Hatice ÖZBAY

Hatice ÖZBAY

[email protected]

Bir Şey Yapmalı Gidişin olsun 2023

16 Ocak 2024 - 00:17

Bazen durur hiçbir şey yapmak istemezsiniz ya işte öyle günlerden geçtim(k).
Ağır bir yıl oldu 2023.
Sarsıcı depremleriyle, seçimleriyle, seller, yangınlar, ormanların imara açılması, Anayasa İhlalleri derken aşırı pahalılıkla çoğumuzun canını iyi acıttı.

Kara Kapkara bir gündü 6 Şubat 2023
On bir il diyordu haberler, korkunç. Hatta dehşet verici… Doksan saniyede Anadolu’nun Doğu ve Güneydoğusu yarılmıştı. On dört milyon insanın yaşadığı coğrafyada adeta kıyamet koptu. Sonrasında anladık ki birçok yerleşim merkezi haritadan silindi. İtalyan bilim adamları Türkiye’nin 3 metre Arap Yarımadası’na kaydığını ifade ettiler.

Bu büyük deprem faciasının, hatta bölgesel kıyametin sarsamadığı tek şey siyasetçilerin oturdukları koltuklar oldu.
Acının içinde; halkın ve halkların seferberliği içimizi ısıttı. İsterse bu halk SEFERBERLİK ilan edebilirmiş.

Henüz İnsanlar enkaz altında, yakınlarını, ölülerini ararken depremzedelerin 1 yıl içerisinde yeni konutlara yerleştirileceğinin açıklanması yapıldı en yetkili merciden. Yaklaşık bir yıl bitti, insanlar hala çadırlarda veya Konteynerlerde yaşıyor çaresizlik, yorgunlukla üşüyerek, susuz kalarak.
Acılar, ağıtlar dinmeden, yaslar tutulmadan, yaralar sarılmadan geçici barınma, tuvalet, banyo gibi temel ihtiyaçlar karşılanmadan, bu neyin acelesi derken; Ormanlar imara açıldı.
Evet tam da bu gülerde ormanlar imara açıldı. En belirgini Akbelen Ormanlarında yaşananlardı; köylüler ve çevreye duyarlı insanlar zincirler oluşturarak, Jandarmayla karşı karşıya geldiler onlarca kez.
Depremin yaraları sarılmadan Phaselis’i korumak; yine bir avuç bölge halkının yanında olan çevrecilere kaldı.
Hatay’da, Samandağ’da yıkılan evlerinin arsaları ellerinden alınan insanlar yürüdüler yürüdüler. Terk etmediler memleketlerini.
Mayıs ayında yaşadığımız genel seçimler iyice kafamızı karıştırdı. Katar’da, Suudi Arabistan’da ve adını daha önce duymadığımız birçok ülkede dil bilmeyen vatandaşımız varmış!  Suriyelilere yurttaşlık verilmiş onlarda oy kullandı. 100 haneli köylerden 200 üzerinde oylar çıktı tek kelime bilmeyen insanlar kaderimizin belirlenmesine katkı(!) koydular. Zor bir seneydi özünde. Hatay’dan Milletvekili seçilen Avukat Şerafettin Can Atalay Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen hala içeride tutuluyor. Hukuk çiğneniyor. Anayasa yok saylıyor…

Pahalılık aldı başını gidiyor. Emekliler ölmemek için canlı canlı can çekişiyorlar artık. Televizyonlarda hiç alışık olmadığımız Maydanoz, marul, domates reklamları verilir oldu üç harfli büyük marketlerce fesuphanallah dedirten cinsten.
Öğrenciler birer ikişer intihar ediyor, kadın cinayetleri her geçen gün artıyor…
Kadınlar 8 Mart’ta ve 25 Kasım’da yürümek istediler, (istedik) “6284’den vaz geçmiyoruz” demek için, “Kadın cinayetleri durdurulsun” demek için. Taksim’e geçit vermedi güvenlik güçleri. Engellendik… Oysa 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü, 25 Kasımda Kadına Karşı Şiddetle Mücadele günüydü ve sadece sesimizi duyurmak istiyorduk özünde.
Uf ya yine içim şişti. Sizlerden de “benim de içim şişti” seslerini duyar gibiyim. Yani özünde Zor günlerdi. Zor bir yıldı 2023.
Şairin dediği gibi:
“Hava kurşun gibi ağır
Bağır bağır bağırıyorum
Koşun kurşun eritmeye çağırıyorum”

Geçmişte Anneciğim yaşadığı günlerde benzer zor zamanlardan geçerken bizlere (çocuklarına); "dağılmayın, sıkı sıkı yaşama sarılın, su akar yolunu bulur" sözleriyle umudu aşılardı. "Hayatta zorlar var ve bu zorlar insanlar için" de derdi.
Doğanın yaşattıkları karşısında çaresiz kalabiliriz, hatta suskun, yoksun, ağlamaklı ve üzgün olabiliriz.
Ancak insan eliyle yok oluşların karşısında durabiliriz.
Tüm bunlar olurken halkın büyük çoğunluğunun sonradan öğrenilmiş çaresizlik ile köşelerinde oturmaları da akıl alır gibi değil.
Hepsi için oturup üzülmek, susmak, ağlamak değil "bir şey yapmalı" şiarıyla yaşama katılmalıyız.
Evet: Bir Şey Yapmalı…
Bugün böyle kalktım yataktan...
Bir şey yapmalı...

Kalın kalabildiğiniz kadar sağlıcakla. Bu ülkede “her koyun kendi bacağından asılır.” diye bir söz iyice yerleşmiş belleklere sanırım.
Hatice Özbay



#Birşeyyapmalı #Yaşar Kaba #istanbul #istanbulflash #HaticeÖzbay
#deprem #6şubat
#Phaselis #Akbelenormanları #ormanlar
#Hatice Özbay
#CanAtalay
#Anayasa



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum