Perihan KOCA

Perihan KOCA

SANATIN RENKLERİ
[email protected]

İNSAN KALMA SANATI

28 Mart 2022 - 10:57

Her birey insan olarak doğar. İnsan olarak gelişir ve büyür.

Gelişimini son nefesine kadar sürdürür.

İnsanın yetkin olma yaşından son nefesine kadar olan süreçte de insan kalma, insanlıktan çıkma, insanımsı olma ve insan olma gayretinde olmak gibi çeşitli nitelikler gösterir, evrelerden geçer.
 
Bu niteliklerin içerisinde ideal olan insan kalma yetisini kazanmaktır.

‘‘İlk nefesten son nefese kadar insan kalabilmede, irade, ahlak, beş duyunun etkin kullanımı, vicdan, eğitim ve empati ile yol alınır.’’
 
Bu da insan kalabilme sanatında insani dokusunun temellerini oluşturur.
 
Ve bu oluşum da ne yazık ki insanlıktan çıkma, insanımsı olma, insan olma gayretlerine göre nispeten daha yavaş bulaşır ve çoğalır.

Sizlerin de bildiği gibi iyi ve güzel olan şeyler azdır.

Kötü ve çirkin olan şeyler daha çoktur. Tıpkı virüsler gibi daha hızlı çoğalırlar.

Virüslerin panzehiri aşı ve ilim olduğuna göre, insanlıktan çıkmanın panzehiri de yukarıda sıraladığımız nitelikleri bünyeye adapte etmekte, cehaletle mücadele etmekte, empati kurmakta ve sevgi ile kalabilmektedir.

İnsanlar yaşadığı çevrenin avantajlarını ve dezavantajlarını yaşar.
Yönetildikleri siyasi egemenliğin politikalarının avantajlarını, dezavantajlarını, kaşıkla getirdiklerini, kepçeyle götürdüklerini derinden hisseder.

Sanatta, ekonomide, eğitimde, kültürde, sağlıkta, ilimde, ahlakta yaşadıkları toplumun yansımalarıyla ya beslenir ya körelir.

Ya hızla tüketirler…
Ya hızla tükenirler…
Ya da hızla tüketilirler…
 
Diğer taraftan; insanlar ya akılla, kültürle, sanatla, ekonomiyle, ilimle, eğitimle çoğalırlar. Bu çoğalma hızlı olursa çöküşü de hızlı olur ve açacağı yıkım ülke sınırlarına dayanır. Kıymetli olanı bu olumlu hususları bünyesinde barındıran unsur ve araçlarla beslenerek gelişmeleridir. Bu arada yeni nefeslerin vücuda gelmesi de (doğum) buna paralel az sayıda olacaktır.

Ya da yaşamayı nefes almaktan ibaret görerek, ne beyni, ne bedeni, ne de aklı beslemeden hızla çoğalırlar. Bu çoğalma hızla olacağı için çöküşü de hızla olacağı gibi yol açacağı yıkım da ülke sınırlarını aşacaktır. Ayrıca yeni nefeslerin vücuda gelmesi de (doğum) buna paralel çok sayıda olacaktır

İnsan, insanı anladıkça, öğrendikçe insan kalma sanatında ufkunu görerek, genişletecektir.
 
Ülkemizin sahip olduğu en değerli varlıklarından biri de insan hazinesidir.
 
Nice güzel insanlar geldi, tarihe adını yazdırdı, şekillendirdi ve son nefesle gitti…

Nice insanlar geldi tarihte bir leke olarak kaldı ve son nefesle gitti…

Değerli dostlarım yazılı sohbetimizi sonlandırırken, 05 Nisan 2022, Saat:20:30’da Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi - Konser Salonunda, söz ve müziği bana ait iki eserimle yer alacağım, Karma Solistler Topluluğu (amatör) Müzik konseri duyuru, davetimi sizlerle paylaşmak isterim.

Hem birey olarak, hem sorumluluk sahibi mevki, makam, statü, titr sahipleri olarak, ya tarihin beyaz sayfalarında, ya da kara sayfalarında yerini almaya devam edecek olan bu döngüde ülkemize umutlu, güneşli ve güzel günlerle aydınlanan insan kalmayı başaran insanlar, güzellikler diliyorum.

Sanatla, dostlukla, sağlıkla, sevgiyle kalın temennilerimle bir şiirimi, yağlıboya resmimin görselini ve bir şarkımı ( Kaşı biraz öne eğsen https://www.youtube.com/watch?v=hGULYQ5BrfE ) güzel gönüllerinize bırakıyorum.

 GELİR MELEKLER

Anma adını sen söyleme sakın
İncinir sevenler küser gönüller
Yalnızlık ne demek kalbine yakın
Tövbeyle çağırsan gelir melekler

Kaldır başını bak semaya doğru
Göğsünden içeri doldur o nuru
Atıyor nabzında sualsiz soru
Şükürle anarsan gelir melekler

Her şeyin cevabı saklı içinde
Siyah mı örttüğün gözüne perde
Bakarsan görürsün o'nu her yerde
Sevgiyle ararsan gelir melekler
Perihan KOCA

www.perihankoca.com
[email protected]

[email protected]
Facebook & Twitter & Instagram

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum