Mehmet ÜNLÜ

Mehmet ÜNLÜ

[email protected]

YÜZYILLARCA DİLLERDEN DÜŞMEYECEK ŞARKI: BESAME MUCHO  

16 Ocak 2023 - 15:43 - Güncelleme: 16 Ocak 2023 - 16:53

Meksika’dan dünyaya yayılmış bir aşk ve sevgi kokan, dünyada hiç eskimeyen onca yıl geçmesine rağmen hala içtenlikle çalınıp söylenen bir şarkı…

Besame Mucho’nun hikayesi, 2. Dünya Savaşı'nın acımasız yüzünü en çok gösterdiği, kan ve barut kokularının en çok hissedildiği dönemde başlar.


***
Consuela Velazquez !.. Daha  yirmi yaşına basmamış, namuslu, hiçbir ilişki yaşamamış hanım hanımcık,  hatta öpüşmeyi dahi bilmeyen bir genç kız.
Meksika'da yaşayan ve  müziğe aşık olan  Consuela,   "Beni çok öp" anlamına gelen Besame Mucho'yu besteler. Ona şarkıyı nasıl bestelediği sorulduğunda, "tamamen hayal gücüyle" diye yanıtlar.

Aslında küçüklüğünden beri müziğe karşı yeteneklidir. Daha 4 yaşındayken kendi kendine piyano çalmayı öğrenir. Ailesi bu yeteneğini fark edip Consuela’yı  konservatuara gönderir. Ancak  okulu  bitirince de çevresinin tutucu olması yüzünden  erkek adıyla  gece kulüplerinde piyano çalmaya başladıktan sonra sık sık çalıp söylediği Besame Mucho böylece ortaya çıkmış olur...

Besame Mucho, aynı yıl sevilen şarkıcı Emilio Tuero tarafından da seslendirilmeye başladıktan sonra şarkı. radyolarda bir anda meşhur olur olmaz  de herkesin diline yerleşir.

Bu sıralarda, Amerikalı müzik yayıncıları herkesi derinden etkileyen Besame Mucho şarkını elde etmek ve rant elde etmek üzere harekete geçerler. Telif sıkıntıların aşılmasından sonra  tanınmış Amerikalı bir besteci, şarkıcı, söz yazarı ve müzik yayıncısı olan Sunny Skyler  şarkıyı satın alır. 

Skyler'in yanısıra, Meksikalı  bir aileye mensup ancak Amerikalı olan şarkıcı Andy Russel,  İngilizce sözlerle ve kaliteli bir düzenleme ile  Besame Mucho’yu yeniden kayıt ederek plak yapar. 

Daha sonra Amerikalı caz ve  pop türünde parçalar söyleyen ünlü kadın şarkıcı ve oyuncu  Kitty Allen ile Amerika’nın en iyi ses teknisyeni olan Bob Eber ile birlikte tanınmış; cazcı,  klarnet ve saksafon ustası, kompozitör, orkestra şefi Jimmy Dorsey Orkestrası'nın sık sık  seslendirmesiyle çok fazla duyulmasına neden olur.

Artık  Besame Mucho, 2.Dünya Savaşı’dan itibaren günümüze kadar bir çok  dilde yorumlanak çalınıp söylenir. Consuela Velazques de  elde ettiği bu başarı üzerine, "Meksika'nın gelmiş geçmiş en büyük kadın bestecisi" unvanını alır ve  2003 yılında Meksika'da heykeli dikilir.

1999 yılında Amerika Birleşik Devletleri Florida-Miami'de İspanyolca yayın yapan Univision TV’nin etkinliğinde Besame Mucho "Yüzyılın Şarkısı" seçilir.

Besame Mucho'yu, artık dünyada bilmeyen, sevmeyen yoktur..

Öyle ki, 2009 yılında Meksika'nın başkenti Mexico City'de 38 bin 897 kişinin aynı anda 10 saniye boyunca öpüşmesiyle yaşanan rekor,  Guinness Rekorlar Kitabına girer ve o sıra hoperlörlerden Besame Mucho yayılmaktadır.



                                                                                                                                        Besame Mucho (Öp beni, doyasıya öp)                                                                      

Bésame, bésame muchoÖp beni, doyasıya öp
Como si fuera esta noche la última vez          Bu gece son gecemizmişçesine
Bésame, bésame muchoÖp beni, doyasıya öp
Que tengo miedo perderteÇünkü seni kaybetmekten korkuyorum
perderte despuéssonunda kaybetmekten seni
   
Quiero tenerte muy cercaYanımda olmanı istiyorum 
mirarme en tus ojosgözlerine bakmak 
verte junto a míseni yanıbaşımda görmek istiyorum 
Piensa que tal vez mañanaDüşün ki belki de yarın 
yo ya estaré lejosartık uzaklarda olacağım 
muy lejos de tisenden çok uzaklarda 
   
Bésame, bésame muchoÖp beni, doyasıya öp 
Como si fuera esta noche la última vezBu gece son gecemizmişçesine 
Bésame, bésame muchoÖp beni, doyasıya öp 
Que tengo miedo perderteÇünkü seni kaybetmekten korkuyorum, 
perderte despuéssonunda kaybetmekten seni 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum