UZUN ZAMAN ÖNCE

BABA ve İKİ OĞUL

16 Eylül 2020 - 23:09
Batağa sapmış insanların izdüşümleri.

Film bir alyans ile dönmeye başlıyor. Suya batmış bir adam nefessiz kalmıştır. Aile, etik, iş ahlakı, sevgi kavramlarının toplum içinde farklılık gösteren seyri şeklinde sunuluyor. Türk toplumunun en çok kullandığı erkek ismi; Ahmet ve Mehmet kardeşler. Bir karakter daha atik diğeri ise daha duygusal. Otoriter ve eskiden kasap bir baba. İki gelin. Her bireyin hayattan beklentileri ve aslında birbirleri ile ne kadar yakın gibi görünseler de, aralarında ki mesafe…

Mazlumun dirilişi ile noktalanırken, hayatta iyinin hep bedel ödeyen olmasını da vurgulamakta.
Bir yanda mazluma dokunulur mu? Diğer yanda ailenin kâhyası pozisyonunda Osman karakteri ile “ Salih Baba, insanı öyle bağrına basar ki!” Evet, kendi evlatları bile şaşırır.
Erkek dünyasında aslan kim? Yarışı.

Baba, iki erkek çocuğuna kurban kesmeyi gösterir. İçlerinden biri öğrenir, diğeri öğrenmemiş gözükse de hayat en zayıf noktasından yakalayacaktır. Her bir karakterin kendi içinde gel-gitleri ve yaşamsal beklentileri. Aynı zamanda yaşamı algılayış ve buna karşı tutumları ile belirlenen bir film.
Filmin dezavantajı uzun olması. Ama bunu Yönetmen Cihan Sağlam’ın ilk uzun metrajlı film çalışması olduğunu düşündüğümüzde hafifletici nedenler doğuruyor. Ve yaptığı güzel cast ve ekip çalışması ile profesyonel yaklaşım sergilemiş.

31.Ankara Film Festivalinde, Mahmut Tali Öngören “EN İYİ İLK FİLM” alması doğru bir tespit. Beş yıl sürdüğünü belirttiği bu çalışmasında yer alan herkes oyunculuk anlamında başarılı. Hem sinema hem tiyatro olsun, her rolün sanatçısı Reha Özcan(Salih Baba), Ümit Çırak (Osman) keza ve kısa da olsa Sevinç Erbulak gibi. Yıllar önce “Mahallenin Muhtarları” dizisinde henüz çocukken karşımıza çıkan Onur Dikmen(Ahmet), Serdar Orçin(Mehmet) ile başrolde. Ahmet ve Mehmet karakterleri olarak birbirlerini tamamlamışlar. Bilindiği üzere Serdar Orçin, geçen yıl Adana Altın Koza’da bu film ile “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ödülünü alırken, Nihan Okutucu Dengiz (Sevgi) ise Boğaziçi Film Festivalinde “En İyi Kadın Oyuncu” ödülüne layık görüldü. Geçtiğimiz hafta tamamlanan 31.Ankara Film Festivalinde “Uzun Zaman Önce” filmi ayrıca “Özgün Müzik (Uygur Yiğit)”ödülünü kazandı. Müzik ve sahneler arası geçişlerde ki dinginlik güzel örtüşüyor.

Toplumun ahlak algıları, bir kocanın kıskançlığı ama en çok da egemen erkek dünyasında ki “var olmak” kaygısı. Parsayı kapmak nasıl olur? Sorusunda arayışlar var. Ağabeylik, babalık, kocalık ve yer az bulsa da kadınlık. “Uzun zaman önce” filmi için Yönetmen Cihan Sağlam çekimleri Türkiye’de tamamlandı, demişti. İzlerken anlıyoruz ki Hatay. Hatay ilimizin Kurtuluş Savaşımız sırasında, Fransız işgaline karşı çetelerin toplandığı Milli Mücadelede önemli yeri olan AFFAN kahve ve oraya çıkan Anafartalar Caddesi ile Kurtuluş Caddesi üzerinde şekilleniyor. Taş ocaklarında ihtiras ve erkeklerin dünyası. AFFAN Arapça kökenli ve anlamı YİĞİT.

Filmin avantajı ise bizi onurlandıran kısmı. Ahmet karakteri ile Onur Dikmen, 8.Silk Road Uluslar arası Film Festivalinde “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü kazanmıştı. Ama ne gariptir ki bundan Ankara Film Festivalinde bahsedilmediği gibi günlerdir almadığımız 77.Venedik Film Festivali Altın Ayı büyük ödülünü, almış gibi tüm haber sitelerinde yazmaya devam ediyor! Ve çıkan haberlerde hala düzelmiyor. Bu bilgi kirliliğinin bir an evvel düzelmesi temennisi ile.

Uzun Zaman Önce, kurgusunu da Cihan Sağlam’ın yaptığı ilk uzun metrajlı film çalışması olarak oldukça başarılı. Gelecek vaad ediyor. Ağır işlese bile. Puan.7

EMEL SEÇEN

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum