Küçük ama sevimli olan Gerede, sohbet sever esnafı, oradan olduğunuzu bilirlerse daha da indirim yapabiliyorlar. Tabi bu sohbet çok fazla uzuyor aynı bir matematik problemi. Küçük çarşısıyla aynı Kadıköy’e benziyor. Çok fazla çeşit olmasa da gayet rahat dolaşabiliyorsunuz. Esnaf ve halk çok ilgili, hemen yardımcı oluyorlar. Gerede nüfusu en son yapılan sayıma göre 33.561miş.
Fakat bazı deyimler anlaşılmıyor. Yer tarif ederken deyim kullanıyorlar. Yemekleri ile ünlü olan Bolu, her çeşit yemek yiyebilirsiniz çünkü aşçılar şehri, bütün yemekler kusursuz.
Gerede’de çok fazla otel yok, çok lüks değiller fakat huzuru bulacağınız yerlerden biri. Yeşilliğin bol olduğu yerler ise insanın içini açıyor. Esentepe’ye çıktığınızda gayet güzel manzarayı izleyip mangal yapabilirsiniz. Ayrıca bazı rivayetler var. Halkın ağzına takılan rivayetler. Esentepe önceden, sadece piknik alanıydı yani lokantalar yoktu, belirli bir saatten sonra Ramazan Dede’nin havayı estirdiği düşünülürmüş. Hava esmeye başlayınca oradaki halkın istenmediği anlaşılır ve eve gitmesi için uyarıldığı düşünülürmüş.
(Ramazan dede türbesi), Bu da halkın ağzından günümüze kadar ulaşmış.
Ramazan Dede Türbesi :
Gerede İlçesinde bulunan Türbe, Şeyh Halil Efendi ve Oğlu Mustafa Efendi tarafından 1844 yılında yaptırılmış. Ramazan Dede, Gerede’yi Rumlardan almak için savaşırken burada şehit düşmüş veya eceliyle vefat etmiş olması sebebiyle bu tepeye Ramazan Dede adı verilmiş.
Bazı yemeklere örnek verirsek:
İmaret Çorbası.
Ovmaç Çorbası
Abant Kebabı
Mengen Pilavı
Kaldırık Dolması
Paşa pilavı
Gibi yemeklere örnek verebiliriz.
Bolunun oyunu olan yeşil ördek oyunu favorim, üç etek kıyafeti ise çok güzel. Yeşil ördek oyunu tahta kaşıklarla oynanan bir oyun. Hareketli müziğine ise diyecek yok.( Aman ördek yeşil yeşil ördek)
Dedemin Memleketi Bolu Gerede………
FACEBOOK YORUMLAR