Prof.Dr.Ahmet Vefik ALP

Prof.Dr.Ahmet Vefik ALP

KENT
[email protected]

Tüpgeçiş: ‘Ismimi Ansınlar Yeter…!’

09 Ağustos 2013 - 12:49

Boğaziçi nin güneyine iki tane denizaltı Tüpgeçiş yapılıyor. Inşaatı sona yaklaşan kuzeydeki Sirkeci Üsküdar arasındaki birinci Tüpgeçiş raylı sistem olarak yapılıyor ve metro ile entegre oluyor. Test sürüşünü Başbakanımız geçen hafta yaptı.

Saatte tek yönde 75.000 yolcu taşıyacak. Marmaray dediğimiz 76 km uzunluğunda Gebze yi Halkalı ya bağlayan raylı sistemin Boğaz geçişini oluşturuyor. Diğeri daha güneyde ve lastik tekerlekli araçlar için yapılıyor.

Kazlıçeşme den başlayıp Kumkapı civarından denize açılıp Harem den karaya giriyor ve Göztepe de bitiyor. 15 km. Günde 80-90 bin araç geçeceği tahmin ediliyor.  Bu iki denizaltı tüp devreye girince Istanbul kent içi ulaşımında bir rahatlama bekleniyor.

Şimdi iktidar ile muhalefet bu projeleri paylaşamıyor. bir hükümet 2000 yılında imzalamış, daha sonra ötekisi temel atmış, benim projem, senin projen…!

Birincisi, Boğazı alttan geçmek Osmanlıdan gelen bir fikir, 1985 lerde de tekrar çalışılmış... Ancak fikri 18 yıl önce günümüz teknolojisinde projeye dökerek Ülke gündemine getiren bendenizim. Sakın itiraz etmesinler, ekli basın kayıtları var: Ekli resimler Istanbul Büyükşehir Adaylıklarımda Istanbul bilbordlarını çok süsledi.

Ikincisi, bu projeler Istanbullulara hizmet verecek ve ulaşımı rahatlatacak. Yapılsın da kim yapar ise yapsın, helal olsun. Burada esas olan kente, kentliye hizmettir.

Benim yine de beklediğim bir tek zarafet var: Ismimin anılması.

 

1995 yılından itibaren Istanbul sevdalısı Alp Hoca Japonya da, ABD de, Çin de bu projelerin benzerlerini gezdi, gördü, inceledi, Istanbul a uyarladı, yazdı, çizdi, gündeme getirdi, hükümetleri harekete geçirdi’ denmesi. Ancak bizde ‘fikir emeğine saygı’ henüz oturmamış durumda.

Sn Başbakan’ ımız ve Bakan’ımızın, evvelki Hükümetlerin bu projeler ile ilgili demeçlerine, projeyi tanıtan belgelere bakıyorum, benden tek söz yok.

Ancak, bendenizin duygusallığı bir yana, alkışlanacak bir durum. Çünkü yıllardır savsaklanan Istanbul için çok bu önemli ve doğru projeler, eğrisiyle doğrusuyla ihale edildi, yapılıyor. Bitme aşamasında olan 1. Tüpgeçiş te süre ve maliyet üçe katlandı, ancak yapıldı, yapılıyor. Birinci Tüpgeçiş, raylı olan, bu yıl inşallah açılacak…Istanbul a hayırlı olsun….

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar