Çetin ÜNSALAN

Çetin ÜNSALAN

EKOPOLİTİK
[email protected]

Olumlu görünüm

06 Ağustos 2024 - 21:33 - Güncelleme: 27 Ağustos 2024 - 21:56

Ekonomide yaşananlar kadar onu yok sayan yaklaşım ve durumu yardım adı altında iane dağıtan çerçeveye oturtan bakış açısı, problemlerden daha sıkıntılı bir noktaya ulaşmaya başladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, insansız rakam ekonomisi mücadelesi verip, paradan para kazananları esas aldığını her fırsatta belki söylemleriyle değil, ama eylemleriyle ortaya koyarken, söylediklerinin karşılık görmediği araştırmalarda da ortaya çıkıyor.

Metropoll tarafından yapılan araştırma çok net bir sonucu ortaya koydu. Vatandaşın yüzde 81’i ekonominin kötü yönetildiğini düşünüyor. Aslında bu oranın, ülkede çoğu açlık sınırı ve altında yaşayan, bir miktar üzerinde para alanları da dahil ettiğinizde sokağın nabzını ücretleriyle yansıtan birebir gerçek olduğunu biliyoruz.

Bunun araştırma sonuçlarına da yansımış olması çok şaşırtıcı değil. Daha garip olan bir tarafta silinen vergi iddiaları havada uçuşurken, küçük işletmelere e-haciz uygulayan, vatandaşın cebini dolaylı vergilerle boşaltan ama gelirini yükseltmeyi tartışmaya bile açmayan zihniyetin ısrarını sürdürmesi.

Mesele ne zaman gündeme gelse TÜİK rakamları üzerinden konuyu açıklamaya çalışan yetkililer görüyoruz. Bir türlü kimsenin bu verilere inanmadığına ikna olmalarına sıra gelmiyor. İnanılmayan bir veri üzerinden de ‘ekonomi yolunda’ oynamaya çalışıyorlar.

Elbette sahanın gerçekleriyle örtüşmediği için de tepki gün geçtikçe talep şiddetini arttırarak gündemdeki yerini kemikleştiriyor. Söz konusu olan gelirdeki artış olunca ekonominin felakete uğrayacağını söyleyenler, gün geçmiyor ki giderlerin artmasına ortam hazırlamasın.

Öncelikle bunun artık sürdürülebilirliği kalmadı. Olmayan gelirle kimsenin bu giderleri karşılama olanağı kalmadığı gibi, yakınmaların da çok nezaketsiz bir tavırla üzerini örtmeye çalışıyorlar.

Sadece iki örnek vereyim. Rize’de Bakan Murat Kurum’a, emekli maaş farklarının ne zaman yatacağını soran hanımefendiye, uzatılan yardım çeki. O kadar onurlu bir davranışla ve şaşkınlık içinde bunu reddetti ki, Kurum’un kabul görülmemesine şaşkınlığı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı sırasında yaşadığı şaşkınlıkları arattı.

İkinci örnek ise güncelleneceği söylenen OVP… Bununla ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. Sosyal devlet adı altında halen yardımlardan söz ediyorlar. Bakın habere yansıyan ifade şu:

Sosyal devlet olma anlayışı ile sosyal adalet ve refahının güçlendirilmesi için somut adımlar atılacak. Geçim kaynağını emekli maaşıyla sağlayanların durumuna göre enerji, yol, gıda ve kira yardımı yapılacak.”

Diyeceksiniz ki ne var bunda? Şayet siz sosyal devlet anlayışını insanlara yardım etmek olarak anlıyor, yardıma muhtaç olmayan bireyler haline dönüştürme hedefiyle yola çıkmıyorsanız halen makyaj derdindesiniz demektir.

Bu ekonomi yönetimi zayıf karnesinin yazılarını silip, sonra velisine gerçek dışı notlarla götürüp, başarı anlatmaya çalışan tembel öğrenciler gibi bir görüntü veriyor. Fakat günün sonunda notların değişmediğini ve tüm gerçekliğiyle varlığını koruduğu unutuyor.

[email protected]

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum