Su Zeynep SÜER

Su Zeynep SÜER

[email protected]

Nostalji

08 Mart 2021 - 21:21

Türk filmleri hayatımızın her zaman bir köşesin de yer almıştır;
Yılmaz Güney filmleri denildiğinde akan sular bazılarımız için dururken, bazılarımız içinde Hulusi Kentmen filmleridir. O filmlerde kimileri çocukluğunu, kimileri gençliğini görüyordur belki de. 1940’lı yıllarda sinema sektörünün merkezi İstanbul’du.
 Türkiye’de de geçiş dönemi sinemacıları bu yıllarda halkla iletişim kurmayı başarmışlar, yerli sinemanın gelişimi için gereken seyirci alt yapısı sağlanmıştır. Ayrıca haber filmleri bu yıllarda ülkemizde düzenli olarak gösterilmiş. Bunun amacı ise hükümetler tarafından kendi politikalarını meşrulaştırmak ve yaygınlaştırmak amacıyla kullanılmıştır. Yapımcılar, film yapım ve dağıtım ve gösterim sürecini tek başlarına üstlenmişlerdir.
 1939-1945 yılları arasında az sayıda yapımcı, az sayıda yönetmen ve az sayıda film üretimi varmış. Bu yıllarda ise dram filmleri ikinci sırada yer almıştır. İstanbul da yerli film gösterim mekanı Taksim sineması olmuştur.1940lı yılların sanatçıları yerli kültür ürünlerinin batılı veya modern olması değil, bize özgü ve doğal olmasını savunmuştur.
 Bu yılların başlarında Türk sineması romantik ve şiirsel özellikler taşımıştır. Genellikle görülen olaylar, naif aşıklar, kavuşamayan sevgililerdir ayrıca bunların hepsi de büyük konaklarda geçmektedir. Genellikle tiyatro ve romanlardan uyarlanmışlardır.1930-1950 dönemi ise bilinç ve profesyonelleşme  dönemi olarak bilinmektedir .
Türk film stüdyosunda hazırlanan kısa filmler Majik(Türk) sinemasında gösterilmiştir. Yeniçeri Hasan, Zeynep, Memiş filmlerinde yabancı filmlerden alınan sahnelerin kullanımı eleştirilere  yol açmıştır.
Yapımevlerine gelecek olursak:
Doğan film ve Halk film,
Doğan film: fuat Rutkay tarafından dublaj stüdyosu olarak kurulmuştur, fakat bir yangın sonucu kapanması üzerine Halk film kurulmuştur.
Halk film 1939 ve 1950 yılları arasında 22 yaprak film yaparak bu dönemin en çok film üreten yapım evi olmuştur.

Yılmaz güneyin bazı  filmleri ise:*Ağıt 1971
*Yine 1971 den olan Acı isimli filmi
*Favorim olan Umut filmi ise 1970 yılı yapımı olan bir film.
*Umut filmi: Yokluğun ve zorlukların anlatıldığı filmde geçim sıkıntısı ön plandadır. Günümüzden bir farkının olmadığını düşünüyorum.
*1983 Yapımı olan Duvar filmini de söyleyebiliriz.
Naftalin kokulu nostaljiler….

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum