktadır. Eğer bunu tırmandırır ve bu bir savaşa evrilirse Amerikan halkı bilmelidir ki; çok gelişmiş ve yüksek teknoloji içeren nükleer başlıklı balistik füzelerimle, ABD’nin her yerini vurabilirim.
Trump Gerginliği Arttırmakta Kararlı
ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyası sırasında Çin’in bir numaralı hedefleri olacağını çok açık bir dille ifade etti. Rusya’ya karşı ise daha ılımlı bir dil kullandı; hatta IŞİD’le mücadele ve Suriye gibi konularda iş birliği bile yapabileceklerini söyledi.
Ayrıca Trump; seçilir seçilmez Kuzey Kore’yi sahip olduğu nükleer silahları, geliştirmeye çalıştığı balistik füze kapasitesi nedeniyle tehdit etti ve ona destek veren Çin’i ağır bir biçimde suçladı. Görünen o ki; Trump Yönetimi şimdilik Çin’le olan gerginliği arttırmakta kararlı.
Trump Yönetimi, Çin’in bugüne kadar durdurulamayan ekonomik, askeri ve siyasi yükselişinin, ABD’nin tek kutuplu dünya düzeninin sürdürülebilmesinin önündeki en büyük engel olduğuna inanıyor ve Çin şimdi veya kısa sürede engellenemez ise, kritik eşiğin geçileceği uzun dönemde bunun imkansız olacağını düşünüyor. Rusya’nın ise bu mücadelede kazanılabileceği ve ortak olarak kullanılabileceği değerlendiriliyor.
Doğu Rüzgârı
Çin’in ürettiği Dongfeng (Doğu Rüzgarı) serisi balistik füzelerin ilki; kısa menzilli Dongfeng-1’di. Sovyetler Birliği’ne ait R-2 füzesi teknolojik olarak kopya edilerek yapıldı. 1960’da üretilen Dongfeng-1’in menzili 550 kilometre idi.
Dongfeng-2 1966’da üretildi; bu da Sovyetler Birliği’ne ait R-5 füzesi kopya edilerek yapıldı, bunun menzili ise 1250 kilometreydi. Dongfeng-3 ise; “Çin’in ilk yerli üretim balistik füzesiydi” denebilir. 1970’li yıllarda yapılan bu füzeyle Çin, artık kopya çekmenin ötesine geçmişti. Dongfeng-3 için Sovyetler Birliği yapımı olan R-14’den esinlenilmişti ama kopya değildi. 1981’de bu silahı geliştirdiler, adına Dongfeng-1A dediler ve 3500 kilometre menzile ulaştırdılar.
Boynuz Kulağı Geçti
Dongfeng serisi balistik füzeler, 1950’de Sovyetler Birliği ve Çin arasında imzalanan Askeri Yardım, Dostluk ve Teknik İş Birliği Antlaşması kapsamında üretildi. Zaman içinde ve özellikle Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra boynuz kulağı iyice geçti ve Çin her konuda olduğu gibi, savunma teknolojileri konusunda da büyük atılımlar yaptı.
Çin; 2000’li yılların başlarında üstün ABD deniz gücüne karşı denge sağlayabilmek amacıyla, özellikle Doğu ve Güney Çin Denizi’nde harekat icra edecek Amerikan uçak gemilerini vurabilmek için, 1500 kilometre menzilli Dongfeng-21D suüstü hedeflerine atılabilen balistik füzelerini üretti ve envanterine soktu.
Son Test Güney Çin Denizi’nde Yapıldı
Çin’in kuzeydoğusuna, Rusya sınırına yeni konuşlandırılan Dongfeng-41; bugün için dünyanın en gelişmiş ve en yüksek teknolojisine sahip, uzun menzilli kıtalararası balistik füzesi. İsabet ihtimali çok yüksek ve çok sayıda nükleer başlık taşıyabilen ve çok sayıda hedefe bu başlıkları atabilen bir füze.
Çin, Dongfeng-41’in ilk testini 13 Aralık 2014’de yaptı. Son ve yedinci testini ise; Nisan 2016 içinde icra etti. Bu testte, Güney Çin Denizi’nde belirlenen iki hedefi tek bir füze atışıyla başarı ile imha etti. Çin işte bu füzeleri, Trump’ın gelişi ile beraber, ABD’ye yönelik olarak konuşlandırdı.
FACEBOOK YORUMLAR