Dr. Abdulrezzak ÇİL

Dr. Abdulrezzak ÇİL

[email protected]

KOBİ ve Aile Şirketleri İçin İnsan Kaynakları Uygulamaları-7 Departmanlar Arası İş Birliği ve İK Süreçleri

13 Kasım 2024 - 23:19

KOBİ ve aile şirketlerinde kurumsallaşma süreçleri, insan kaynağının sağlıklı bir şekilde yönetilmesi kadar önemli bir iş başlığı yoktur. Hem şirketler bağlamında hem de toplumsal olarak insan kaynağını çok iyi yönetmek, en değerli kaynağı doğru yere yönlendirmekle mümkündür. Bu konu, endüstri sosyolojisi ve psikolojisinin kapsama alanına girmektedir.
Bu süreçlerde şirketlerin bir insan kaynağı politikası olmalı ve işe alım ve işten çıkarma süreçleri hem hukuki hem de ahlaki olarak konumlandırılmalı ve yapılandırılmalıdır. İşletmelerin işe alım süreçlerini yürüten insan kaynakları uzmanları, personel seçme ve yerleştirme süreçlerini çok iyi kurgulamalı, işten çıkarma süreçlerinde de personeli rencide etmeden ve tüm kanuni haklarını karşılayarak süreci yürütmeli ve sonlandırmalıdır. İşe alım süreçlerinde yapılan oryantasyon programında, işe alım ve çalışma süreçleri anlatılırken, sözleşmelerin nasıl sona erebileceği de kurumsal kitapçıkta net bir şekilde çalışanla paylaşılmalıdır.
İnsan kaynakları süreçleri sağlıklı bir şekilde planlanmış işletmelerde, iş gücü kaybı çok aza indirgenecek ve diğer kayıplar en asgariye düşürülmüş olacaktır. Bir anlamda personelin işletmeye dahil edilmesi, işletmelerin insan kaynakları stratejisi çerçevesinde yapılmış olacaktır. Bu, büyüme süreçlerini kapsadığı gibi küçülme süreçlerini de içinde barındırıyor olmalıdır.
İnsan kaynakları ve diğer süreçlerin tamamında departmanlar arası iş birliğinin önemini burada tekrar vurgulamak isterim. Personel talebinde bulunan firma, bu pozisyonun görev tanımını, yetki ve sorumluluklarını net bir şekilde yazılı sunmalı ve özel talepleri de varsa, İK birimine net bir şekilde yazılı bildirmelidir. İşe göre personel bulunmasını sağlayacak bu süreç, işletmelerin insan kazanma süreci olarak tarif edilmelidir. Diğer birimlerle İK birimi arasında iş birliği modellenmeli ve çok iyi sonuçların alınması için İK birimi, diğer birimlerin toplantılarına katılarak kanaat bildirmelidir.
Bu süreç, eski-yeni ve departmanlar arası geçişlerin olduğu bireylerin sisteme daha çabuk oryantasyonunu sağlayacaktır. Verimliliği artıracak ve çalışan motivasyonunu en üst düzeyde tutacaktır. Çalışanların birim ve birey bazlı performanslarının takip edilmesine sebep olacaktır.
İşletmelerde İK biriminin diğer departmanlarla iş birliği sadece personel seçme ve yerleştirme süreçlerinde değil, eğitim planlama, görevlendirme, performans analizleri ve çalışan performans görüşmelerinde de aktif olarak çalışmalıdır. Burada kariyer planlama ve yönetici yetiştirme programlarını da özellikle dile getirmek isterim.
İşletmelerde birimler arası eş güdüm ve iş birliği çok önemlidir. Öncelikle İK birimi, diğer tüm departmanlarla iş birliği sağlayarak şirket kazanımlarını insan kaynağı olarak en üst düzeye çıkarmalıdır. Yetkin bireylerle işletmenin tanışmasını ve çalışmasını sağlarken, çalışanlarının da yetkinliklerini ve etkinliklerini artırıcı çalışmalar yapmalıdır. Bu durum, işletmelerin genel bir stratejik planı olduğu gibi, bir de insan kaynakları stratejik planlaması olmasına bağlıdır.
R&M Danışmanlık
Endüstri Psikoloğu
Dr. Abdulrezzak ÇİL

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar