Perihan KOCA

Perihan KOCA

SANATIN RENKLERİ
[email protected]

Bilmeceyi Bildirmece Sanatı

29 Haziran 2021 - 21:26


''Aş, aşı, aşma, aşırma, sabırları taşırma, adaleti şaşırma'' İle başlayan müzmin dertler...
Memleketimde aşeren gözü doymaz, nefsi durmaz, gözü görmez, kulağı duymaz, yedikçe acıkan, yuttukça geğiren ama durmayan, durdurulmayanlar yeryüzü sofrasında köşe başlarını tutuyorlar.
Sevgilerin en yücesini, varlıkların en özelini, duyguların en güzelini bünyesinde taşıyan hamileler, dokuz ay (+, - 10 gün) sonra, sabırlı bekleyişleriyle gelen bebeklerine özlemle sarılırlar.

Bu süreçte bedenlerde görünen ve görünmeyen değişiklikler yaşar ve bilirler ki dokuz ay sonra eski formlarına dönecekler.

Duygularında hassasiyet, psikolojilerinde değişkenlikler yaşasalar da bilirler ki dokuz ay sonra eski normallerine dönecekler

Beslenmede değişen alışkanlıklarına ilgili ilgisiz şeyleri isteyecek (aşermek) , nefislerini dizginlemede zorlanacaklar ama bilirler ki dokuz ay sonra bu durumlar da geçecek

Kendileri ile birlikte tanıklık eden aileleri, baba, kardeş, büyük anne, büyük baba, eş, dost, komşu, arkadaş, akraba veya kamusal alanda karşılaştıkları diğer insanlar da bu süreçte sevgiye gözlemler, saygıyla karşılar, şefkatle sarılır, anlayışla yardımcı olurlar.

Nihayetinde sevgiye, emekle, sabırla süren bu süreç o muhteşem kavuşma ile taçlanır.

Artık daha şefkatli, daha sevgili, daha anlayışlı, daha emektar, daha endişeli, daha özenli, daha planlı, öğrenmeye daha açık, öğretmeye daha gönüllü, gözlemlemeye daha kararlı vb... oldukları gibi koruma, kollama, besleme, eğitme, yetiştirme, topluma kazandırma duyguları da çok daha ivme ve anlam kazanır.

Her devletin yönetimini devralan hükümetler de yukarıdaki anne örneğindeki gibi olur ise o devlet kalkınır, özgürleşir, adaletle yürür, sanatla övünür, bilimle evrilir, üretimle büyür. Halk için çalışır, çalışır, çalışır. Ta ki bir sonraki seçime kadar.

Eğer devletin yönetimini devralan hükümetler, yukarıdaki hamilelik gibi değilse vah o ülkenin ve halkının haline.

Bu hükümetlerin maddi, manevi, siyasi vs. gibi ne gebeliği (maddi, manevi) biter, ne aşermesi biter, ne psikolojisi düzelir, ne adaleti yücelir, ne saygısı beslenir, ne sevgisi çoğalır, ne eğitimi yükselir, ne ahlakı yükselir. Ne beslemeleri biter ne yemeleri, yedirmeleri. Ne karınları doyar ne gözleri…

Velhasıl seçimler bilmeceyi bildirmece ve buldurmacadır.

Hem görünen, hem görünmeyen bu bilmeceyi bildirenler ile bulduranlar somut cevap duymak ister.
Halk görmek istediğini değil görüneni gördüğünde bilmeceyi bildirmece ve buldurmaca sanatında başarıya ulaşır.
O halde devletlere sağlıklı hamilelikler (hükümetler), sağlıklı halk (hamilenin etrafında bulunan figürler), sağlıklı nesiller dilemek bilmeceyi bulmacada cevap olsun.
Bu arada yaşam müjdecisi gebelikler ( çıkar, yalan, talan değil), yaşamı güzelleştiren ( rant, doğa katliamı vb değil) doğurmaları dilemeden de geçmemek lazım.

Değerli dostlarım sonsuzluğa uğurladığım canım annemin ebedi istirahati sonrası yaşadığım üzüntü, özlem ve duygusal süreç sonrası nihayet elim kaleme (klavye) uzanacak kadar kendimi toparladığımdan yazılarıma ara vermiştim.

Bir sonraki yazılı sohbetimizde buluşmak üzere güzel gönüllerinize özlemle sarılıyor, yağlıboya remimin görselini, bir şiirimi ve Youtube yayımladığım bir ( Al eline dilli sazı https://youtu.be/Wn-LKVF7_-8 ) şarkımı buraya bırakıyor, sanatın ışığında güzellikler diliyorum.

AYRILIK

Ağlayarak doğduğun yaşamda
Ağlayarak ilk nefesini karşıladığın
Sevgiyle sarıldığın, sevgiyle uğurladığın
Yavrunla kurulu bir hayat
Sonunda bir özleyiş, bir bekleyiş vardır
Bilirsin ki
Bu ayrılığın güzel yüzüdür.

Bir ziyaret, bir seyahat
Sonunda bir dönüş, bir varış vardır
Bilirsin ki
Bu ayrılığın gerçek yüzüdür.

Nice aşklar, arkadaşlar, dostluklar
Anlaşamadığın, yollarını ayırdığın
Sonunda bir kopuş vardır
Bilirsin ki
Bu ayrılığın üzgün yüzüdür.

Maddi, manevi olgularda
Bazen kazanç, bazen kayıp
Sonunda bir artış, bir eksiliş vardır
Bilirsin ki
Bu ayrılığın sert yüzüdür.

An’ları, anıları paylaşarak çoğalttığın
Nice canlar, can dostlar ve ailenle
Gidene eriş, kalana hüzünken
Sonunda bir yitiş, gidiş vardır.
Bilirsin ki
Bu ayrılığın matem yüzüdür.
Perihan KOCA
www.perihankoca.com
www.sanatinrenkleri.com
[email protected]
[email protected]
Instagram & Facebook & Twitter & Pinterest

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum