Çetin ÜNSALAN

Çetin ÜNSALAN

EKOPOLİTİK
[email protected]

Mardin’den inadına üretim, inadına istihdam mesajı

06 Şubat 2018 - 23:09

Hazır giyimciler Mardin’de düzenledikleri zirvede ‘anahtar ekmekte’ mesajını verdiler. Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk “Hassas bir süreçte ve bölgedeyiz; ama biz yatırım gündemiyle ısrar ediyoruz” dedi.

Hazırgiyimciler Anadolu’da üretim ve istihdam seferberliğini sürdürüyor.

Adıyaman, Iğdır, Van’dan sonra Moda ve Hazır Giyim Federasyonu’nun adresi Mardin oldu.

Mardin ve Dicle Bölgesi Tekstil-Hazır Giyimde Yatırım Fırsatları ve Tanıtım Günleri, 2 – 4 Şubat 2018 tarihleri arasında; Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) binasında gerçekleşti.

100’ü aşkın yatırımcının Mardin’e çıkarma yaptığı organizasyonda ilk gün düzenlenen zirvede, 29 dernek, 8 bin 500 firmayı çatısı altında buluşturan Moda ve Hazır Giyim Federasyonu, ilin ve bölgenin yetkin isimlerinin katıldığı toplantıda Mardin’de yatırım fırsatlarını konuştu.

DİKA’dan tecrübeye davet

Zirve’nin açılışında konuşan DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, bölgeye yönelik çok ciddi teşvikler ve fırsatlar olduğunun altını çizerek “Tecrübelerinizi buraya getirmenizi bekliyoruz” dedi.

MARSİAD Başkanı A. Nasır Duyan ise; gıda ve tarım sektörlerinde yakalanan başarıyı, tekstil – hazır giyimle devam ettirmek istediklerini söyledi.

Tekstil istihdam ilişkisinin, bölgeler arası eşitlisizliğin giderilebilmesi için büyük fırsatlar sunduğunu vurgulayan Duyan; “OSB'de tekstil firmalarının faaliyet göstermesi için imkanlar sağladık. Şu anda 10 tekstil firması sanayi bölgemizde faaliyetini yürütüyor.

Tekstil sektörünün olduğu yerde işsizlik sorunu azalıyor, kalkınma daha hızlı gerçekleşiyor.

Bölgemize yatırım yapılması halinde, buranın kronik sorunu olan işsizlikte azalma görülecektir.

Bölgeler arası eşitsizlikte de bir nebze azalma olacak ve yatırımlar ülke ekonomisine çok ciddi katkı sağlayacaktır” dedi.

“Dünü değil, birlikte kalkınacağımız yarını konuşmak istiyoruz”

Zirvenin açılışında söz alan Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk ise; yatırım gündeminde ısrar ettiklerini vurgulayarak şunları söyledi:

“Mardin özel bir il. Bu salonda üreten, takdir eden, takdir edilen bir Türkiye var. Biz üretimde, mutfağı insan olan bir yapıya inanıyoruz.

Birçok alana dokunup, doğu ile batıyı tanıştırmak, birlikte neler yapabileceğimizi göstermek istiyoruz.

Iğdır ve Van ile başlattığımız, Mardin ile sürdürdüğümüz beraber kalkınacağımız, dünü değil, yarını konuşacağımız bir program uyguluyoruz.

Hassas bir bölgede ve süreçteyiz ama yatırım gündemiyle ısrar ediyoruz. 211 ülkeye ihracat yapan, kadın istihdamını öne çıkaran bir sektörün temsilcileriyiz.

İnanıyorum ki; kadını üretimin içine daha çok sokarsak, toplumu değiştirmek, kalkındırmak mümkün.

Fırsatları fark ettirmek için buradayız. Üreten toplum, barıştan yanadır. Bu anlamda da hazır giyim çok önemli.”

“Dakikada 74 bin dolarlık ihracat yapan sektör burada”

Türk Girişim ve İş Dünyası Federasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu da; tekstil sektörünün Türkiye ekonomisine katma değer kattığını, cari açık ve istihdama yüksek katkı sağladığını belirterek şunları söyledi:

“21. yüzyılın değişim dönüşüm sancısı yaşanırken, her süreç de yeniden belirleniyor.

Güvenlik demokrasi, demokrasi ekonomi ilişkisi çok önemli. Artık geleceğe ve reformlara odaklanma zamanı gelmiştir.

Bütçe cari açık ilişkisi kritiktir. Ama eğitimin, akıl ve bilimle teknolojiye uyumu daha da önemlidir.

Dijitalleşme kritik bir kalkınma hamlesidir.

Gaziantep, Denizli, Kayseri, ortak akıl ile kalkınmayı başardı. Mardin, Diyarbakır gibi illerimiz niye başaramasın?

Dakikada 74 bin dolarlık ihracat yapan tekstil, hazır giyim sektörümüz burada.

Turizm, Mardin için ne kadar değerliyse, tekstil de büyük fırsatlar bulunan Mardin için o denli stratejiktir.

Türkiye’nin iki katı işsizliği olan, genç işsizliğiyle dikkat çeken bir ildeyiz.

Tekstil sektörü, son 5 yılda Mardin’de 3 bin kişiyi istihdam etti.

Ortak akıl ve ortak vizyonla burada yatırımlar yaparak ülkemize daha fazla katkı sağlayabiliriz.

Yatırımlarla kentlerimiz kalkınacak ki ülkemiz kalkınsın ve büyüsün.”

“Şehir ortamı her türlü yatırıma uygun hale geldi”

İş adamlarına hitap eden Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Yaman ise; kentte çok şeyin değiştiğini, ortamın her sektör için uygun hale getirildiğini anlattı.

Birinci Organize Sanayi Bölgesi'nin tam kapasiteyle çalıştığını, İpek Yolu'na çok yakın bir yerde ikinci bir Organize Sanayi Bölgesi yapılacağını vurgulayan Yaman;“Sizlerin müracaatlarını bekliyoruz. Şu ana kadar cazibe merkezleri için DİKA Başkanlığımıza 300'ün üzerinde müracaat oldu. Ancak hükümetimiz konsept değiştirdi.

Şimdi daha farklı bir teşvikle sizlere destek verilmiş olacak. O nedenle yatırımlarınızı bekliyoruz. İkinci OSB'yi yeni yatırımlarınız için bekletiyoruz” dedi.

Midyat ve Nusaybin ilçelerinde de OSB açmak için hazırlıklarının devam ettiğini aktaran Yaman, şunları kaydetti:

"Bölgenin gıda ve tekstil sektöründe havzası var. Hemşehrilerimizin de hem burada hem de il dışında yatırımları bulunuyor.

Tekstil sektöründe ne kadar makine alırsanız o kadar insana istihdam sağlıyorsunuz. Bu çok önemli.

Bölgemizde işsizlik oranı yüksek. Bu kamu kurumlarındaki istihdamlarla giderilemez.

Onun için sizlerin yatırımlarıyla umarım bunu gidereceğiz. Büyükşehir Belediyesi olarak ciddi yatırımlar yaptık, elimizden geldiğince de iş adamlarına destek sunmaya çalıştık.

Burada hem sizler hem çocuklarınız için her şey var.

Onun için sizlerin yatırımlarını bekliyoruz. İlimize vermiş olduğunuz desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz."

Mardin ve Dicle’ye yatırım masaya yatırıldı

Açılış konuşmalarından sonra zirvede iki panel düzenlendi.

‘Hazır Giyimin Bölgesel Kalkınma ve İstihdamda Kilit Önemi’ konulu panelde, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, İTÜ Tekstil Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevin Çiğdem Gürsoy, TEMSAD Başkanı Adil Nalbant, LC Waikiki Tedarik Direktörü Şenol Dallı ve TOBB Güneydoğu Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hülya Akkaya fırsat ve riskleri masaya yatırdı.

Sektörel yatırım potansiyelinin tartışıldığı ikinci panelde ise; ‘Neden Yatırım Yapılmalı’ sorusunun yanıtını, DİKA Uzmanı Ekrem Dirican, Güneydoğu Tekstil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı İhsan Oğurlu, Mardin Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Halil El ile Akkuş Tekstil Genel Müdürü İbrahim Batuk anlattı. 

Panel sonrasında heyet, bölgede yatırım yapan fabrikalarda incelemelerde bulunurken, ilin turizm potansiyelini de mercek altına alan kültür turları gerçekleştirdi.

Çetin Ünsalan / Mardin

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum