Perihan KOCA

Perihan KOCA

SANATIN RENKLERİ
[email protected]

SANATIN IŞIĞIYLA BULUŞMA VE DOLUŞMA

09 Nisan 2018 - 16:39

Değerli sanat dostlarım bir önceki yazılı sohbetimizde temsiliyet ve teslimiyet üzerine anlam ve önem kapsamında uzunca konuşmuştuk. Bahse değer konuyu da aklımızın bir ucunda tutarak sanatın ışığında, sanatın ışığıyla ve sanat aşkıyla yazılı sohbetimizin yolculuğuna devam etmek isterim.

Sanatın ışığında sanat için (sanatın ışığıyla) buluşanlar ile doluşanlar arasında siyah ile beyaz kadar önemli farklılıklar vardır.

Dudakların hafifçe aralanıp, elin ağza doğru götürülüşüyle ortaya çıkan şaşırma ifadesini görür gibiyim. Bu ifade de bazı şaşkınlıkların nereden çıktı bu tanım der gibi olduğunu, bazı şaşkınlıkların da hiç bu açıdan bakmamıştım, vallahi doğru der gibi olduğunu tahmin ediyorum ya/ ya da hayal ediyorum.

Işık aydınlatır, görünür kılar ve karanlığı açığa çıkarır. O nedenledir ki gün geceye döndüğünde dokunuveririz aydınlatmaların düğmesine. Ya çakmağı çakıp da bir mumun oynaşan gölgesinin keyfiyle aydınlanır ya da gece lambasının gizemiyle okuruz kitabımızı ve hatta hayallerimizin kurgusunda geziniriz.

‘‘Kim sever ki karanlığı? İçine aldıkça körelten kuytusunda kim barınmak ister ki?’’

Bilmeden karanlığa sığınanlar ile, karanlığın zindanına gönüllü mahkûm olup esareti seçenler ayrı bir sohbet konusu olacağından, şimdilik burada değinerek geçelim.

Sanatın ışığı da tam da bu pencereden bakıldığında buluşmak ile doluşmak arasındaki farkı ortaya çıkarır, aydınlatır.

Hadi birlikte aydınlanmaya devam edelim. Sanatı, üreterek, tüketerek ya da izleyerek yüreğinde barındırıp sanatın ışığında buluşanların ışığı ve enerjisi hiç kuşkusuz en güzeli, en özleneni, en istenenidir. O nedenledir ki ‘‘Sanat güzelliktir, sanatın güzelliğiyle güzelleşmek de ruhun sanatıdır’’ demiştim daha önce.

O halde Sanatın ışığında güzelleşmek için buluşanların etrafında, güzelliklerden nemalanmak için doluşanlar da oldu ve olacaktır da her zaman. Buradan çıkarımla sözlerimi tırnak içinde pekiştirmek isterim.

‘‘Sanatın ışığında güzelleşmek için buluşanların etrafında, güzelliklerden nemalanmak için doluşanların varlığı üzücü ama kaçınılmazdır.’’

Önemli olan duruş, doluşanların varlığını bilerek ama kanıksamadan, onları olabildiğince buluşma mecrasına çekmenin gayret ve idrakını muhafaza etmede sabır, sebat ve ilimle yol almayı başarmaktır.

Unutmamalıdır ki Sinek de ışığın etrafında döner.

Sanatın ışığında doluşanların, sanatla buluşmayı başarabileceği umudumu hep korudum. Olsundu Hiç değilse doluşarak sanatın ışığında nefesleniyorlar. Zamanla damarlarına nüfus ederek, sanatla aydınlanacaklar, buluşacaklar, buluşturacaklar demektir bu. Bu ve bu bakış açım da umudumun ışığını parlatmamı sağlıyor.

Sanatı ticari amaç ile kullananlar sadece alanlarında ürün ortaya koyarlar, bu da onları sanatçı yapmaz. Resim yapan Ressam gibi, Şiir yazan şair gibi, Şarkı söyleyen sanatçı gibi… örnekleri çoğaltabiliriz. Oysa Sanatı, yaratıcılığını ortaya koyarak ruhuyla ürün ortaya koyanlar yaşatır, yüceltir ve sanatçı titrine erişir.

Sanatın ışığında buluşanlar sanatla nefes alırken, sanatın ışığına doluşanlar sanatın nefesiyle soluklanırlar. Çoğunlukla doluşanların soluması nefesleri artırmaz, eksiltir ne yazık ki.

Of! karanlığın içinde ışık arar gibi oldum. Sanatın ışığında, sanatın ışığıyla ‘Doluşanlar hususlarına’ değinince nefesim daraldı, elimi yüzümü yıkadım. Aynaya gözüm takıldı, hüzün kaplamış yüzümü. Gözümde gezinen umut ışıkları yıldız yıldızken göz bebeklerim çocuk gibi bakıyor. Sahi bu yüz bana ait ama biraz önce başka bir yüz takılıydı yüreğimin yüzünde sanatla coşan.

Yüzümün çizgilerinde yeniden sanatla derinleşip, içsel yolculuğumda kendimi keşfe dönme vaktim geldi. Bana müsaade ederseniz ‘‘Bir yüz kaç yüz barındırır. Bugün yüzünde hangi yüzün takılı’’ diyerek sözlerimi sonlandırmak isterim

Değerli dostlarım; Bir sonraki yazılı sohbetimizde sanatın ışığında buluşmak/buluşabilmek umudumla, Pamiray Yayınları tarafından baskısı gerçekleşen ve İnternet üzerinden ulaşacağınız ‘’Güfte Renginde Şiir Ritminde’’ Kitabımdan alıntı ve bestelediğim (Muhayyer Makamında https://www.youtube.com/watch?v=m1wxUpkrqAk ) bir şiirimi yüce gönüllerinize bırakıyor, sanatın ışığında güzellikler diliyorum.

Perihan KOCA 11.04.2018

''BEN GÖNLÜMDE ARADIM''Yüzünde yüz bularakBu gönlüme aldandımSeni bende sanarakBen gönlümde aradım Gözünde sevgi seliSesinde bahar yeliUçuşan saçın teliBen gönlümde taradım Yemin eden sözleriÇiçek açan gülüşleriKalbe dolan sevişleriBen gönlümde aradım Acı çekmek demekmişBu ne bitmez özlemmişSevmem için gelseymişBen gönlümde sarardımPerihan KOCA 15.08.15 Kadıköy

perihankoca.com ,  sanatinrenkleri.com , [email protected] , [email protected] , İnstagram ve diğer

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum