Perihan KOCA

Perihan KOCA

SANATIN RENKLERİ
[email protected]

YİNELENEREK YENİLENME SANATI

26 Aralık 2022 - 16:01


Mevsimler yinelenirken kendisini yeniler. Ağaçlar yapraklarını dökerken bir sonraki mevsime hazırlayarak kendisini yinelerken yeniler.
Doğa yinelenirken döngüsünde kendisini yeniler. Hayvanlar döngüye uyumlanarak kendilerini yineledikleri gibi yenilerler.
Kozasına giren tırtıl kelebek olarak doğuşuyla döngüsünü tamamlarken yineler ve yenilenir.

Ahtapotlar, Bukalemunlar, Gelincikler, Arktik Tilkileri, Tavşanlar, Kar tavukları renk değiştirerek postlarını yineleyerek yeniler. Elbette örnekler arttırılabilir. Benim kısacık araştırma yaparak buraya taşıdıklarım bunlar. Bu konuda daha derin araştırmayı meraklısına bırakıyorum.

Yılanlar ve Yengeçler gibi deri ve kabuk değiştiren hayvanlar yinelenirken yenilenirler.

Peki, İnsan denen varlığa ne demeli?

İnsanlar da renk, deri ya da kabuk değiştirirler mi?

Doğada vücut bulan örnekler fiziki ve görünürdür.

İnsanda vücut bulan örnekler ruhen olduğu gibi bilgi ve donanım ile gerçekleşendir. Görünür olması görecelidir.

Bilgi, genel kültür ve ahlakla donanan insan süreç içerisinde en yakınından uzağa fark edilerek görünür nitelik kazanır. Göreceli penceresinden bakar isek o donanıma sahip diğer kişilerce görünür nitelik kazandığı gibi, o donanımdan yoksun kişilerce de görünür olmayacaktır.

Kişi gelişim ve iletişimde kişilik, ahlak, onur ve tavrından ödün vererek renk değiştirdiğinde iyi bir örnek olarak algılanmaz ve çevresi ve/veya toplum tarafından karşılık bulmaz. Ancak bu kişi aynı tavır ve tercihler doğrultusunda renk değiştirenlerce kabul görür. Bu da insana ve insanlığa iyi bir örnek değildir.

Bu durum kişinin kendisini bağlıyorsa sorun yok ya da küçük seviyededir. Toplumu bağlıyorsa sorun var demektir, hem de çok büyük bir sorun.

O halde kişi renk değiştirmede, kabuk değiştirmede ya da deri değiştirmede nasıl bir kimlik bürünecek, nasıl bir sonuç elde edecek, nasıl bir statü kazanacak ona göre karar vermeli. Ona göre kendisini gözden geçirmeli.

Kişi, akılla, ahlakla, bilimle, sanatla, kültürle, hakla, hukukla, sporla, sevgiyle, özetle akla gelen tüm iyi şeylerle donanarak renk kazandığında ve kabuğunu kırdığında iyi bir örnek teşkil edeceği gibi iyilikleri ve güzellikleri de çoğaltacaktır.


Doğadan alıntılanarak insanların kötü hal, tavır, duruş ve davranışlarına örnek olarak gösterilen; Bukalemun mu? Yılan mı? Yoksa insani donanım mı? Karar sizin sizce hangisi olmak değerli?

Diğer taraftan yaşadığınız ikamet çevrenizin, semtinizin, şehrinizin, ülkenizin bukalemun gibi renk değiştirmesini mi istersiniz? Yılan gibi kabuk değiştirmesini mi istersiniz? 
Yoksa tüm renkleri ile bir bayrak altında, vatan toprağında hakla, hukukla, adaletle, bilimle, sanatla, ahlakla, kültürle, sporla, eğitimle, sağlıkla bünyesini koruyan, bünyesindekini kollayan laik ve anayasal düzende yaşayan ve yaşatan şekilde sürmesini mi istersiniz?

Yeni yıl ile birlikte aldığınız kararlarınız ve hedeflerinizde kabuklarınızı kırarak renk renk güzelliklerle donanmanızı diliyorum.

Değerli dostlarım bir sonraki yazılı sohbetimizde buluşmak üzere yeni yılınızı kutluyor, Yağlıboya resmimin görselini, bir şiirimi ve Youtube’da yayımladığım bir ( Al eline dilli sazı (susma konuş)


şarkımı güzel gönüllerinize bırakıyorum. Yeniliklerle, yenilenerek, çağdaş dünyayla barışık, modern topluma yakışır güzelliklerle kalın.


YENİ BİR AŞK BULACAĞIM

Böyle sürmez aman deyip
Ben bu aşktan bıkacağım
Kaderime isyan edip
(Koşa koşa kaçacağım)
Yeni bir aşk bulacağım

Hiç hayır yok bana senden
Ne yüzünden ne teninden
Soğudukça sevgimizden
(Koşa koşa kaçacağım)
Yeni bir aşk bulacağım

Yalanların sıra sıra
Doğru sözün ara sıra
Bir hatanın peşi sıra
(Koşa koşa kaçacağım)
Yeni bir aşk bulacağım

Hayat geçip gitti elden
Hiç umut yok bu sevgiden
Bir sevgili olmaz senden
(Koşa koşa kaçacağım)
Yeni bir aşk bulacağım
Perihan KOCA

www.perihankoca.com
[email protected]

[email protected]
Facebook & Twitter & Instagram
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum