Merve ALTIN ÇAPAN

Merve ALTIN ÇAPAN

[email protected]

KALBİMİZ VAR YA VİCDANIMIZ

05 Ocak 2017 - 22:44

Hiç düşündünüz mü vicdan nedir diye?

Vicdan tamamen soyut bir kavram, asla gözle görülüp elle tutulamaz.

Vicdanı olan bir insan herkese eşit ve adaletli olmaya çalışır.

Huzurlu bir kalple bir parça yemek yemek, başınızı yastığa rahatça koymanızı sağlayan duygudur vicdan. İnsanı yargılayan en büyük güç olmalı vicdan.

Dünyada olup biten acı veren hiçbir olayı, kaçırmadan sol yanınızda duran kalbinizde hissedebiliyorsanız, vicdan sahibisiniz demektir. Aslında hepimizde bir kalp var ama ben o kadar net anladım ki, vicdan her insanda yok. Birde toplumsal vicdan var. Sosyolojik olarak tanımı, toplumun bir arada tutulabilmesi için yüz yüze ilişkiler ve toplumsal denetimdir. Olaylar tüm toplum üzerinde etkili olursa toplumsal bir tepki geliştirilebilir.

Vicdanımız biz ölmediğimiz sürece kulağımıza sürekli, yanlışı ve doğruyu fısıldayan bir sestir. Kanunlar, adalet ve yasalardan yaptırım gücü çok daha yüksek olan bir duygudur vicdan. Hangi ara bu denli vicdansız bir toplum olduk. Ölümlere dair söylenen sözler, toplumdaki kutuplaşma,  birbirimizi ötekileştirme. Aynı topraklar üzerinde yaşayan insanlar olarak, hangi ara bu denli vicdansız, acımasız olduk.

 

Nasıl bazı ölümleri haklı, kimi şiddet olaylarını doğru bulur olduk.  İnsan ölümlerden sonra nasıl o nefret söylemleriyle nefes alabiliyorlar? Son bir buçuk yıldır ülke genelinde terör olaylarında çok büyük artış var.

Artık hain saldırılar, toplumun her kesimini hedef almaya başladı. 7 Haziran seçimlerinden bu yana 423 kişi hayatın kaybetti. Yüzlerce kişi yaralandı. Artık gelişen terör olaylarına üzülmekten yorgun düştük. Ülkenin her yan keder ırmağı, masum insanlar, askerlerimiz polislerimiz; politik olaylar uğruna can veriyorlar.

 

2016 yılı, acıların, oluk oluk akan kanın, ölümlerin, annelerin çığlıklarının hiç dinmediği bir yıl oldu.

2017 yılına umut, kardeşlik, barış, terör olaylarının bitmesi dileğiyle girdik. Sabah uyandığımızda 39 insan hayatını kaybetmişti. Terör örgütleri ya da terörü yaratan politikalara söylenecek sözler tükendi.

Halk olarak bunca kötü yönetilmeyi hak ediyor muyuz?

Ülkeyi yöneten politikacılar vidanınız hiç mi sızlamıyor?

Bunca ölüme, bu denli kötü yönetilmeye dair ülkemizde hiçbir istifa yok.

İtalya’da ortaya çıkan, borç krizlerinden ve siyasi iktidarsızlıktan altı yılda dört başbakan istifasını verdi.

Joponya’da benzer nedenlerle son beş yılda, altı başbakan istifa etti. Bizim ülkemizde tek bir istifa yok.

 

Hiç mi vicdanınız yok beyler?

Hiç mi vicdanınız sızlamıyor?

 

                                                                              Barışla kalalım…

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum