Perihan KOCA

Perihan KOCA

SANATIN RENKLERİ
[email protected]

UYANMA SANATI

20 Eylül 2023 - 20:01 - Güncelleme: 20 Eylül 2023 - 20:06

Yastığa huzurla başımızı yaslarken, odanın ışıkları ile birlikte gözlerimizi kapatırız. Sabaha uyanmanın huzurlu teslimiyeti bizi sararak derin uykulara, rüyalara emanet eder.

Elbette sürekli hale gelen streslerden, sıkıntılardan, çare arayışlarından bu ve bunun gibi tüm olumsuzluklardan sıyrılıp ne kadar sürede ve ne kadar umutla uykuya geçeriz tahmin etmek zor olmasa gerek.

Uyku kısa süreliğine de olsa bizi dinlenmeye, arınmaya uzaklaşmaya sevk eder.

Bu uyku türü olmazsa olmazımızdır. Bedenen ve ruhen sağlığımızı dengeler.

Bu tür uykulardan uyanışlar yenilenen beden ve akılla yinelenen güne başlayışlarda yaşama bir kez daha merhaba demenin güzelliğini hissettirerek yaşatır.

İstesek de istemesek de, dirensek de bedenimiz bu uykuya mutlaka teslim olur.

Ve yine bu tür uykuların devamında, sadece gecenin ve öğlen uykusunun sonundaki uyanışlar kişinin doğal ihtiyacı gereğidir ve kişiyi bağlar.

Diğer bir uyku hali ise isteyerek tercih edilen ve veya tercih edilmeyen uykudur.

Bu uyku türü en istenmeyenidir. Zira bu uykular sadece kişiyi değil aileyi, çevreyi ve toplumu ilgilendirir. Bize karanlığı ve umutsuzluğu yaşatan bu uyku hallerinin açtığı ve açacağı yıkılışlar tamir edilmezi en zor olanlarıdır.

Bu tür uykularda gözler açık, beden hareketli ışıklar açık, beyin çalışır konumdayken akıl, irade, bilgi eksikliği ve muhakeme yoksunluğu ile kişi uykudadır. Zaman, mekan, kavram, ihtiyaç ve insani koşulların eksikliğini görmezden gelen bu uyku hali uyanıklar için eziyettir.

‘‘ Bedene uyku akla uyanış gereklidir.’’

Bu uykudan uyanışlar da süreç önce kendini görmekle, eksikliğini fark etmekle cehaleti gidermekle başlar. Öncelikle istemek ve tercih etmek gerekir.

Öğrenmeye hevesli, eğitime istekli, adalet kavramına duyarlı, vicdana kulak verici, gözlemlemeye kabiliyetli, fikirlere açık, düşünceye yoğunlaşan, muhakemeyi önemseyen, iradeyi güçlü kılan, benmerkezcilikten uzak, doğaya ve insana saygılı, ülkesi için kaygılı, vatanı için çalışkan, bayrağı için direnen, kurallara uyan birey olmakla devam eder uyanışlar.
 
Bu tür uyanışlarla, bilimde, sanatta, eğitimde, sporda, siyasette, politikada, ekonomide ve yaşamsal seçimlerde uyanık kalınması birey olmanın gereği olduğu kadar vatanını temsil eden vatandaş olmanın da gereğidir.

"Özgürlüğün çoğaldıkça adaletin büyür, cehaletin küçülür. Sınırlarını da herkese aynı mesafede duran hak, hukuk ve bilinç belirler" P. KOCA

Değerli dostlarım sohbetimizi sonlandırırken, aklın uyanık kaldığı, cehaletin sonlandığı (azalsa da olur)bilim ve sanatın ışığı bol, sevgide zengin, hoşgörüde engin, sporda galip, seçimlerinizde kavrayıcı güzellikler sizlerle olsun. Bir şiirimi, yağlıboya resmimin görselini ve bir şarkımı ( Güzel gözlerini aç ne olursun güzel gönüllerinize bırakıyor, hayallerinizden öte güzellikler diliyorum.



Uyanık ve sanatla kalın. 



SİZ ÇOCUKLAR


Vatan biziz
Bayrak biziz
Toprak biziz
Biz hepimiziz
Çocuklar

Atalar geçmişimiz
Analar neslimiz
Bizler bugünüz
Sizler geleceğimizsiniz
Çocuklar

Aynı dünyada yaşayan
Aynı toprakta yeşeren
Filizleriz
Siz bizim meyvemiz
Biz sizin tohumunuz
Hepimiz insanız
İnsanlığız
Sizsiniz bizim varlığımız
Çocuklar

Siz geleceksiniz
Biz gideceğiz
Gelecek sizsiniz
Çocuklar
Çocuklar
Çocuklar
Perihan KOCA
www.perihankoca.com
[email protected]

[email protected]
Facebook & Twitter & Instagram

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum