Validebağ Korusu Büyükşehir e devrediliyor.
ÜSKÜDAR Belediye Başkanı Hilmi Türkmen Validebağ Korusunun İstanbul Büyükşehir Belediyesine devri için Başbakanımızla görüştük dedi.
25 Temmuz 2014 - 22:10 - Güncelleme: 17 Nisan 2024 - 23:32
Cuma günü Basın bayramı nedeniyle Üsküdar Kirazlıtepe Yaşam Merkezinde Gazetecilerle Sahur yemeğinde bir araya gelen Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, yaptığı açıklamada “Validebağ korusu Üsküdar belediyesi, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan korunun bakımını kapsayan protokolü mahkeme iptal etti. Koru ile ilgili biliyorsunuz belediyemizin projesi var orasını kent ormanı ve yaşam alanı yapmayı düşünüyoruz. Konuyu Başbakanımızla görüştük Validebağ korusunun İstanbul Büyükşehir belediyesine devri için gerekli işlemler başladı” dedi. Türkmen çevre sakinleri iile görüşeceğini ikna edeceğini sözlerine ekledi.
Beykoz Belediyesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesine devrettiği tarihi kışla bila bedel Aziz Mahmut Hüdai Vakfına devredilmişti.
ATATÜRK’ün isteğiyle, 1927’de eğitimcilere verilen Validebağ Korusu ve Adile Sultan Kasrı’nın bahçesi, 6 Haziran 2006 da, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey ile Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır arasında imzalanan protokolle bakımını yapmak üzere 10 yıllığına Üsküdar Belediyesi’ne verildi. İstanbul Valisi Muammer Güler’in onayladığı protokolle nitelikli koru düzenleme projesi kapsamında bakım ve onarımı yapılacak olan 354 dönümlük arazinin nasıl kullanılacağına, belediye karar verecek. Mülkiyeti hazineye ait korunun içindeki binalar ise protokol dışında tutuldu.
Geçmişte yapılmaya çalışılan uygulamalara karşı çıkan çevre sakinlerinin bu son gelişmeler karşısında nasıl bir tutum takıncakları merak konusu
ADİLE SULTAN ADINA
Korudaki ilk yapı, Abdülaziz’in 1853’de kızkardeşi Adile Sultan adına mimar Nikogos Balyan’a yaptırılan Adile Sultan Kasrı. Kasır, Cumhuriyetin ilk yıllarında yetimler yurdu olarak kullanıldı. 1927 yılında 60 yataklı prevantoryuma dönüştürüldü ve 194 şehit çocuğu veremden kurtarıldı. 1927’de dönemin Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati, korunun nasıl kullanılacağını Atatürk’e danıştı. Atatürk, buranın tamamen eğitimciler için kullanılmasını istedi. Koruya daha sonra, sırasıyla sanatoryum, öğretmenler hastanesi, sağlık meslek lisesi yapıldı.
Hababam Sınıfı burada çekilmişti
Koruya yönelik bir iddia ise buraya özel okul yapılacağı. Ancak, Üsküdar Belediyesi yetkilileri, koruyla ilgili yapı projesinin hazırlanmadığını söylediler. Validebağ Korusu’nda Hababam Sınıfı’nın ilk filmlerinin de çekildiği Adile Sultan Kasrı ve Kültür Merkezi’nin yanısıra Validebağ Öğretmenler Hastanesi ve Sanatoryumu, Validebağ Anadolu Sağlık Meslek Lisesi, Mustafa Necatibey Öğretmen Huzurevi, Abdülaziz Av Köşkü, Şevket Aktalay İzci Okulu ve İzci Müzesi de bulunuyor.
Şimdilik öğretmenevi kültür merkezi
Tarihi Valide Sultan Kasrı, günümüzde Öğretmenevi Kültür Merkezi olarak kullanılıyor. Kasrın önünde, üzerinde "Benim asıl kişiliğim öğretmenliktir" yazan bir Atatürk büstü var. Koruyu gezenler, kasrı da ziyaret ediyor.
MİMARLAR ODASI NE DEMİŞTİ.
Şimdi De Validebağ Korusu’na Göz Diktiler
14 Haziran 2006
1927’de Atatürk’ün isteği ile öğretmenlere verilen Validebağ Korusu ve Adile Sultan Kasrı’nın bahçesi bir protokolle AKP’li Üsküdar Belediyesi’ne devredildi.
Bölgedeki en büyük yeşil alanın "rant" için kurban edildiğini söyleyen çevre halkı, Atatürk Orman Çiftliği’nden sonra buranın da yağmalanacağını öne sürdü.
ATATÜRK’ün isteğiyle, 1927’de eğitimcilere verilen Validebağ Korusu ve Adile Sultan Kasrı’nın bahçesi, 6 Haziran’da, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey ile Üsküdar Belediye Başkanı Menmet Çakır arasında imzalanan protokolle 10 yıllığına Üsküdar Belediyesi’ne verildi. İstanbul Valisi Muammer Güler’in onayladığı protokolle “nitelikli koru düzenleme projesi” kapsamında bakım ve onarımı yapılacak olan 354 dönümlük arazinin nasıl kullanılacağına, belediye karar verecek. Mülkiyeti hazineye ait korunun içindeki binalar ise protokol dışında tutuldu.
Protokolle “nitelikli koru düzenleme projesi” kavramını literatürümüze kazandıran AKP zihniyetinin gerçekleştirdiği son düzenleme, semt sakinlerine geçmiş de yapılan hukuk dışı işlemleri hatırlattı. Göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan koru kent içinde bir çok bitki türünü semt sakinlerine sunuyor. Yıllardır bu korudan yararlanan semt sakinleri kamu eli ile bir çok kez hukuk dışı müdahale gerçekleştirilmiş, bu hukuk dışı işlemleri gerçekleştirenler yargı kararlarına rağmen korunurken, koruyu her şeye rağmen korumaya çalışanlar soruşturmalara maruz kalmıştır.
Protokol ile bir kez daha geçmişi hatırlayan semt sakinleri Atatürk Orman Çiftliği ile başlatılan yağmanın Validebağ Korusu ile devam ettiğini iddia ettiler.
Mimarlar Odası ile Validebağ Semt sakinlerinin başvuruları üzerine 1998’de sit alanı ilan edilen koruda en son iş makineleri ile hiçbir kurumun üstlenmediği bir kazı işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu kazının noter kanalı ile yapılan tespitlerine rağmen bugüne kadar suçlular hakkında her hangi bir işlem yapılmamıştır.
Korunun belediyeye devredilmesinden rahatsız olduklarını belirten Validebağ Gönüllüleri Derneği üyeleri ve öğretmenler 11 Haziran 2006 tarihinde bir eylem gerçekleştirmişler ve 14 haziran 2006 Çarşamba akşamı Belediye Başkanının ikametgahı önünde fener alayı düzenleme kararı almışlardır.
Yaşar Kaba
FACEBOOK YORUMLAR