Üsküdar'da İBB'nin görev yapmasını kim engelliyor

İBB tarafından mühürlenen Cemaat inşaatı devam ediyor, ibb yetkililerinin içeri girip denetleme yapması engelleniyor.

Üsküdar'da İBB'nin görev yapmasını kim engelliyor
08 Şubat 2020 - 21:00 - Güncelleme: 08 Şubat 2020 - 21:24

Türkiye İş Bankası A.Ş. Mensupları Emekli Sandığı Vakfı (TİBAŞ), Üsküdar Belediyesi’ne değeri milyonlarca TL olan bir araziyi hibe etti. Üsküdar Acıbadem’de bulunan araziye kamu yararı amacıyla park yapıldı.
Uzun yıllardır vatandaşların kullandığı TİBAŞ Parkı'na kısa bir süre önce iş makineleri girdi. Mahalleli, parka yenileştirme çalışması yapılacağını düşünürken gerçek çok sonradan anlaşıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) mühürlemesine rağmen İsmailağa cemaatinin yurt inşaatının devam ettiği Acıbadem Tibaş parkının önünde, vatandaşlar protesto gösterilerine bugün de devam etti.

Acıbadem’de Türkiye İş Bankası AŞ Vakfı (TİBAŞ) tarafından park yapılmak üzere bağışlanan ve 15 Temmuz şehidi Acıbadem Muhtarı Mert Sertbaş’ın adının verildiği yeşil alana cemaat yurdu yapılması tartışma yaratmıştı.

2018 yılında, İBB tarafından onaylanıp askıya çıkarılan plan değişikliğiyle yeşil alana kültür merkezi yapılması kararlaştırıldı ve tesis belediye tarafından 30 yıllığına Aziz Mahmut Hudayi Vakfı’na devredilmişti ve bölgeye kaçak bir cemaat yurdu inşa edilmeye başlanmıştı. Kamusal bir alanın cemaate devredilmesine Acıbadem halkı tepki göstermişti.

Acıbadem Tibaş Parkı Gönüllüleri'nin basın açıklaması;

"26 Mart 2017’de ÜSKÜDAR BELEDİYE Başkanı Hilmi Türkmen, TİBAŞ VAKFI tarafından PARK ve BELEDİYE HİZMET ALANI olarak bağışlanan kamusal alanımıza, bağışlanma koşuluna uygun olarak Acıbadem Kültür Merkezi ve Park  yapacağını söyleyerek Şehit Mete Sertbaş Parkı ve Acıbadem Kültür Merkezi için temel atma töreni yapmıştır.

Ancak daha sonra Üsküdar belediyesi, halktan gizli, hukuksuzca  Tibaş kamusal alanımızı, AZİZ MAHMUD HÜDAYİ VAKFI'na 49 yıllığına bedelsiz  tahsis etmiş ve  KÜLTÜR MERKEZİ adı altında KIZ ÖĞRENCİ YURDU yapımına izin vermiştir.

Bu durumu gören Tibaş Park Sitesi sakinleri hemen dava açmış ve 10.05.2018 tarihinde T.C İSTANBUL 5.İDARE MAHKEMESİ: ‘BELEDİYE HİZMET ALANI olarak bağışlanan alandaki inşai faaliyetler için, planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine, mevcut mevzuata ve kamu yararına uygun olmadığı gerekçesiyle’ YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI vermiştir. Mahkeme kararına rağmen devam ettirilen inşaat, ancak  mahalle sakinlerinin çabaları sonuçunda Üsküdar Belediyesi tarafından mühürlenmesi ve tüm inşaati faaliyeti durdurulması sağlanmıştır.Ta ki Üsküdar belediyesi  devreye eski İstanbul Büyükşehir Belediyesini (İBB) sokuncaya kadar . Eski İBB yönetimi hemen kaçak inşaatı yasallaştırmak için; Nazım ve Uygulama İmar Planında değişiklik kararı almıştır. Mahalleli bu plana itiraz etmiş fakat bütün bu itirazlara rağmen, plan değişikliği, 13.07.2018’de eski İBB Meclisinde oy çokluğu ile kabul edilmiştir.

Bu plan değişikliği üzerinden yapıldığı iddia edilen ama yeni planın dahi sınırlarını aşan projeye Üsküdar Belediyesi 10.01.2019’da  ruhsat vermiş ve Kaçak  inşaatın yeniden başlamasının önünü açmıştır.

Bu süreçte hem eski İBB’nin yaptığı plan değişikliğine, hem de Üsküdar Belediyesinin vermiş olduğu ruhsatın iptali için davalar hemen açılmıştır.

Açılan davalar tamamlanmadan Kaçak İnşaatı bir an evvel bitirmek için inşai faaliyetlere bütün hızıyla devam edilmiştir

Yeni İBB yönetimi yapmış olduğu çalışmalar sonucunda Eski İBB meclisinde oy çokluğu ile kabul edilen YENİ PLANA  dahi uyulmadığını yerinde  tespit etmiştir. Bunun üzerine İBB,Üsküdar Belediyesine verilen ruhsatların iptal edilerek Kaçak inşaatın durdurulması ve kat fazlalıklarının yıkılması için yazı göndermiştir. Ancak Üsküdar Belediyesi gereğine dair hiçbir işlem yapmamıştır.

Bu arada, Tibaş sakinleri tarafından ‘RUHSAT İPTALİ’ yönünde açılan davada İSTANBUL 7.İDARE MAHKEMESİ, 25 Aralık 2019’da YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI vermiştir.Üsküdar Belediyesi, gene hukuku hiçe sayarak  MÜHÜRLEME işlemini yapmamıştır.

İBB mahkeme sürecinden bağımsız olarak, daha önceden başlatmış olduğu inceleme sonucunda KAÇAK İNŞAATI 10 Ocak 2020’de mühürlemiştir.

 Kaçak İnşaatın mühürlenmesine rağmen inşai faaliyetlere devam edildiği mahalle sakinleri tarafından tespit edilmiş, gerek 155, gerekse 153 aranarak durum yetkililere bildirilmiştir. Bu şikayetler sonucunda 31 Ocak 2020’de İBB yetkilileri gelerek kaçak inşaatta inşai faaliyetlerin devam ettiğini yerinde tespit edip tutanak tutmuştur.

 

Aynı zamanda da gene usulsüz bir şekilde Üsküdar Belediyesi'nin henüz tamamlanmamış, oturuma hazır olmayan MÜHÜRLÜ binaya, 29 Ocak 2020’de apar topar  İSKAN verdiğini öğrendik.

Bu arada 24 Ocak 2020’de, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’nın yürütmeyi durdurma kararına itirazı üzerine 4. Bölge İdare Mahkemesi, 7. İdari mahkemenin almış olduğu yürütmeyi durdurma kararını alakasız bir gerekçe ile‘iptali’ yönünde karar almıştır.

4.Bölge İdare Mahkemesinin, 7. İdari mahkemesinin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararının ‘iptal edilmesi’ ara kararı; İBB’nin yapmış olduğu mühürleme işleminin dışındadır. Bu ara karar hukuki olarak İBB’nin mührünü kaldırmaz. Kaldı ki 4.Bölge İdari Mahkemesi  İBB’ye mührünü kaldırması gerektiği yönünde herhangi bir istemde de bulunmamıştır, dosyayı tekrar karara bağlanmak üzere 7.İdari mahkemeye göndermiştir ve dava süreci devam etmektedir.

Yani iki süreç birbirinden bağımsız olarak devam ediyor, İBB’nin MÜHÜRÜ HALA GEÇERLİDİR.  4.Bölge İdari Mahkemesinin ara kararı İBB’nin görevini yapması önünde herhangi bir engel teşkil etmemektedir.

Üsküdar Belediyesi’nin vermiş olduğu İSKAN, 03 Şubat 2020’de İBB tarafından İPTAL edilerek, Kaçak İnşaatın su, elektrik ve gazının kesilmesi için işlem başlatılmıştır.

Ancak mühürlenmiş inşaatta inşai faaliyetler bütün şikâyetlerimize rağmen hala devam etmekte olup SUÇ İŞLENMEKTEDİR!

01 Şubat Cumartesi inşai faaliyetlerin hızlanması üzerine mahalleliler olarak kaçak inşaat önünde oturma eylemi yaparak, içeriye işçilerin girmesini engellemeye çalıştık. Bu arada kaçak inşaata girmeye çalışan vakıf yetkilileri, 03 Şubat  Pazartesi günü için öğrencileri yurda yerleştirileceklerini söylediler. Ancak haklı ve  yasal eylemliliklerimiz sonucunda bu gerçekleşmemiştir.

Bu süreçte İBB yetkilileri de gelerek mühürledikleri ve  iskanını iptal etmiş oldukları kaçak yapıdaki inşai faaliyetlerini denetlemek istediler. Fakat inşaat alanına girmeleri emniyet güçleri tarafından engellendi.

06 Şubat Perşembe günü İBB yetkilileri tekrar gelerek denetleme görevlerini yapmak üzere kaçak inşaata girdi. Ancak İBB’nin görevini yapması yine emniyet güçleri tarafından engellendi. Bu durum tutanak altına alınarak kamuoyu ile paylaşıldı.

Son gelişme olarak bugün 8 Şubat 2020 C.tesi saat 10.00-11.30 arasında , İSKİ ve İGDAŞ 'tan gelen görevlilerin mühürlü kaçak binaya girerek görevlerini yapmaları, kaymakamlıktan belge getirmedikleri bahanesi ile emniyet yetkilileri tarafından engellenmiştir. Bu durum da tutanak altına alınarak kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Büyükşehir Belediye Yasasının 5216-11. maddesi der ki; ilçe belediyesi görevini yapmazsa İBB denetler ve gereğini yapar.

Bizlerde diyoruz ki İBB’nin görevini yapması engellenemez.

Yasa gereği İBB’nin Kaçak İnşaatı denetleme görevi vardır.

İBB’nin görevini yapmasını istiyoruz!

Üsküdar Belediyesi Başkanı Hilmi Türkmen başta Acıbadem olmak üzere Üsküdar ilçemize vermiş olduğu kamusal zararların hesabını adalet önünde verecektir..

 Ve Bizler diyoruz ki kamusal alanlarımıza, parklarımıza, deprem toplanma alanlarımıza göz dikenlere karşı mücadelemizi kararlılıkla devam ettireceğiz.

İBB  görevini yapıncaya kadar Nöbetimiz devam edecektir.

Basın açıklamasına katılan CHP Üsküdar ilçe başkanı Suat Özçağdaş " İstanbul'un daha fazla yeşil alana ve deprem toplanma alanına ihtiyacı var. Tüm kamu yöneticileri, kentin kamusal alanlarını korumakla yükümlü olduklarını unutmamalı. Hak, hukuk ve adalet herkese lazım dedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum