Perihan KOCA

Perihan KOCA

SANATIN RENKLERİ
[email protected]

Işığı Bulma Sanatı

20 Ekim 2020 - 20:45

Aydınlığın ışığını gören gözler, karanlığı gece uyumak için tercih eder.
Bilgi ile aydınlanan akıl, sevgi ile atan kalp, dostluk ile kuşanan gönül, ahlak ile donanan duruş, sanat ile yücelen insan, ışığı içinde, baktığı yerde ve geleceğinde görmek ister. Doğal karanlığı gözleri seçerek ayırt eder, fikri karanlığı ise zihni ret ederek ayıklar, istemez.

Gören ve hisseden insan doğanın karanlığını fikrin karanlığına tercih eder. Bilir ki doğanın karanlığı içinde döngü ve güzellikler barındırırken, fikirlerin karanlığı acı, yok oluş, adaletsizlik, ahlaksızlık, her türlü açlık, zulüm, haksızlık, hırsızlık ve sefalet barındırır.

Bu hissiyat ve görü ile ışığı bulmak, bulduğunda açık tutmak ister.
Peki, nasıl bulunur, nerede görülür, nasıl ulaşılır, ne ile yaşamda tutulur, nerelerde ihtiyaç duyulur bu ışığa.
Işık denen şey neden ibarettir.

Sorgulamayı bilen akıl elbette soruların içindeki saklı cevaplarını bulur. Bu yolun yarısıdır. Geriye hayatına geçirmek, eylemlerinde uygulamak kalır. Bu da yolun diğer yarısıdır.
Ben bendeki bene sorgulattım. Sağa baktım yeşil kâğıt renginde ulaşılmaz mesafede. Sola baktım kol kırık yen içinde. Yukarı baktım tavan delik, aşağı baktım zemin çıplak. Arkama baktım karanlığın gölgesinde, ileri baktım ışık buğular içinde görünmekte.

Nedir bu karanlık, kasvet, acı, keder ve cehalet nedendir?
Neden?
Işığın, karanlık fikirlerin gölgeleriyle örtüldüğünden cevabı döküldü umutla titreyen dudaklarımdan.
O halde eğitimle, kültürle, sanatla, adaletle, ilkelerle, laik düzenle, sevgiyle ve Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı yol, gösterdiği hedefle adımlamalı geçmişi ve geleceği aydınlatan ışığı.

Bu değerleri hayata geçirecek en yaygın, en anlaşılır ve en kalıcı araç ve aracılardan biri de sanat, sanatçı, zanaatkâr ve sanatseverdir.
Sanatın görevlerinden biri de toplumları aydınlatmak, gerçekleri açığa çıkarmak, alışkanlıkları irdelemek, uygulamaları sorgulamak, nedenleri sorama, niçinleri sorgulatmak çözümleri arattırmaktır. Elbette ki sanatın ışığında buluşan sanatçıların elleriyle, gözleriyle, becerileriyle, aklıyla, zekâsıyla ve tarafsız dik duruşuyla gerçekleştirir.

Sanatı icra edenlerin yanı sıra ışığı bulmada diğer söz sahipleri ise sanatın ışığında buluşan sanatseverlerdir. Sanat, sanatçı ve sanatseverler el ele, gönül gönüle verip, yaşadıkları toplumda siyasi erklere talep ve yaptırım güçleri ile şekillendirmede ışığı açık tutmada yol gösterirler.
Suskunluğa çekilen sanat ışığın gölgede kalmasına göz yumarak en değersiz katkıyı sağlamış olur. Sanat susmamalı ışığı bulmada önderliğini korumalı.

‘‘ Karanlığın gölgesinden arınan fikirler ışığı bulma sanatında başarı sağlarlar’’
Umudunun ışığını açık bırakanlar ilimle, sanatla, sevgiyle, saygıyla, barışla, farklı kültürleri kavrayışla, farklı inançları kabullenişle, farklı mezhepleri anlayışla, doğa ile uzlaşıyla ve ışığın etrafında toplanışla bir arada yaşayarak huzuru yaygınlaştırır, duyguları yüceltir, insanlığı geliştirirler.

Değerli dostlarım; Ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün, Silah arkadaşlarının, ilmi akılla çalışmaları yürüten yoldaşlarının ve tek bayrak altında toplanan, yüreği vatan sevdasıyla atan yüce Türk milletinin yürek birliği ile bizlere armağan ettiği Cumhuriyetimizin 97. Yılını kutluyor, nice coşkuyla kutlayacağımız yüz yıllar diliyorum. Bu değerlerimizi içselleştirenlere ve bizlere yaşatan yüreklere sevgimle, saygımla teşekkür ediyorum.

Bu vesile ile ve bu sebepler ile kurucu ve proje sahibi Gülsün Erbil liderliğinde, aynı anda 13 ilde yüzlerce gönüllü sanatçının oluşumda yer alacağı, sanal ve canlı olmak üzere düzenlenen ‘‘Ekim Geçidi’’ Resim sergisi ve performans gösterimi gerçekleşecektir. Bu kapsamda İstanbul Büyükada Kent konseyi Çelik Gülersoy Kültür Merkezi’nde de gerçekleştireceğimiz 25-29 Ekim ‘‘Ekim Geçidi’’ Sergisine hem resimlerimle katılacağım, hem de 25 Ekim Saat: 14:00 ‘de sunum yapacağım şiir performansımla yer alacağımı sizlerle paylaşarak duyuru/davetimizi iletmek isterim. Bu arada Pandemi dolayısı ile maske, mesafe, hijyen ve sınırlı sayıda katılıma dikkati hatırlatmak isterim.

Bir sonraki yazılı sohbetimizde buluşmak üzere mavi umutlara doğru hoş kalın, sanatla kalın, sıcacık yüreklerinizle, gönül zenginliğiyle, ruhunuz doysun, yüzünüz gülsün diyor, güzel gönüllerinize bir şiirimi, yağlı boya resmimin görselini ve Youtube’da yayımladığım bir ( https://www.youtube.com/watch?v=hGULYQ5BrfE ) şarkımı sanat ruhunuza bırakıyorum. Tüm güzellikler ve sağlık sizlerle olsun.

UZAK DURUN
 
Kedi gibi sokulandan
Yılan gibi bükülenden
Zehir saçıp dökülenden
Siz siz olun uzak durun
 
İnsan desem insan değil
Hayvan desem hayvan değil
Sayıları hiç az değil
Siz siz olun uzak durun
 
Köşe başı tutanlardan
Haram lokma yutanlardan
İnsanlığı yoranlardan
Siz siz olun uzak durun
 
Dili irin saçıyorsa
Gözü kara bakıyorsa
Arkanızdan atıyorsa
Siz siz olun uzak durun
Perihan KOCA
www.perihankoca.com, www.sanatinrenkleri.com, [email protected] , [email protected] , Twitter , Facebook, Instagram

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum