Perihan KOCA

Perihan KOCA

SANATIN RENKLERİ
[email protected]

DALA KAMÇIDAN KURTULMA SANATI

07 Mayıs 2018 - 13:33

Değerli sanat dostlarım baharın umutları yeşerttiği bu günlerde sırtımızdaki giysileri bir kat daha azaltırken, terden, ağırlıktan kurtulduğumuz gibi, kışın kasvetinden de sıyrılır, ruhen neşeleniriz.

Neşemizin, coşkumuzun, umudumuzun doğayla birlikte şenlenip çiçek açacağı dört mevsimimizden biri olan yenileniş ayları Baharın, ülkemize, milletimize, gönlümüze ve gelecek günlere güzellikler getirip çiçeklerle donatmasını diliyorum.

Sohbetimize başlarken sırtımızdaki fazlalıklardan (giysileri bir kat azaltarak) kurtulmaktan bahsetmiştik. Hani baharla birlikte hafiflemek gibi bir şeydir de bu.

Sırtımızda aynı zamanda taşıdığımız ağır yükler, yükümlülükler, sorumluluklar vardır. Bazen de sırtımıza yüklenen zorunluluklar, fazladan yükler olur ya hani. İşte bu dayatılan fazla yüklerden de bahar müjdesiyle kurtulmak ne güzeldir ve ne güzel olur.

Sahi aklıma geldi Kars yöresinden bir sanat dostum Turgut Bey anlatmıştı. Sırta ‘Dal’ denen bu nadide kentimizde, Faytonların arkasına bazen kaçak yolcular binermiş. Sanırım daha çok macera ruhlu gençler tarafından gerçekleştirilen bu eylem kendi hayatlarını da sürücünün hayatını da riske atarmış. Faytona binen kaçak yolcuları sürücüsüne ‘’Dala Kamçı’’ diye uyarırlarmış. Sürücü arkasına bakmadan kamçıyı savurduğu gibi kaçak yolcuyu caydırırmış.

‘Sırtına kamçı yiyen mi olmalı, Sırta binenlere mi kamçı savurmalı!’ Karar sizin. Sanmıyorum ki aklı başında bir birey olan hiçbir yüreğin sırtına kamçı yiyerek köle gibi bir yaşamı seçeceğini. Ve/ Veya sanmıyorum ki özgürlüğün nefesini tadan hiçbir bireyin esaret koşumlarıyla sırtında yük taşıyacağını.

Elbette burada kamçının anlamı mecazi ve çok yönlüdür. Nasıl mı?

Olumlu tarafından bakarsak; Birey olma bilinciyle yaşayan hiç kimsenin utkunda özgürlüğün özgürlüğünden taviz, Vatanından toprak, Bayrağından ödün, ilminden feragat, geleceğinden vaz geçmek gibi bir gayreti olsun. Bu anlamda kamçısı, bilgisi, ilmi, idrakı, ahlakı, adaleti, Hakkı, Hakk’ı, görgüsü, sanatı ve insanlığıdır.

Olumsuz tarafından bakarsak; Etken değil de edilgen ruhu taşıyan her kimsenin güdülmek, yönlendirilmek, dahle ihtiyaç hissetmek gibi harici beklentilerle kabullenilen esarettin simgesidir.

O halde dala kamçıdan kurtulma sanatıyla sizleri baş başa bırakıyorken, kamçınızın bilginiz, donanımınız, umudunuz ve özgürlüğünüz olmasını diliyorum.

Tüm annelerimizin, kendini anne hissedenlerin ve annelik yapan babaların anneler gününü kutluyorum.

Değerli dostlarım; Bir sonraki yazılı sohbetimizde sanatın ışığında buluşmak/buluşabilmek umudumla, Pamiray Yayınları tarafından baskısı gerçekleşen ve İnternet üzerinden ulaşacağınız ‘’Güfte Renginde Şiir Ritminde’’ Kitabımdan alıntı ve bestelediğim (Hüseyni Şarkı https://www.youtube.com/watch?v=hGULYQ5BrfE ) bir şiirimi yüce gönüllerinize bırakıyor, sanatın ışığında güzellikler diliyorum.

KAŞI BİRAZ ÖNE EĞSEN Kaşı biraz öne eğsen Bu canımda bir can ağlar Yüzü biraz yana dönsen Bu canımda bir can ağlar  Bilki benim canım sensin Küssen beni çok üzersin Sana gelen bana gelsin Bu canımda bir can ağlar  Sakın gitme canım özüm Yaşsız kalmaz iki gözüm Susar benim sazım sözüm Bu canımda bir can ağlar  *ismin saklı bak kalbimde Nefes oldun bu göğsümde Sen hep kalsan yüreğimde Bu canımda bin can yaşar*Perihan KOCA 02.08.15

perihankoca.com ,  sanatinrenkleri.com , [email protected] , [email protected] , İnstagram ve diğer

NOT: Bu arada meraklısına araştırdığım minik bilgileri alıntı yaparak paylaşmak isterim.

Sırt (Halk diliyle Dal)Anlamı için Terimler sözlüğüne bakalım:

Anatomi: (Anatomi) Dorsum.

Biyoloji: Bir hayvanın ya da hayvanın bir parçasının üst yüzeyi; yerde yatay duran bir canlının üst yüzeyi. Dorsal

Cimnastik: Gövdenin, ense ile kuyruksokumu arasındaki ve ayrıca cimnastikte bir devinim grubunun alanı olan bölümü.

Çoğrafya: Dağların ya da tepelerin üst bölümü.

Su Ürünleri: Bir organizmanın veya organizmanın bir parçasının üst yüzeyi, yerde yatay duran bir canlının üst kısmı, dorsal.

Zanaat:

Zooloji: Bir hayvan ya da hayvanın bir parçasının üst yüzeyi; yerde yatay duran bir canlının üst yüzeyi.

Güncel Türkçe Sözlükte Sırt Anlamı:
1- Omurgalı veya omurgasız hayvanlarda boyundan kuyruk sokumuna kadar uzanan üst bölüm 2 - İnsanlarda boyundan bele kadar uzanan üst bölüm, göğüs karşıtı. 3 - Kesici araçların kesmeyen kenarı: Bıçağın sırtı. 4 - Dağların veya tepelerin üst bölümü 5 - İnsanın üstü, giyisi 6 - Bir şeyin üstü, üst bölümü. 7 - Dikilmiş veya ciltlenmiş kitaplarda dikişin bulunduğu bölüm.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum