Merve ALTIN ÇAPAN

Merve ALTIN ÇAPAN

[email protected]

BİR YILDIZ GEÇTİ BU TOPRAKLARDAN

01 Şubat 2017 - 12:44

İbrahim Bey’in torunu, Yüzbaşı Necati Bey’in kızı olan Cahide, 1919 yılında  Yemen’de dünyaya geldi. Ailesi ile çölleri geçip, bir İngiliz gemisine binerek İstanbul’a geldiler. İstanbul’da ki yeni yaşamlarına uyum sağlamakta zorluk yaşıyorlardı. Cahide’nin babası sorumsuz davranıyor, ailesine iyi davranmıyordu. En son  eşini aldatan Necati Bey’in yuvası dağılmış, Cahide’nin annesi Necati Beyi boşamıştır. Bu olaydan sonra Cahide, kız kardeşi Nejdet ve annesi yoksulluk içinde bir yaşamla boğuşmaktadırlar. Nejdet erkenden evlenerek  sefaletle son verirken. Cahide  ve annesi sefalet içinde yaşamaya devam etmektedirler.16 yaşında o zamanın konservatuarı, Darülbadayi’ye girer. Muhsin Ertuğrul’un , Cahide ‘de ki  yeteneği fark etmesi sonucu, Şehir Tiyatrolarında çalışmaya başlar.. Cahide Sonku 30’lu yıllarda cesur kıyafetleriyle, tiyatro sahnesinde yer alıyor, en iddialı rollerde oynuyordu. O yıllar için cesaret gerektiren tüm davranışları ve yetenekleri sergilemektedir. Şehir tiyatrolarında  gittikçe yükselen yıldıza, Muhsin Ertuğrul  aşıktır ve karısı öldükten sonra Cahide Sonku’ya evlenme teklif etse de ret  cevabı alır. Bu red Cevabı Muhsin Ertuğrul’un  Cahide’nin son zamanlarına kadar yanında  ve en büyük destekçisi olmasına engel olmamıştır. Muhsin Ertuğrul Cahide Sonku’yu hiç yalnız bırakmamıştır.

 

Başarısı  güzelliği ile herkesi büyüleyen bu kadının yalnız,  kalması  olası değildir ve dönemim önemli erkek jönlerinden Talat Ertemel ile evlenir.

Fakat bu evlilik Cahide için hiç olumlu olmamıştır.

Sadakatsizlik ve içkiye boğulmuş bir adamla evliliğini fazla sürdüremez.

Bu evliliğin en kötü yanı ise Cahide’nin  içkiyle tanışmasına sebep olmasıdır.

Artık Cahide Sonku çok ünlü sinema oyuncusu  film şirketi sahibi  hatta yönetmenlik yapan ilk kadın olmuştur.

Tüm bu başarılara rağmen kendisini, mutsuz ve yalnız hissetmektedir. 1935’te çekilmiş, Türk Sinema tarihinin ilk köy filmi olan “Bataklı Damın Kızı Aysel” filmin de ki performansıyla Türk Sinema tarihinin ilk star oyuncusu olmuştur.1950’li yıllarda kendi yapım şirketi olan Sonku filmi kurmuştur.

Cahide Sonku ikinci evliliğini zengin iş adamı İlhan Pamukla yapmıştır. Artık o ayakkabısından şampanya içilen, altın küllüklere sigarasını söndüreni ayakkabılarında gerçek pırlantalar olan bir yıldızdır. Zengin ve alabildiğince şatafatlı bir yaşam sürmektedir.

Tüm erkekler Yıldız Cahide Sonku’ya hayran olmakta, aşık olmaktadır. Gerçek Cahide’yi  tanımak, için hiç uğraş vermemektedirler.

Mutsuz ve olabildiğince yalnızdır; şöhret, zenginlik onu mutlu etmeye yetmemiştir. Gün be gün alkolle dost olmaya başlamıştır.

Cahide Sonku’nun sahibi olduğu Sonku filminin 1963 yılında çıkan yangınla tüm arşivlerinin yok olması sonucunda Cahide Sonku her şeyini kaybetmiştir.

Zengin iş adamı İlhan Pamuk’la evliliğinde hiç akıllıca davranamamış, tamamen parasız boşanma gerçekleştirmiştir. Dava açsa da İlhan Pamuk’un kızı ve davanın sürüklenmesi Cahide’yi maddi rahatlığa kavuşturamamıştır.

Bu yangın sonucu, Cahide Sonku’nun sahibi olduğu tüm filimler yanmış ve var olan bütün servetini kaybetmiştir. Bu süreçte Cahide Sonku’nun alkol problemi iyice artmış, mutsuzluğu ve kaybetmenin acısını alkolle bastırmaya çalışmaktadır.

İş yaşamındaki disiplini bozulmuş artık teklif alamaz hale gelmiştir. Fiziken  çökmüştür.

Artık o ihtişamlı, büyülü kadın gitmiş yerine meyhane köşelerinde yaşayan bir kadın gelmiştir. Türk Sineması’nın ilk kadın starı olan Cahide Sonku fırtınalı yaşamı, sefalete doğru sürüklenmektedir.

Bugün magazin basınını süsleyen en meşhur yıldızlar bile, onun yakaladığı şöhreti yakalayamamış ve sahip olduğu imkanlara sahip olamamıştır.

Bir zamanla servetinin hesabını kendi bilmeyen bu kadın 1964 yılından 18 Mart 1981  yılında ölünceye kadar sefalet içinde yaşamıştır.

Kendisini tanıyan insanların getirdiği yiyeceklerle karnını doyuran çoğu zaman aç yatan. Meyhanelerde sabahlayan içki alacak parayı  bulamayıp lokantalarda bulaşıkçılık yapan bir noktaya getirmişti. Güzelliği, şöhreti ve zenginliği için yanında olan dostlarının hiçbiri yanında yoktur.

Bir zamanlar bastığı yerlere halılar serilen, güzelliğine methiyeler düzülen bu kadın , yalnız ve sefalet içinde tek başına yaşama veda etmiştir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum