Yakuplu Kent Ormanı hizmete girdi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 50 bin metrekarelik Yakuplu Kent Ormanı’nı hizmete açtı. Amaçlarının yeşil ve yaşanabilir bir kent yaratmak olduğuna vurgu yapan İmamoğlu, Beton Kanal gibi projelerin değil, yeşil projelerin “milli” olduğunu söyledi

Yakuplu Kent Ormanı hizmete girdi
09 Haziran 2021 - 22:14
Mehmet ÜNLÜ
Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde talip olduğu, ancak merkezi idarece İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilen Yakuplu’daki meşelik alanı, İBB Başkanı sıfatıyla ve “Yakuplu Kent Ormanı” adıyla hizmete açtı. Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ve Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt da açılışta İmamoğlu’na eşlik etti. Beylikdüzülü komşularına, “Güzel olmuş ama değil mi? Ben çok sevdim, bilmiyorum siz de sevdiniz mi” sözleriyle seslenen İmamoğlu, Yakuplu Kent Ormanı’nın bir hayli ilginç anısını şöyle anlattı:

 “Bazen bu anılara değinince, yani her yerinde bir anısı olur mu; oluyor. Beylikdüzü'nde oluyor. Hele bu son siyasi süreçte bunları yaşamak, ne yazık ki bizi şaşırtmıyor. Bu orman, bir duyduk ki ihaleye çıkacak… Yakuplu Muhtarımız Yüksel Kol buna en yakın şahit, Yakuplu halkı şahit. ‘Efendim ihaleye çıkacak…’ Daha öncesinde bir sağlık alanı ile ilgili de burada bir çalışma konuşulmuştu. ‘Bu memleketin artık doğaya, yeşile, ormana ihtiyacı var’ diyerek, halk, burada bir kampanya başlattı. Evimiz Beylikdüzü Derneği, binlerce, hatta 10 bini aşan sayıda imza topladı. Bakanın kapısına kadar gidip bakana bu sürecin yanlış olduğunu anlattılar. Hatta o dönem Sayın Akif Hamzaçebi (İstanbul Milletvekili) eşlik etti. Meclis üyelerimiz, şimdiki Meclis Grup Başkanvekilimiz olan Doğan Bey (Subaşı) ile beraber ziyaret ettiler, anlattılar. Burası özel işletmeye dönük açık ihaleye çıkıyordu. İhaleye bir gün kala, ihalesi iptal edildi. Allah razı olsun; gene en azından, bizim o tepkimizi, vatandaşın tepkisini dikkate aldı o dönemin Orman Bakanı ve iptal etti. Hemen ardından, Beylikdüzü Belediye Başkanı olarak, ‘Burayı Beylikdüzü'ne verin ve biz, burayı aynı orman haliyle koruyarak, geliştirerek spor alanı vesaire yapalım’ diye yazı yolladık. Bizim yazımıza tabi cevap vermediler. Bir ay kadar sonra, ‘Burayı size vermiyoruz Beylikdüzü Belediye Başkanlığı olarak, ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne veriyoruz’ dediler. Öyle yapınca, biz de biraz kızıp İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni kazanmış olduk. İşin esprisi tabii ama burayı İBB Başkanlığı’nı kazandıktan sonra hemen arkadaşlarımla ele aldık, projelendirdik.”
Alanın meşe ağaçlarından oluşan tarihi bir orman olduğu belirten  İmamoğlu şunları söyledi:
“Yaşı çok yüksek meşe ağaçlarımızı görüyorsunuz. Şunu ne yazık ki ifade edelim; buradaki meşeliği biz kurtardık aslında. Özellikle çevredeki yoğun yapılaşma, suların yön değiştirmesi, drenaj ile ilgili sorunlarından dolayı, aslında birçok meşeyi kaybettik burada. Burada ciddi bir altyapıyla, sıkı bir drenaj sistemi ile şu anda buradaki ağaçların yaşamı kurtuldu. Yüzlerce yetişkin ağaç dikildi, yeni ağaçlar dikildi; ağırlıklı meşe olmak üzere.

Yani, aslında yok olmak üzere olan bir ormanı, yeniden orman olarak geleceğe taşımış olduk. Ya bu ne ile ölçülür, neyle ölçülür? Hiçbir şeyle ölçülemez. Ölçüyü söyleyeyim mi size? Tam şu karşıdaki manzaraya bakın. Orada bir manzara var. Orman gibi gözüken, o büyük betonları göreceksiniz orada. Orası, Esenyurt. Ve ne yazık ki, Türkiye'nin en derin imar facialarının birini yaşandığı semti görüyorsunuz orada. Ben, şahsen 32-33 yılına şahidim. Orada adım adım bu kötülüğün nasıl yapıldığını yaşadım. Tepkilerimi de dönem dönem dile getirdim, burada yaşamamama rağmen. Şimdi Allah aşkına soruyorum size; o mu güzel, bu mu güzel.”
Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un büyük bir zorluğu devraldığına dikkat çeken İmamoğlu, ilçenin sıkıntılı bir yapısı olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Çok büyük zorluk; öyle böyle değil. Senede 60-70 bin nüfusun göç ettiği, yerleştiği bir merkezi devraldı. Tüm gücümüzle yanında olacağız. Esenyurt'un ‘U dönüşünü’, tekrardan nasıl mutlu bir kent olabilirin sürecini, hep birlikte, değerli Başkanımla beraber tanzim edeceğiz. İşi çok zor; biliyorum ama başaracağız. Kemal Deniz Başkanım da başaracak. Esenyurt halkının yardımcı olması gerekir. Hep beraber, toplumsal dayanışma ile yanlıştan insanların dönmesini sağlayarak, kimi yerde anlatarak, ders vererek başaracağız. Derin bir yoksulluk, derin bir mülteci yoğunluğu var. Bunu niye anlatıyorum? Şundan: Hayat böyle güzel” diye konuştu.
Amaçlarının yeşil ve yaşanabilir bir kent yaratmak olduğuna vurgu yapan İmamoğlu,  Kanal İstanbul’u da eleştirdi. Yapılacak kanalın İstanbul’a sıkıntılar getireceğini belirterek sözlerini  söyle sürdürdü:

“‘Efendim, kanal yapacağız, İstanbul kurtulacak. Milli bir proje.’ Ya Allah'ın aşkına; şundan daha milli bir proje var mı? Doğayı korumak yaşamı korumaktır. Doğayı korumak ve geliştirmek, yeşil alanları büyütmek, geleceği kurtarmaktır. Bakın bu kadar net. Dünyanın en birinci meselesi şu anda yeşili korumak, küresel ısınmaya karşı mücadele vermek. Çünkü, doğaya karşı yapılan yanlışlar, bir güvenlik sorunudur; hayatı tehdit eder. O bakımdan bize taahhüt edilenin de altını çizeyim de bilin: O ‘Kanal’ denilen meselenin içindeki, kanal değil; sağına soluna dikilecek şu binalar… Mesele o. Mesele yine duygusal. Bizim o işe tahammülümüz yok. İstanbul buraya kadar geldi. Buraya tahammülümüz yok. Bunun şovu da olmaz. Allah aşkına yapmayın. Ama bak bunun olur. ‘Efendim, millet bahçeleri yapıyoruz,’ Allah razı olsun. Daha fazlasını yapın. Daha fazla yeşil alanlar yapın; ama bunu yapmayın. Bu yanlıştan dönün. Israr ediyoruz, yalvarıyoruz hatanızdan dönün. Yanlış yapıyorsunuz. Elinizdeki yetkiyle, İstanbul kentinin geleceğini sıkıntıya sokamazsınız. Türkiye'nin geleceğini, tehdit altında bulunduramazsınız. Marmara Denizi'ni yok edemezsiniz. Birçok gerekçesi var. O bakımdan buradan ben, bu derin mesajı vermek zorundayım.”
Beylikdüzü Belediye Başkanı Çalık da konuşmasında, bugün eşgüdümden doğan sinerjinin ne büyük güç oluğunu bir kez daha ettiklerini belirterek  şunları söyledi:
“Çünkü; artık İstanbul ‘da ilçe belediyeleriyle didişen değil, iş birliği yapan,

koordineli eşgüdümlü çalışan bir Büyükşehir Belediyesi var. Bu hem Beylikdüzü hem de İstanbul için büyük bir şans. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışmanın ve sinerji üretmenin gücünü ve mutluluğunu yaşıyoruz. Beylikdüzü’nde bu sayede çok önemli işlere imza attık. Alt yapıdan, üst yapıya ve ulaşıma pek çok alanda ilerleme sağladık. Beylikdüzü İstanbul’un nefesi olacak demiştik. Gerçekleştirdiğimiz Kültür sanat etkinliklerinde nefes var. Yaptığımız parklarımızda nefes var. Yaşam bahçelerimizde nefes var. Biz; doğayla savaşan değil, doğayla uyum içinde yaşayan nesiller yetiştirmek istiyoruz. Bunun için de doğayla uyumlu, çevreye saygılı kentsel planlamayı benimsiyoruz. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz, 50 bin metrekarelik Yakuplu Kent Ormanı ile hem Yakuplu mahallemize hem de Beylikdüzü’müze yepyeni bir yaşam alanı kazandırıyoruz. Bu projeyi mümkün kıldıkları ve iş birlikleri için Sayın Başkanımız Ekrem İmamoğlu’na ve çalışma arkadaşlarına çok teşekkür ederim.”

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum