YAPAY ZEKA TABANLI POLEN SINIFLANDIRMA MAKİNESİ TÜBİTAK ONAYINI ALDI

TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı Sözleşmesi imza töreninde akıllı tarım, gıda ve hayvancılık alanında kabul edilen ve APİMAYE tarafından geliştirilen Arıcılıkta Yapay Zeka Tabanlı Polen Sınıflandırma Makinesi tasarımı projesi için imzalar atıldı.

YAPAY ZEKA TABANLI POLEN SINIFLANDIRMA MAKİNESİ TÜBİTAK ONAYINI ALDI
20 Kasım 2022 - 16:25

Bilim ve teknoloji denince akla ilk gelen ve Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi ve dönüşümünde öncü kurum olma vizyonu doğrultusunda geniş bir yelpazede faaliyetlerini sürdüren TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı tarafından ilk defa bu yıl Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı açıldı. Bu çağrı, üniversite veya kamu araştırma merkezlerindeki bilgi birikiminden faydalanılarak şirketlerin geliştirdiği yapay zeka teknolojilerinin ürün ya da çözümlere dönüştürülmesine katkı sağlamak amacıyla planlandı.

Geliştirilen Proje Gıda, Tıp, Farmakoloji ve Kozmetik Gibi Alanlarda Geniş Kullanım Olanağı Sunacak

Arıcılığı hobi ya da meslek olarak yapan herkesi en modern ve doğru ekipmanlar ile buluşturmak amacıyla kurulan APİMAYE’nin tasarımı olan ve VİTEX Honey Alinda ve Ankara Üniversitesi işbirliği ile hayata geçirilecek projenin amacı; karışım polenlerden tek bitki poleni elde etmek için yapay zeka tabanlı bir sınıflandırma makinesi tasarlamak, standart tek bitki poleni elde edilmesinde renge göre sınıflandırma yapılmasının sağlanması olarak nitelendiriliyor.

“Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı ile Yenilikçi Yöntemleri Planlamayı Hedefledik”

İstanbul Ticaret Odası’nın Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (İTO BTM) ‘nde düzenlenen törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL, “Bilginin çok daha kıymetli bir şekilde çözüm üreteceği konusunda yenilikçi yönteme ihtiyaç var. İşte bu Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı ile yenilikçi yöntemleri planlamayı hedefledik. Yani bilgiyi üreten, bilgiyi geliştiren ve bilgiyi kullanan kurumların bir arada olacağı bir yapı olmasını istedik. Bunun için tüm firmalarımıza müteşekkirim çünkü yeni bir iş modeli deniyoruz. Oluşturacağımız projelerin sonuçları ile birlikte aynı zamanda modelin ülkemize katacağı değer açısından gelecekte daha zor ve karmaşık alanlarda bu modeli kullanabilme potansiyelimizi oluşturma noktasında çok kıymetli görüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Önümüzdeki Dönemde Yapay Zeka Uygulamaları İle Ülkemizde Veriden Daha Fazla Değer Üretildiğine Hep Birlikte Şahit Olacağız”

Hızla gelişen bu teknolojiden gereğince istifade edebilmek için kalkınma planlarıyla sanayi ve teknoloji stratejisinde yapay zekayı ekonomik etki, toplumsal fayda ve ulusal güvenlik açısından ülkemiz için kritik teknoloji alanlarından biri olarak belirlediklerinden bahseden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK ise konuşmasında, “Bakanlık olarak ortaya koyduğumuz stratejilerimizle küresel ölçekte değer üretebilen sürdürülebilir yapay zeka ekosistemi inşa etmek istiyoruz. Dolayısıyla kamu, sanayi, akademi ve girişimciler arasındaki çok paydaşlı işbirliğini en üst seviyede gerçekleştirmemiz gerekiyor. Söz konusu ekosistemi geliştirebilmek için tüm paydaşları aynı zamanda harekete geçirecek yeni bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu tespit ettik. İşte bunun için bu yıl yepyeni bir destek modeli olarak kurguladığımız Yapay Zeka Ekosistem Çağrısını başlattık. Bu çağrımızı diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise sahip olduğu destek modelidir. Bu destek programımız sayesinde önümüzdeki dönemde yapay zeka uygulamaları ile ülkemizde veriden daha fazla değer üretildiğine hep birlikte şahit olacağız.” sözlerine yer verdi.

“Arıcılarımıza Her Daim İnovatif Çözümler Sunmaya Devam Edeceğiz”

Tören sonrasında hazırladıkları projeleri ve düzenlenen program hakkında konuşan Şirketin Kurucusu ve Onursal Başkanı Muzaffer YILDIRIM, “Arı poleni içerdiği besin maddeleri bakımından süper gıda olarak tanımlanır. Polen tuzaklı kovanlardan hasat edilen polen çoğunlukla karışım polenlerdir ve bu nedenle de standart bir ürün değildir. Geliştirdiğimiz bu proje ile yapay zeka tabanlı bir sınıflandırma makinesi yapılarak, katma değeri yüksek bir ürün elde etmek amaçlanmaktadır. Hedeflerimiz arasında başta arı ölümleri olmak üzere çevreye ve canlılara olumlu etkileri olarak çalışmalara imza atmak da var. Arıcılarımıza her daim inovatif çözümler sunmaya devam edeceğiz.” diyerek geliştirdikleri projenin ana hatlarından bahsetti.

APİMAYE, arıcılık sektöründe dünyadaki teknolojik gelişmeleri, değişimleri takip ederek arıcılığı hobi ya da meslek olarak yapan herkesi en modern ve doğru ekipmanlar ile buluşturmak için kuruldu.

TÜBİTAK destekli bir AR-GE projesi kapsamında dünyada bir ilk olan Termo Kovanlar ile inovasyon ödülleri almış olup özellikle ülkemizde kovan stardardizasyonu ve verimlilikte kovanın önemi konularında farkındalık yarattı.

Kaliteyi ilke edinerek üretmiş olduğu Termo Kovanlar, Ergo Kovanlar ve Ahşap Kovanların modernizasyonuna yönelik ekipmanların yanı sıra yapmış olduğu uluslararası işbirlikleri ile dünyanın önde gelen arıcılık ekipmanı firmalarının ürünlerini ülkemiz arıcılarının hizmetine sundu.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum