TUVALETLERİ ÜCRETSİZ OLSUN
CHP'li Özkes; cami tuvaletlerinin ücretsiz hale getirilmesi, temizlik işlerinin de illerin belediye bütçesinden karşılanması için kanun teklifi verdi.
CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, cami tuvaletlerinin ücretsiz hale getirilmesi, temizlik işlerinin de bulundukları ilin belediye bütçesinden karşılanması için kanun teklifi verdi.
"TUVALET ÜCRETSİZ OLSUN"
CHP'li Özkes, Belediye Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni sundu. Teklif, toplumun ibadetine açılmış ve ücretsiz girilen cami ve mescitlerdeki abdesthane ve tuvaletlerin temizlik, onarım, güvenlik ve bakım giderlerinin ibadethanenin bulunduğu ilin belediye bütçesinden karşılanması ve vatandaşa ücretsiz hizmet vermesini öngörüyor.
"VATANDAŞ MAĞDUR OLUYOR"
Teklifin gerekçesinde, cami tuvaletlerinin birçoğunun paralı oluşunun özellikle camilere ibadete giden vatandaşları mağdur ettiği belirtilerek şöyle denildi:
"ÜCRETİ VEREMEYEN EVE GERİ DÖNÜYOR"
"Çünkü beş vakit olan namazın bazı vakitlerini camide cemaatle birlikte kılmak isteyen vatandaşlar her seferinde cami tuvaletlerine ücret ödemek zorunda kalmaktadır. Bu ücreti veremeyen bazı vatandaşların ibadetini yapamadan evine döndüğü bilinmektedir."
CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes TBMM verdiği kanun değişikliği teklifinde gerekçeleri şu şekilde sıraladı.
GEREKÇE
Yüce dinimiz İslam’ın ve Türk toplumsal yapısının en büyük özelliklerinden birisi temizliktir.
Türk toplumsal yapısı hangi tabakadan olursa olsun temizliği merkezine koymuş ve tarihi boyunca da teşvik etmiştir.
Tarihsel perspektifte değerlendirildiğinde hangi coğrafyada ve hangi koşullarda olursa olsun toplumumuz, maddi giderlerini düşünmeden toplum temizliği için her türlü gereken önlemi almış ve bu önlemler ve yapılanlar tarih sahnesinde yerini alarak diğer medeniyetlere örnek olmuştur.
Camilere toplumun tüm kesimlerinden vatandaşların gittiği düşünüldüğünde, din ve inanç özgürlüğünü merkeze koyan özgürlükler kapsamında, vatandaşlara rahat ibadet ortamı hazırlanması gereği ortağa çıkmaktadır.
Bu bağlamda, Türkiye tarafından imzalanan ve 27 Mayıs 1949 tarihinde 7217 sayılı resmi gazetenin yayınlanmasıyla kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 18. Maddesinde ‘Herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne hakkı vardır. Bu hak, din veya topluca, açık olarak ya da özel biçimde öğrenim, uygulama, ibadet ve dinsel törenlerle açığa vurma özgürlüğünü içerir‘ denilmektedir.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 25 Kasım 1981 tarihinde kabul edilen ‘Din veya İnanca Dayanan Her Türlü Hoşgörüsüzlüğün ve Ayrımcılığın Tasfiye Edilmesine Dair Bildiride’ inanç gruplarının ayrım gözetmeden, özgürce ibadetlerini yapacak koşulların hazırlanması ve korunmaya alınması gerektiği belirtilmiştir.
Anayasamız ve uluslararası sözleşmelerle birlikte vicdanlarca da korunan ibadethaneler, vatandaşlarımızın rahat ve sağlıklı bir şekilde ibadet etmesi için uygun koşullara sahip hale getirilmelidir.
Kış aylarında abdest alınacak suyun soğuk olması ibadetin yapılmasını zorlaştırmaktadır. Bu bağlamda son yıllarda bazı cami dernekleri ve vakıflar, soğuk su sorununa çözüm bulmaya başlayarak vatandaşın ibadetini daha rahat yerine getirmesi için şadırvanlarına sıcak su tesisatı yaptırmışlardır. Özellikle kışın daha çok tercih edilen bu camilerin cemaat sayısında belirgin bir şekilde artış gözlemlenmektedir.
Örneğin Sivas Suşehri ilçesinde kış aylarında donan su boruları nedeniyle bazı vatandaşlar abdest alamayarak ibadetlerini yerine getirememekteydi. Bu nedenle bir caminin alt katında bulunan şadırvanlara, doğalgaz bağlatılarak sıcak su verilmesinin ardından vatandaşların bu konuda özellikle kış aylarındaki mağduriyetlerinin giderildiği bilinmektedir.
Üsküdar müftüsü iken bir dini program için ilk önce ısıtması yapılan Kartalbaba Cami’sini tercih ettiğimi hatırlıyorum.
Camilerin Bakım Onarım Temizlik ve Çevre Tanzimi Yönetmeliği’ne göre, cami tuvaletlerinin bakım, onarım, temizlik, çevre tanzimi ve güvenlik konuları Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türkiye Elektrik Kurumu Genel Müdürlüğü, valilikler ve belediyelere verilmiştir.
Teklif edilen kanun teklifinde cami ve mescitlerdeki abdest alınan yerlere belediyeler vasıtası ile sıcak su imkanı getirilerek, sosyal belediyecilik anlayışı ile temizliği temeline koymuş kültürel yapımızın amaçların uygun bir adım atılması hedeflenmiştir.
FACEBOOK YORUMLAR