Mehmet ÜNLÜ

Mehmet ÜNLÜ

[email protected]

TÜRK POP MÜZİĞİ İÇİN İBB'DEN BÜYÜK VEFA ÖRNEĞİ

01 Ocak 2025 - 19:36 - Güncelleme: 03 Ocak 2025 - 17:17

Değerli okurlar,

Bilindiği gibi bendeniz  köşemde, müzik ağırlıklı olarak şarkıların hikayelerini, şarkıların arkasında neler olduğu, şarkı haline gelecek kadar  meydana gelen etkeni, serüveni ve kahramanlarını  sizlerle paylaşıyorum.

Ancak, hikaye yerine  bu kez  yazımda güzel bir hizmeti ve onun çok daha  ötesinde büyük bir vefa örneğini anlatmak istiyorum.  O da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Türk Pop Müziği’ne gösterdiği inanılmaz bir katkı ve tarihsel bakış ki, bu Cumhuriyetimizin 100’ncü kuruluş yılı nedeniyle de oluşturulan bir albüm ve beraberinde benim değerlendirmem olarak  “sanatçıya saygı” sergisi idi…
Belki de; " CUMHURİYET TARİHİNİN MÜZİKLİ PANORAMASI" adıyla düzenlenen Türkiye’de bugüne kadar oluşturulmuş ve örnek gösterilmesi  gereken gerçek bir “vefa” anlayışının ağır bastığı bir sergi dersem hiç abartmış olmam..

Bu sergi, aynı zamanda 100. yıl nedeniyle olmak üzere, İBB’ye bağlı Kültür A.Ş. tarafından hazırlanarak, Kadıköy. Hasanpaşa'daki Müze Gazhane'de  “Müzik TR100: Cumhuriyet Tarihinin Müzikli Panoraması” temasıyla Türk Pop Müziği’nde tarihe mal olmuş, sanatçıların unutulmayan şarkılarının afişleri, kasetleri, fotoğraf ve çeşitli kostümlerinin yanı sıra, dönemin pikap, kaset çalar, gramofonlar da sergide sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

1923-2023 yıllarında, şarkılarıyla Pop Müziğimize altın harflerle isimleri yazılan;  Münir Nurettin Selçuk, Şükran Ay, Safiye Ayla Aşık Veysel, Mavi Işıklar, MFÖ, Barış Manço, Cem Karaca, Fikret Kızılok, Erkin Koray, İlham Gencer, Lale Belkıs, Ruhi Su, Tanju Okan, Erol Büyükburç, Tülay German, Alpay, Selda, Neşe Karaböcek, Müslüm Gürses, Berkant, Özdemir Erdoğan, İskender Doğan,  Gönül Akkor, Gönül Yazar, Sezen Aksu, Ahmet Kaya gibi sanatçılar ve grupların fotoğrafları, afişleri ve kasetleri  sergilendi.

Türk müzik yazarları Derya Bengi ve Murat Meriç küratörlüğünde son yüzyılımızda hafızalara kazınan şarkılar, albümler, sanatçılar; dönemin dergileri, plak, kaset, CD’leri, farklı dönemlere ait pikap ve kaset çalarları, konser afişleri, kartpostallar ile zenginleştirilmiş özenli bir arşiv çalışması ve mekan kurgusu ile ziyaretçilere sunuldu.

Bu arada, Türk Pop Tarihi’ne adını altın harflerle yazdırmış olan efsane grup Mavi Işıklar’ın da ünlü, “HELVACI” şarkısı 100 melodi arasında yerini almış durumda…

Zaten, ünlü grup 1964 yılından 1990’a kadar müzik hayatımızda çok muhteşem bir yer edinmişti. Uzun süredir müzik hayatımı sürdürdüğümü zaman zaman bahsetmekteyim. Ressamlar, sanatseverler, davetlilerin de açılışına katıldığı sergilerde klasik gitarımla Latin-Pop Nostalji şarkılarını çalıp söylemekteyim.

Yine bir gün Göztepe’de bir serginin açılışında tesadüfen Mavi Işıklar’ın klavyecisi Metin Yavuzdoğan ile tanıştım.  Çok memnun oldum, hatta sevindim eski bir müzisyeni tanımak beni mutlu etti. Eşi Ayşe Yavuzdoğan hanımefendi de bir ressam olduğu için o gün sergiye tablosu ile katılmıştı.  


Değerli okuyucular

13 Haziran 2019 günü köşemde efsane Mavi Işıklar grubunu tanıtıcı detaylı bir yazı yazmıştım. Şimdi de, bu övünç ve gurur veren Cumhuriyet Tarihinin Müzikli Panaroması içinde yer alan Mavi Işıklar’ı  kısaca hatırlatmak istedim.

1964 yılında kurulan Mavi Işıklar,  Çetin Yavuzdoğan(bas gitar), Metin Yavuzdoğan (klavye,Çetin Yavuzdoğan’ın kardeşi), Nejat Toksoy(solist), Cihat Günaydın (solo gitar) ve Zamir Manisa’dan(davul)   “Bizim için ‘Mavi’ huzur ve uyumu, ‘Işıklar’ ise, bizden sonraki kuşaklara müziğimizle örnek olma ve ışık tutma isteğimizi gösteriyor” diye  ifade etmişlerdi.

O yıllarda Hürriyet Gazetesi’nin de ilk defa düzenlediği “Altın Mikrofon Armağanı Yarışması” na, katılarak  elemeler sonucu finale kaldılar. Pop müziğimizin çiçeği burnunda grubu Mavi Işıklar, bir çok tanınmış ismi geride bırakarak  büyük bir başarıya imza attı.

“Çayır Çimen Geze Geze”  Pınarbaşı”   “Johnny B. Goode ve  Justine” “Ankara Rüzgarı”  “Ayva Çiçek Açmış, Come Home, Senede Bir Gün, Slipin’ and  Slidin  “Kız Sen Geldin Çerkeşten, I Know What I Want, Yar Saçların Lüle Lüle, The Great Air Plane Strike of 1967”   “The Seventh Son, Tatlı Bela, Gözyaşları, In My World”    “Faydası Yoktur Gözlerdeki Yaşın” uzun süre dillerden düşmedi. “Ağla Çocuk Gibi ve Giresun Kayıkları”  Helvacı”“Light My Fire, Gül Dalı’69, Ob-La-Di, Ob-La-Da“   “Gitme Kal ile Venüs ve Aşk” olur.  “Sevgilim  ve  Zaman”  “Aşk Çiçeği  ve Yaramaz Ne Oldu Sana” şarkıları ile daima liste başı oldu.

Ancak, 1990 yılında müthiş bir arabesk furyasının başlaması ve grubun elemanlarının askere gitmesi gerektiğinden Mavi Işıklar dağılmak zorunda kaldı. Mavi Işıklar, Türk Halkı’nın gönlünü büyük ölçüde  kazanmış olarak tarihe geçtiği için efsane grup olarak,  diğer sanatçılarımız gibi  onlar da daima sevgi ile anılacaktır.  

Sonuç olarak; İBB Başkanı  sayın Ekrem İmamoğlu’na, Müzik TR100 sergisini oluşturan İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Murat Abbas ile küratörler Derya Bengi ve Murat Meriç’i,  sanata ve sanatçıya verdikleri önem ve destekleri için kutlar, bir gazeteci müzisyen olarak kendilerine şükranlarımı sunarım.  
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum