Çetin ÜNSALAN

Çetin ÜNSALAN

EKOPOLİTİK
[email protected]

TOBB, 10 ilin başkanlarını toplamalı

14 Şubat 2023 - 12:54

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ortaya koyduğu hasar çok büyük. Can kaybının zaten ölçülebilir bir yanı yok. Ama enkazdan çıkanlar ya da enkaza düşmeden şehirde bunu yaşayanlar açısından hayatın en kısa sürede normalleştirilmesi gerekiyor.

Elbette acıları unutturmak mümkün değil. Ama insanımızı da orada yaşayan ölüler haline dönüştürmemeliyiz. Bunu ilk planda güvenli bir noktaya taşıyarak yaşamsal güvencelerini sağlayarak zaten yapıyoruz.

Ama bugünden sonrasını ekonomik anlamda bir raporlamanın ışığında gerçekleştirmek şart. Bölgeden yaptığım konuşmalar ve meslektaşlarımdan aldığım izlenimler, henüz sıranın buraya gelemediğini gösteriyor. Haklılar.

Ama son dakikada ‘ne yapacağız’ diye bir telaşa düşmemek adına eyleme geçilmesi gerekiyor. Yine notlarıma düşenlere baktığımda bölgenin yetkili mesleki STK’larının konuyu değerlendirmekten bile imtina ettiğini ve tek bir merkezden açıklama yapılma eğiliminin ağırlık kazandığını gösteriyor.

Bu deprem özelinde doğru bir yaklaşım. Ama ekonomiye ilişkin yarına dair bir yol haritası çıkarılacaksa, bunun oradaki geçici görevli olan insanlarla yapılması mümkün değil; inisiyatif almalılar. Yetkililerin de önüne bir yol haritası konulması gerekir ki bunun da taşın altında eli olanlar tarafından yapılması gerekiyor.

Söz konusu 10 ilimiz de hem firma yapısındaki KOBİ ağırlığı, hem de üreten şehirler olması nedeniyle Türkiye adına kritik bir önem taşıyor. Bu aşamada hepsinin üst kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bir görev düştüğünü düşünüyorum.

Vakit geçirmeksizin TOBB bünyesinde ve bu 10 ilin ilgili oda başkanlarının toplanmasıyla birlikte bir çalışma yapılmalıdır. İhtiyaçlar tepeden inme değil, bölgenin gerçekleri üzerinden kurgulanmalı, bununla ilgili yol haritaları oluşturulmalı ve ekonomi yönetiminin önüne konulmalıdır. Bilmiyorsak ve yapıldıysa da, kamuoyuyla paylaşılmalıdır.

En basitinden bu tesislerin onarılması gerekiyor ve yöntem buradan belirlenmeli. Çok ciddi bir insan kaynağı açığı ortaya çıkacaktır. Hem yaşanan olaylar, hem geçici barınma nedeniyle ortaya çıkan göçler, hem de şehrin moral değerlerindeki sıkıntı bakımından, reel sektörün önüne gelecek en büyük problemlerden birini bu oluşturuyor.

‘Şimdi zamanı mı’ diye sorabilirsiniz. Evet şimdi zamanı. Çünkü bu çalışmayı bugün yapmazsak, daha sonra telafisi zor fotoğraflarla karşı karşıya kalabilir, bazı şeyleri toparlamak adına da geç kalabiliriz.

TÜRKONFED Raporu’na göre ülke ekonomisine 84 milyar dolar maliyeti olacağı tahmin edilen, bundan da önemlisi, bölge insanımızı tekrar ayağa kaldırmak için şart olan bir yol haritasını oluşturmalıyız.

Bu nedenle TOBB himayesinde böylesi bir çalışmanın acil olarak yapılması ve yol haritasının oluşturulması gerekir. Eminim ki TOBB da bu konuda her zamanki gibi kucaklayıcı tavrıyla çözümün parçası olacaktır.
[email protected]
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum