Türkiye ilaç ve tıbbi cihaz kurumunun CoronoVac aşısı için acil kullanım onayı vermesinden sonra nihayet bizde de aşı uygulaması başladı. Önce sağlık çalışanları, risk grupları filan derken ilk etapta yüz binlerce insan aşılandı.
Bilindiği gibi Brezilya CoronVac aşısının koruyuculuk etkisinin yüzde 50.4 olduğunu açıklandı. Malumunuz; Endonezya daha önce bu rakamı yüzde 65 olarak belirtmişti.
Aradaki farkın denek sayısından kaynaklandığını tahmin ediyorum. Daha fazla denek üzerinde çalışma yaptığı anlaşılan Brezilya”dan yapılan açıklamanın akabinde Sinovac firmasının Ceo “su hemen bir beyanda bulunarak dedi ki;
“ Bakın gördünüz mü; bizim CroronoVac aşısı güvenilir ve yüzde ellinin üzerinde koruyuculuk sağlıyor.”
Tabii yüzde elli civarında etkili olan bir aşı risk gruplarını ne ölçüde koruyabilir, asıl tartışılan mesele de bu olmalı?
Sorunun cevabı bu satırların yazıldığı saatlerde muğlâk olma özelliğini muhafaza ediyordu. Bu arada belirtmekte yarar var. Anlaşıldığı kadarı ile beşeri tıbbi ürünler ruhsatlandırma yönetmeliğine “AKO” (acil kullanım onayı) hükmü eklenmiş. Peki, bu acil kullanım onayı ne anlama geliyor?
Halk sağlığının tehdit altında olduğu dönemde geliştirilmiş ve de ruhsatlandırmaya esas olan, koruyuculuk etkisi ile güvenirlilik bakımından kapsamlı verilerin elde edilemediği durumlarda, yeterli veriler sağlanıncaya kadar aşılar için acil kullanım onayı verilebileceği belirtiliyor. İzleyerek gelişmeleri hep birlikte göreceğiz.
Bu arada Almanya”da aşı olan ileri yaştaki 23 kişinin öldüğü söyleniyor. Aşının kronik hastalıkları tetiklemiş olabileceği ihtimali yönünde görüşler yaygın. Muhtemelen yapılacak olan inceleme sonrası durum netleşecek.
Sevgili dostlar, aşılamaların küresel anlamda hızla devam ettiği şu günlerde, en çok konuşulan konulardan biri de dijital bağışıklık sertifikası. Bakalım, kısıtlanan özgürlükler aşı sertifikası ile geri gelebilecek mi?
Mesela; Avustralya merkezli Qantas uçak şirketi bu yönde çalışmaları hızlandırmış durumda. Tabii bu arada dijital güvenliği sağlayan altyapının önemine de vurgu yapmak lazım. Altyapı da boşluk olursa bu sistem sağlıklı olarak işlevini sürdüremeyebilir.
Sizde biliyor olabilirsiniz, Danimarka sağlık Bakanlığı aşılanan vatandaşları için aşı pasaportu hazırladığını açıkladı. Yine AB üyesi ülkeler de aşılananlar için de bir aşı pasaportu veya sertifika standardı uygulanması için de çalışmalar da başlamış durumda. Bir süre önce AB den ayrılmış olan İngiltere”nin bu uygulamanın dışında kalacağı anlaşılıyor. Bu arada belirtelim; Oxford-AstraZeneca ve PfizerBioNTech aşısı olduklarına dair sertifika ibraz edemeyenlerin İngiltere ve ABD”ye giriş yapamayacakları iddiası da gelen bilgiler arasında. ABD merkezli Moderna ve BioNTech aşısı olduğuna dair sertifika ibraz edemeyenlerin de AB ülkelerine giriş yapamayacağı söyleniyor.
Sevgili dostlar,Covid19”dan en fazla etkilenen ülkeler arasında Brezilya”nın olduğu anlaşılıyor. Özellikle 20 milyon civarında nüfusu olan Sao Paula eyaletinde durumun vahim olduğu söyleniyor. İşsiz kalan insanların evlerinden yerlerinden yurtlarından olduğuna dair bilgiler geldi. Kadın erkek çoluk çocuk, onbinlerce insan sokaklarda caddelerde, parklarda yaşamaya başlamış. Ana caddeler bile dışkı kokuyormuş.
Vahameti düşünebiliyor musunuz?
Tedbirli olun, sağlıkla kalın efendim
FACEBOOK YORUMLAR