Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in “Şeyhülmuhabirin” adını verdiği, dile kolay tam 70 yıl gazetecilik yapan Şemsi Sılkım ağabeyimiz, 11 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı.
Kemal Ilıcak’ın Tercüman Gazetesi’ni kurduğu sıralarda kendisini Haber Müdürü yaptığı, ancak muhabirliği bırakmamak için bu görevi kabul etmeyen Şemsi Sılkım; muhabirlikten büyük heyecan duyduğunu söylemesi üzerine Demirel: “50 yılı aşkın süre yazı yazan Burhan Felek Şeyhülmuharririn olduğuna göre, 53 yıllık muhabir olarak siz de Şeyhülmuhabirinsiniz” demiştir.
Demirel Özel Kalem Müdürü’ne: “TRT ve Anadolu Ajansı’na da haber verin. Meslekte 53 yılını muhabir olarak tamamlayan Şemsi Bey’i “Şeyhülmuhabirin’ilan ettim” diye talimat bile vermiştir.
Uzun yıllar Tercüman Gazetesi’nin Kadıköy Bürosu’nda birlikte çalıştık. Şemsi ağabeyin; hep güler yüzlü, şaka ve espri yapmayı çok seven, bulunduğu ortamı neşeye boğan bir yapısı vardı.
Kendisini rahmet, saygı ve özlemle anıyorum, ışıklar içinde uyusun.
***
1923 yılında İstanbul'da doğan Şemsi Sılkım, Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu'nda okudu. Gazeteciliğe 1942 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nde Ömer Besim'in yanında spor muhabirliğiyle başladı. O. Münir Kutnak'ın 'Stad Spor' ve Sulhi Garan'ın 'Şutspor' dergilerinde çalıştı.
Mithat Eriş'in 'Fenerbahçe' dergisi ile ilk polisiye dergisi 'Kelepçe'de Yazı İşleri Müdürü olarak çalıştı. 1954-1961 yılları arasında Ethem İzzet Benice'nin 'Son Telgraf', 'Gece Postası' gazetelerinde belediye, magazin ve spor dallarında görev yaptı.
Aynı yıllarda Halil Lütfi Dördüncü'nün 'Tan', Habip Edip Törehan'ın 'Yeni İstanbul', Gökşin Sipahioğlu ile Ali Oraloğlu'nun 'Şehir' gazetelerinde istihbarat şefliği yaptı. Tercüman gazetesinde istihbarat şefliği ve belediye muhabirliği yapan Sılkım, aynı gazetenin 'İnci' ekini hazırladı.
Gazetenin, ansiklopedi ve kitap hediye promosyonlarının dağıtılmasını organize eden Sılkım ayrıca hediyelerin çekilişleri için düzenlediği konserlerin sunuculuğunu da üstlendi.
1981-1988 yılları arasında Sarıyer ile Şişli belediyelerinin basın danışmanlığını yürüttü.
Türkiye Gazetesi'nde esnaf muhabiri iken fırıncılar sendikası ile Minibüsçüler Odası'nın da basın danışmanlığını yaptı. Eminönü Belediyesi'nin 'Şelale' ve 'Yeniçağ' gazetelerinde çalıştı. Sılkım bir süre, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin (MESAM) Basın Danışmanlığı’nı da üstlendi.
“ŞÖHRET” ve “MESLEKTE YETMİŞ YIL-BAB-I ALİ ANILARIM” adında iki kitabı bulunan Şemsi Sılkım, 22 Mart 2013 tarihinde 90 yaşında İstanbul'da vefat etti.
FACEBOOK YORUMLAR