Merve ALTIN ÇAPAN

Merve ALTIN ÇAPAN

[email protected]

KITALAR ARASI UÇUŞ

31 Mayıs 2022 - 10:37

17. yy ’da Osmanlı Topraklarında bir adam,  kanat takarak uçabileceğini,  kuşlar gibi gökyüzünde süzülebileceğini düşünüyordu. Bu adamın adı Hazerfan  Ahmet Çelebiydi. Ahmet küçüklüğünden beri  havada hafifçe ve özgürce süzülen kuşlar gibi uçmanın hayalini kuruyordu. Onu fizik bilimiyle ilgisi, merakı ve yetenekleri fark edilen bir çocuk olmasını sağlamıştır. O yıllar Osmanlı’nın hem iç siyasetinde hem de dış siyasetinde karışık olduğu yıllardı. Ahmet Çelebi ülkenin bu durumuna rağmen merakından vazgeçmedi, ve büyük bir tutkuyla sürekli araştırdı, öğrendi, çalıştı asla umudunu kaybetmeyerek  uçacağı  günleri hayal etti.  Hazarfen  Ahmet  Çelebi tasarladığı takma kanatları yaparken bir çok fizik kuralın kullanmış ve birçok yeni şeyler tespit etmişti.  Ki bu yaptığı tespitler fizik dünyasına kaynak olmuştur. Tespit ettiği kurallar günümüzde bile kullanılmaktadır. Leonarda ‘da Vinci ve İsmail Cevherinin uçma çalışmalarından feyz aldığı isimlerdir. Uçmak onun için büyük bir tutkudur,  tutkudan öte bir yaşam biçimidir ve bu duygular tüm yaşamına yön verecektir.

1632-1640 yılları arasında saltanat süren 4. Murat zamanında,  uçma isteğini gerçekleşmek istediğinden ve geniş fizik ve matematik bilgilerinden dolayı,  halk arasında Bin Fenli anlamına gelen Hazarfen olarak adlandırıldığı bilinmektedir.1632 yılında kuş kanatlarına benzeyen bir araç takıp , İstanbul Boğazını geçmiş  3353 m  ötedeki Üsküdar Doğancılara’ a inmiştir. Evliye Çelebinin seyahatnamesinde verilen bilgiler doğrultusunda , dünya tarihinde kıtalar arası uçmayı başaran ilk insandır.17. yy ‘ da bir insanın bu denli uçmak istemesi, yılmadan bıkmadan denemeler yapması akılları  zorlayan  bir hayalde olsa bunu Hazarfen Ahmet Çelebi bunu başarmıştır. Hayallerinin peşinden koşmak ,içindeki tutku onu başarıya ulaştırmıştır.

4. Murat Sinan Paşa Köşkünde uçusu izlemek için yerini almış, Hazarfen  rüzgarın uygun olduğunu düşündüğü bir gün , Galata Kulesinin en uygun yerinden  kendini aşağıya bırakmıştır. Evliya Çelebi’nin beyannamesinde, Hazarfan Ahmet Çelebinin 17. yy ‘da  ki  uçma tutkusunu, karalılığını  yılmadan denemeler yapmasını anlatmıştır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinden aldığımız bilgilere göre 4. Murat Hazarfen  Ahmet Çelebi’yi bir kese altınla ödüllendirmiş . Yanlız bu uçuşu ve bu denli bilgili birinin tehlike yaratacağına dair bir paranoyaya kapılmış. Bu adam pek hav edilecek bir ademdir, her ne Murat ederse elinden gelir böyle kimsenin bekası caiz değil” diyerek Cezayir’e sürgün etmiştir. Hazarfen Ahmet Çelebi, ebetteki kanatlarının onu Cezayir’e sürükleyeceğini tahmin etmemişti ama onun bu hayali, kıtalar arası uçuşu gerçekleştiren ilk insan olmasına neden olmuş. Ve tarihin kutlu sayfalarında yerini almasını sağlamıştır.

Merve Çapan

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum