Reklamların amacı satış yapıp rant sağlamak olmakla birlikte kendi isimlerini duyurmak gibi birden çok özeliğe sahip olmalarıdır, çünkü bu özellikleri sağlayamazlarsa satışta düşmeyle birlikte ekonomik sorun yaşama problemleri ortaya çıkmaktadır. Kendi alanlarındaki rakipleriyle bir yarış içerisinde olduklarını da unutmamak gerekir. Bir ürün çıkarımında asıl önemli nokta halkın o sırada neye ihtiyacı olduğunu bilerek ona göre yönelmektir. Reklam yazımında ise halkı derinden etkileyecek ve akılda kalacak şekilde olması gerekir. Bir reklam senaryosunda vurgunun önemli olmasıyla birlikte duygu aktarımının çok tek düze olması sıkıcı olabilir.
Reklamın hangi çevreye hitap etmesini de göz önünde bulundurmalıyız. Bu da sosyal- kültürel çevre konusuna girer: Toplumun sosyal, kültürel değerleri, değer hükümleri, yaşam biçimleri, gelenekleri, inançları genelde tüm işletme yönetimini, özellikle de pazarlama yönetimini önemli ölçüde etkiler. Kültür, yiyecek, giyim, mobilya, bina gibi somut kavramlar olduğu gibi eğitim, refah, yasalar gibi soyut kavramları da kapsamaktadır. Kültürel faktörler günlük yaşantımızın önemli bir kısmını oluşturduğu için satın alma kararlarını da etkiler.
Ayrıca tüketicinin alım gücü sınırlı olduğu için diğer ürünlerin fiyat araştırması yapılmalıdır ona göre bir yol izlenmelidir. Fiyat rakipleri harekete geçiren bir unsurdur. Teknolojinin de önemli bir yeri vardır pazarlamada, çünkü daha iyi fikir toplamaya yarar. Pazarlama yöneticisi bu fikirleri iyi incelemek zorundadır. Satmak için üretmenin önemi vardır ve bu yüzden üreticiye önem vermek gerekir. Yani üretici önemli bir faktördedir. Çünkü sosyal sınıfın zevkleri farklılık gösterir.
Fiyat düzeyi, indirimler ve krediler, ödeme şartları, fiyat değişiklikleri gibi faktörler önemlidir. Pazarlama yöneticisi en iyi fiyatı belirlemelidir. Tutundurma ise plan dahilinde olmalıdır, tüketicileri ikna edecek satın almalarını sağlayacak şekilde sistemli çalışmalar yapılmalıdır.
Tabi maliyet hesaplamadan adım atılmamalıdır. Ayrıca bir takım anketler yapılarak internet üzerinden bir yol izlenebilir. Çünkü kısa sürede bilgi toplanması sağlanabilir.
Yüz yüze anket fazla zaman alsa da gözlem yolu ile bilgi alınabilir.
Karşılanacak ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmalıdır(istek).
Bazı soruları ilk başta yazmak gerekir ve bu sorular üzerinden yola çıkılarak çalışılmalıdır.
1)Hangi mallar satın alınıyor?
2)Niçin bu mallar satın alınıyor?
3)Kim bu malları satın alıyor?
Gibi sorulardır.
Kısada olsa reklam ve pazarlama üzerine konuştuk görüşmek üzere.
FACEBOOK YORUMLAR