Perihan KOCA

Perihan KOCA

SANATIN RENKLERİ
[email protected]

DİLENME VE RİCAYI AYIRT ETME SANATI

02 Kasım 2022 - 21:39 - Güncelleme: 02 Kasım 2022 - 22:23

Rica ediyorum, durun, hemen başlığa bakıp bunda ayırt edemeyecek ne var demeyin!
Gördüğünüz gibi rica etmekten bir örnekle sözlerime başladım. Buradaki rica nezakete ve dikkate davet niteliğindeydi. Birazda emir kipi taşıyor ne dersiniz.
Hani lütfen tamamını okuyun da denebilirdi. Şu var ki yalvararak, lütfen okuyun diyerek dilenmedim.
Tamam, ısrarla öyle söyleyenler olabilir. Bu da örnek teşkil eder ancak kullanıldığı yerine göre olumlu ya da olumsuz anlam taşır.
Toplumumuzda yaygın olan ricacılık çoğunlukla amacını aşmış durumdadır. Ne yazık ki bu durum o kadar kanıksanmıştır ki ‘’ Dilenme ile Rica ‘’ arasındaki ince çizgi sık sık aşılmaktadır.
Rica bir dilemek eylemidir de. Dilenmek için kullanılmamalıdır.
Dilemek bir kültür işidir. Dilenmek ise zaruri ihtiyaç ve haller için geçerlidir.
Yaygın kullanımı ile Arz/Rica: Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." Biçimindedir.

Diğer bir yaygın kullanımı ise, teşekküre karşılık verilen ‘‘Rica ederim’’ cevaben hitabıdır.
Eskiden şehir içi otobüslerde bilet kullanılırdı. Biletsiz binen yolcular adeta dilenir gibi bilet rica ederlerdi karşılığında biletin parasını diğer yolcuya öder seyahatlerini tamamlarlardı. İzahında istisnaları göz önünde tutarak, bu tedbirsizlikle ricacı olarak dilenci konumuna düşüşlere dikkat çekmek isterim. Şimdiki düzenleme ile bu durum bütüne yayılmış olmasa da bir hayli ortadan kaldırılmıştır. O nedenle dilerim böyle bir örnek kimseyi incitmez.
Yine gelenek haline gelmiş, eğitimde, işte, sağlıkta, ekonomide, ulaşımda, birilerine ulaşmada, sanatta, tüketimde, üretimde, görüşmelerde şu veya bu sebeple oluşan sıralara girmelerde, orada, burada, şurada, her yerde ve her şeyde olduğu gibi birçok konuda ricalar, ricacılar var.
Ve yine kanıksanmış bu durum insanları zaman zaman kızdırsa da çözüm de sebep sonuç ilişkisi kurup sorgulamadıkları gibi, soruna başka cevaplar bulur, çözümde farklı yöntemler denerler.
Ayrıca sadaka kültüründe zamanla meydana gelen çarpıklıklarda üstüne mum dikmektedir.
Sağlıkta randevu alamayan hastane kapısından girip, derdini anlatarak derman aramak için bildiği tüm yolları dener. Olmadı sabah altıda listeye ismini yazdırır ( o arada yaşadığı kargaşayı da siz düşünün) Sonra sabırla tedaviye çağrılma sırasını bekler. Olmadı ısrarla tanıdık arar, ricacı olur muayene olmanın yollarını arar. Rica ile hak dilenmek…
Yaşamınızda karşılaştığınız, tanıklık ettiğiniz, yaşadığınız bu ve benzeri durumları lütfen bir kez daha ‘’ Rica ve Dilenme ‘’ arasındaki ince çizgiye dikkatle gözden geçirin.
Sayısız alanda ve sayısız çoğunlukta ve sayısız taraflarca o kadar yaygınlaşmış, o kadar kanıksanmış ve o kadar çok uygulanılır olmuş ki bu durum örneklemekle bitmez.
Ne dersiniz yoksa birer gönüllü dilenci mi olduk?
Gönüllü dilencilere mi dönüştürüldük?
Dilenme ile Ricayı ayırt etme sanatında yol aldıkça çözümde de yol alabiliriz.
Çözüm önce farkındalıkla başlar. Sonra çözüm talebi ile. Sonrasında rica kültürü yerli yerinde kullanılırken, dilenme ( bir kültür değildir) gerçek ihtiyaç sahiplerinin sessiz ricası ile gerçekleşen bir durum olarak yaşam sahnesinde yerini bulur.
Yasalarımızın, yaşamı düzene sokarak bize tanıdığı hak, hukuk, adalet ve kurallarının gereği olarak döngümüzü sağlayabildiğimiz kadar az ve/veya çok Ricacı ve/veya Dilenci durumuna düşeriz.
Nezaket ve estetik ölçülerde ricacı olmak, rica ile karşılaşmak insan ilişkilerinde ruhu ısıtan güzelliklerdir. Rica ne zaman ki dilenme çizgisine geçer, ruhumuz üşür, yüzümüz kızarır (tabi farkında olanların) içimiz burkulur.
Aman sakın Evsizleri ve gerçek ihtiyaç sahiplerini dışlamak gibi algılamayın. İstisnalar hariç onların tercihi olmadan yaşadıkları bu durum sadece onların değil hepimizin ortak sorunudur.
Değerli dostlarım; durum ve insanları doğru anlamak, doğru anlatmak, doğru okumak, doğru duymak, doğru görmek, doğru bakmak ve doğru uygulamak için farkındalıklarımızı çoğaltacağımız, kültürümüzü artıracağımız, uygulamalarımızı yaygınlaştıracağımız, yerli yerinde kullanacağımız ricalar dileklerimle yazılı sohbetimizi sonlandırıyorum.
Nice güzellikleri paylaşacağımız yarınlar ümidimle güzel gönüllerinize bir şiirimi, yağlıboya resmimin görselini ve
Youtube’da yayımladığım (bir şarkımı bırakıyorum.



İç ısıtan tüm güzel ricalar sizlerle olsun. Sanatla ve güzelliklerle kalın.


DÜŞE KALKA YÜRÜYORUZ

Yaşam iplik misalidir
İlmek ilmek örüyoruz
Hayat sırat köprüsüdür
Düşe kalka yürüyoruz

Sevginin en yücesine
Aşkın her bir hecesine
Baki mekân güncesine
Düşe kalka yürüyoruz

Her canın bir cananı var
Her insanın ameli var
Her yolun bir gidişi var
Düşe kalka yürüyoruz

Renkten renge bürünerek
Zengin fakir görünerek
Ordan burdan bölünerek
Düşe kalka yürüyoruz
Perihan KOCA

www.perihankoca.com
www.sanatinrenkleri.com
[email protected]
[email protected]
Instagram & Facebook & Twitter & Pinterest
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum