Hatice ÖZBAY

Hatice ÖZBAY

[email protected]

Lefkoşa'dan Hatay'a

01 Mart 2023 - 23:07 - Güncelleme: 02 Mart 2023 - 00:27

Hatay deprem bölgesinden ayağının tozuyla gelen Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı ile karşılaşmak yüreğimi ısıttı. 


Cüce Şubat’ın, kapkara Şubat’a dönüşmesi en uzun Şubat’ı yaşattı hepimize. Son akşamı Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı ile karşılaşmak kalbime iyi geldi, hatta günler sonra gülümsedim.
Türkiye’de de görmeyi çok arzu ettiğimiz, özlediğimiz, genç, idealist, saygılı, güler yüzlü bir siyasetçi ile Kıbrıs’ta karşılaşmak beni gelecek adına çok umutlandırdı.
Ağır deprem günleri ve günlükleri sonrası, dışarıda birkaç kadın arkadaşımla akşam yemeği için eve en yakın olan kadın arkadaşımızın oğlunun mekanına gittik.

Yemekler yendi, gündemimiz deprem ve Türkiye’de bozulan siyaset dili idi. Bizler hararetle konuşurken masamıza güler yüzlü “Sizi pek sosyal gördüm” sözleriyle ve oldukça mütevazı tavırlı genç bir adam gülümseyerek yaklaştı. Masamızdaki arkadaşlarımı tanıdığı belliydi. “Toplantıdan anca çıktım bir şeyler yemeye geldim nasılsınız hanımlar? Her şey normal mi? Soruları ve samimi tavırlarıyla dikkatimi çekti. Masamda bulunan arkadaşlarımdan Ceyhun Hami bana dönerek “Mehmet Bey Lefkoşa’nın Belediye Başkanıdır” dedi.
İlk tepkim şaşırmak olsa da çabucak toparlandım. “Oturmaz mısınız?” dedim. Başkanın yemeği masasına gelinceye dek kısacık sohbette deprem bölgesinden yeni geldiğini, Kıbrıs’ta toplanan yardımları depremzedelere ulaştırdıklarını, Türkiye için çok üzüldüklerini, ellerinden ne gelirse yapmaya çalıştıklarını da söyledi.


Kıbrıs’ta da yas ilan edildiğini ve Melekler Takımı için çok üzüldüklerini ifade ettikten sonra, Hatay’da “Melekler Köyü” kuracağız deyiverdi. Hatay’da İsias Otelde hayatını kaybeden toplamda 49 kişi ve “Melekler Takımı” için “Melekler Köyü” çalışmalarının kararının alındığı toplantıdan çıkıp ancak yemek yemeye geldiğini söyledi.
Belediye Başkanı Mehmet Harmancı ile bu kısacık sohbete ne çok şey sığdı. Deprem, dayanışma, sağduyu, toplumuna saygı, halkla kurduğu güler yüzlü samimi ilişki ve dahası…
Türkiye’de son yıllarda oldukça bozulan siyaset dilini ve ayrışmayı, ötekileştirilmeyi derinden yaşayan olarak sevgiyle baktım yüzüne.  İşte özlediğimiz, görmeyi umduğumuz siyasetçi modeliydi Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı.

Başkan masamızdan ayrıldığında “çok genç, idealist ve güler yüzlü başkanınızın korumaları yok mu? Ya da birlikte gezinen partilileri neredeler?” dedim. “Toplumca karamsarlığa alıştırıldık, sosyal medyadan, televizyon kanallarından, Meclis kürsüsünden samimiyetsizliğe de alıştırıldık. Türkiye’de çoğunlukla kalabalıklarla dolaşan ve makam araçları ile dolaşan Belediye Başkanlarına, siyasilere alıştık da” dediğim de arkadaşlarım bana güldüler. “Kıbrıs’ta herkes eşittir ve birbirine saygılıdır, siyaset yapıyor olması bizden farklı yaşanmasına neden olmaz” dediler.
 Buraya geldiğim yer Türkiye olunca Empati yapamadım.

Bu arada Mehmet Harmancı sol grupların ve sosyal demokratların desteklediği bağımsız adaylıktan İkinci Dönem seçilmiş, şimdi Toplumsal Demokrasi Partisi’nden Lefkoşa Belediye Başkanı.
“Teşekkürler yüreğimde yeşerttiğin umut için” diyebildim başkana.

******
İkinci güzel haber de Ceyhun’dandı. Kendisi Adanın, “İki Toplumlu Koro ”sunun Türk kesiminden solisti. İki Toplumlu Koro Türk ve Rum kesiminden sanatçıların Türkçe ve Rumca şarkılarını söylüyorlar. 2020 yılında da Hiroşima Barış ve Kültür Vakfı tarafından verilen ödülünü aldılar. “İki Toplumlu Koro” almış oldukları ödül parasının bir bölümüyle deprem bölgesine depremzedeler için konteyner alacaklarını söyledi.
Dayanışmanın her yerde, paylaşımın güç zamanlarda ve çeşitlikle olması, yaşanan tüm acılara rağmen bu gece yüreğime iyi geldi.
Teşekkürler Neşe Yaşın, Ceyhun Hani, Aykan Önen…

Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı kimdir?
Mehmet Harmancı 3 Şubat 1977 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin Lefkoşa kentinde doğdu..
Türk Maarif Koleji'nden mezun olduktan sonra, lisans eğitimini Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamladı.[1][2] Üniversite öğrenimi boyunca Doğu Akdeniz Üniversitesi Kıbrıslı Öğrenciler Birliği'nde öğrenci inisiyatifinde aktif görevlerde bulundu.
Yüksek lisans derecesini İngiltere'nin Liverpool John Moores Üniversitesi'nin AB ve Politika alanında bitirdi.
Siyasi yaşamı: Mehmet Harmancı, siyasi yaşamına Toplumcu Kurtuluş Partisi'nde başladıı. Toplumcu Kurtuluş Partisi'nde ve Barış ve Demokrasi Hareketi Gençlik Komitesi'nde Başkanlık görevlerini üstlendi.
Sivil toplum örgütleri ve uluslararası kuruluşlarda yöneticilik görevleri üstlendi.[1][2] Kıbrıs’ın kuzeyine AB tarafından sağlanan yardım paketinin fizibilite çalışmaları ile projelerinde yöneticilik ve koordinatörlük görevlerinde bulundu.
13 Haziran – 30 Ağustos 2013 tarihleri arasında KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı olarak görev aldı.
24 Haziran 2014 yerel seçimlerinde Lefkoşa Türk Belediyesi başkanlığına seçilen[2] Mehmet Harmancı, 30 Haziran 2014 tarihinden beri Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanıdır. 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Başkan Harmancı, Lefkoşalılar'dan aldığı %52.84 oy oranı ile yeniden Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanlık görevine seçilmiştir.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Mehmet_Harmanc%C4%B1

Olabildiğince kalın sağlıcakla.
Hatice Özbay
türkiyehatice özbayceyhun hamikıbrısdepremhataylefkoşabelediye başkanılefkoşa belediye başkanı mehmet harmancımelekler takımımelekler köyü neşe yaşınceyhun haniaykan önen
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum