Çetin ÜNSALAN

Çetin ÜNSALAN

EKOPOLİTİK
[email protected]

50 yaşımda beni de 'yeni doğmuş' sayın

28 Eylül 2020 - 00:00

Galata’da bir balıkçı bağırıyor: ‘Canlı balık, canlı balık.’ Çok yaşlı bir teyze tezgaha yaklaşıyor ve soruyor: ‘Evladım balıklar taze mi?’ Balıkçı istifini bozmadan tekrarlıyor: ‘Canlı balık, canlı balık.’
 
Teyze sorusunu tekrarlıyor: ‘Evladım balıklar taze mi?’ Balıkçı: ‘Teyzecim canlı diyoruz ya’ diye çıkışıyor. Teyze de sinirlenip söylenir: ‘A evladım ben de canlıyım, fakat taze miyim?’
 
Öncelikle bu vesile ile tüm yaşlılarımızın ellerinden saygıyla öperim ve bu paylaşım için de anlayışlarını rica ederim. Fıkrada olunca hoşluk oluyor da mesele gerçek hayatla örtüşünce tadı kaçıyor.
 
Gaziantep’te 300 fabrikanın temelinin atıldığı duyurulunca ilk aklıma gelen bu fıkra oldu. Bakan Mustafa Varank da hazır listeyi paylaşmışken, rastgele firmaları araştırmaya başladım. Çünkü listede discount dediğimiz, indirim marketlerinin dahi adı vardı. Yani fabrikadan market çıktı.
 
İşin esprisi bir tarafa, rastgele seçtiğim 20 kadar firmanın internet sitelerine girdiğimde birkaç şeye şahit oldum. Birinci bunların hiçbiri yeni firma değildi. İkincisi tesislerin de yeni olduğu söylenemezdi. Düşünsenize böyle bir süreçte fabrika açıyorsunuz, Cumhurbaşkanı açılışınızı yapıyor ve resmi internet sitenizde bırakın açılışı duyurmayı, fabrika yatırımından bile tek bir cümle yok. Açıldığı söylenenler de zaten var.
 
Sonra doğal olarak meseleyi derinlemesine incelemeye başladım. Gördüm ki bulgular Eylül ayının bir haftalık dilimi içerisinde yatırım patlamasını işaret ediyor. Mesela Gaziantep Sanayi Odası’nın Eylül ayı Meclis Toplantısı’nda doğru ya da yanlış 100’e yakın yeni tesis ifadesi kullanılıyor. Tarih 15 Eylül 2020; açıklamayı yapan kişi Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu.
 
Nasıl oluyorsa 11 gün sonra sayı 300’e çıkıyor ve yeni fabrika temeli de değil, açılışı olarak yansıtılıyor. Çelişkiler devam edince, Gaziantep’teki aralarında Meclis Üyesi de olan bazı sanayicilerle iletişime geçip konuyu sordum. Listedeki firmaların birçoğunun yıllardır var olduğunu, hatta açılışı yapılan yerlerin bile çoktan beri faaliyette olan yerler olduğunu öğrendim.
 
Gerçi biz buna alışkınız. Bir parkın onlarca kez açıldığına şahit olacak kadar bu memlekette çok şey yaşadık. Peki yenilerin sayısı ne? Düştü mü bizim sayı 30’a... Onlar da yeni organizede yer açan ya da mevcut tesisini taşıyanlar olarak kendi aralarında dağılıyor.
 
Daha fazla işin içine girmek istemedim, zira böylesi zor bir dönemde, ne yalan söyleyeyim o 30 açılışın da gerçek olmama ihtimali beni ürküttü. Bakın Gaziantep çok özel bir şehir. Anadolu’nun belki de model haline getirilmesi, Anadolu kalkınması adına bir dizi örnek alınması gereken noktalarından biri. Bir KOBİ ve üretim kenti.
 
Ama Suriye ile başlayan bir süreçte çok ciddi sıkıntılar yaşadıklarını biliyoruz. Buraya özel önem verilmesi gerektiğini defalarca anlattım. Yani sorun Teknofest’in yapıldığı Gaziantep’te değil.
 
Gaziantep’teki organizasyonda ilin destekleriyle 45’te 15 kadar derece çıkarmış projesi zaten gurur kaynağımız. Sorun dünyanın en büyük ticaret odalarının da içinde olduğu üniversitelerin kentlerinden destek görmeyen çocuklarında. Yani Gaziantepli hemşehrilerim konuyu üzerlerine almasınlar.
 
Problem burada abartı ve yaratacağı hayal kırıklığında. Daha önce biz Ağrı da bile 100 – 200 fabrika temellerinin söylemlerine şahit olduk. Fakat böylesi kritik dönemlerde abartı, hayal kırıklıklarına neden olur.
 
Tıpkı doğalgaz meselesi gibi... Doğru yapılan bir işi, abartıyla ve mucizeye varacak söylemlerle paketleyip pazarlamaya kalktığınızda, o doğru yapılan işleri, her şeye rağmen gösterilen başarıyı gölgeliyorsunuz.
 
30’u 300’e çıkardığınızda elinize ne geçecek? Siz gerçekse o 30 fabrikaya sahip çıkın ülkeye yeter. Böyle abartılarla gündemi meşgul edip, artık kimsenin inanmadığı şovlara işi dönüştüreceğinize, en başından beri inandığım aşı konusundaki hassasiyetlere odaklanın. Çünkü ben ülkenin tıp alanındaki insan kaynağının bunu bulmaya olanak verdiğine inanıyorum.
 
Ama yıllardır var olan fabrikaları, hatta tesisleri kamuoyuna yeni fabrika açılışı diye duyurduğunuzda, buna sadece siz inanırsınız. Daha tehlikesi o ildeki sanayicinin gönlünü kırarsınız. 30 yıllık fabrikayı yeni diye açacak bir teknoloji bulduysanız, beni de 50 yaşından sonra yeni doğmuş sayın. Yazıktır; bunu bu ülkeye yapmayın.
 
[email protected]
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum