Prof.Dr.Ahmet Vefik ALP

Prof.Dr.Ahmet Vefik ALP

KENT
[email protected]

Cumhurbaşkanımız 20 yıl önce hazırladığım ‘Üçlü Tüp’ projemi de müjdeledi, ancak yine benden hiç bahsetmedi…!

18 Kasım 2018 - 20:41

Profesör Dr. Ahmet Vefik Alp      Mimar  Kentbilimci

 

Türk Mimarlar ve Plancılar Odaları Üyesi

Amerikan Mimarlar Enstitüsü Üyesi

Britanya Kraliyet Mimarlar Enstitüsü Üyesi

Uluslararası Mimarlık Akademisi Üyesi ve Bölge Başkanı

İstanbul ulaşımının her geçen gün daha vahim bir tablo çizmesinin bir nedeni de ana ulaşım akslarının doğu-batı yönünde doğrusal olması, Şehri çemberleyen dairesel raylı ve lastik tekerlekli sistemlerin kurulamamış olmasıdır.

Muhtemel Deprem de ulaşımın kilitli kalması zayiatı katlar.

Bu nedenle ‘Çemberler Sistemi’ ni Istanbul için hazırladım.

Boğaziçi’nin güneyinde, metro ve lastik tekerlekli araçlar için ve ikiye ayrılarak uygulanan Marmaray ve Avrasya Tüp projelerime kuzeye yapılacak çok amaçlı Üçlü Tüp projem de eklenirse hem Köprüler bakım, tamir, deprem, kaza, savaş koşulları için yedeklenmiş, hem de Istanbul’a raylı ve lastik tekerlekli araçlar için Çemberler Sistemi nin iki ayağı Çemberyol ve Çemberray kurulmuş olur. Marmara Denizi üzerinde planladığım, çok defa yayınlanan transit TransMar Yüzer Viyadük projem ile de Çemberler Sistemi tamamlanır.

Ancak Marmara Denizi üzerinden çevre ve doğaya duyarlı Pendik-Yeşilköy OtoRay Yüzer Geçiş ‘TransMar’ projem yerine Hükümetimiz Kuzeyden 3. Köprü yü tercih etti. Bence yanlış yaptı. 3. Köprü zarar ediyor ve Istanbul’un son akçiğerleri Kuzey Ormanları’nı riske atıyor. 3. Havalimanı’ nın da Kuzeye kaydırılmasıyla Sarıyer ve Beykoz ormanlarının ölüm fermanı da imzalanmış oldu.

Şehitler ve FSM Köprüleri arasındaki ÜçlüTüpgeçiş projemi de 1999 larda açıklamıştım. 20 yıl sonra Cumhurbaşkanımız bu projeyi 3 Katlı Tüp olarak müjdelediler. Böylece, ‘Istanbul Çemberler Sistemi’ nin tamamlanması için Pendik-Yeşilköy Yüzer Viadük TransMar geçişinin yapılması ve sistemin kurulması kaldı.

Cumhurbaşkanımız Üç Katlı Tüp projemin yapılacağını müjdeledi, ancak benden yine hiç bahsetmedi. Bendeniz bu projeleri hazırlayalı 20 yıl oldu…

Fikir emeğine saygı çağdaşlığın en güçlü göstergelerinden bir tanesidir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar