TÜRKMEN’ E İTİRAZ VAR

Validebağ Gönüllüleri, Ak Parti Üsküdar Belediye Başkan Adayı Av. Hilmi Türkmen’in Validebağ Korusu üzerindeki çılgın projesine karşı bir açıklama yaptı.

TÜRKMEN’ E İTİRAZ VAR
24 Şubat 2014 - 22:11

“Validebağ’da çılgın proje istemiyoruz”

Açıklamada Türkmen’in çılgın projesinin neler getireceği sıralanırken, koru hakkında öne sürülen iddialar da bir bir yalanlandı

İstanbul Üsküdar’ın AKP’li Belediye Başkan Adayı Hilmi Türkmen, geçtiğimiz günlerde, 6 bin 300 ağaç olan Validebağ Korusu’na, seyir terasları, gözlem kulesi, yürüyüş yolları ve açık hava amfileri yapacaklarını ve bölgenin Hyde Park olacağını açıklamıştı.

Validebağ Gönüllüleri,  Validebağ Korusu için planlanan ”çılgın proje”ye karşı, projenin neler getireceğini açıklamak ve koru hakkındaki iddialar karşısında gerçekleri anlatmak için bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Eğitim-Sen, Emekli Öğretmenler Derneği, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi ve Acıbadem Dayanışması açıklamaya katıldı.

Basın açıklamasında Validebağ Korusu’nun doğal ve tarihi özellikleri vurgulandı:

“354 dönümlük Validebağ Korusu Anadolu yakasının Karacaahmet Mezarlığı’ndan sonra ikinci büyük yeşil alanıdır. İçinde onlarcası anıt olmak üzere binlerce ağaç, çoğunluğu göçmen olmak üzere 100’den fazla kuş türü yaşamaktadır.

Mülkiyeti Hazine’ye ait olan arazinin kullanım hakkı 1927 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bırakılmıştır.

Öğretmenevi olarak kullanılan Adile Sultan Kasrı, Abdülaziz Av Köşkü gibi tarihi eserlerin yanısıra, Üsküdar Devlet Hastanesi ek birimleri, Sağlık Meslek Lisesi gibi binalar da Koru’nun içindedir.”

Halka açma’ diye kastedilen koruyu belli bir gruba açmak mı?

Validebağ Gönüllüleri Sekreteri Arif Belgin’in okuduğu açıklamada, koru üzerinde rant sağlamak isteyenlerin hep olduğu vurgulanırken korunun bilinçli olarak bakımsız bırakıldığı, sahipsiz bir görünüm verildiği söylendi. Belgin, korunun yapılaşması için öne sürülen gerekçeleri bir bir yalanladı:

Validebağ Korusu hiçbir zaman tinercilerin yatağı olmamıştır. “Tinercilerden temizleme” bahanesi ile Koru belli bir gruba mı tahsis edilmek istenmektedir?

Validebağ Korusu halka kapalı değildir. Koru, civar mahallelerin sakinleri ve öğretmenler başta olmak üzere, her yaştan, her meslekten, her kesimden insana açıktır. İnsanlar senelerden beri burada yürürler, koşarlar, spor yaparlar, piknik yaparlar. Yoksa “halka açma” ile kastedilen, sadece belli bir gruba açılması, dolayısıyla aslında halka kapatılması mıdır?

“Koru’yu kendi çıkarları için kullanan belli bir marjinal grubun yapılan her şeye karşı çıktığı” söylemi ise çok güzel bir çarpıtma örneğidir. Civar mahalle sakinlerinden oluşan Validebağ Gönüllüleri, şimdiye kadar Koru üzerinden rant sağlamaya kalkışan pek çok kişi ve kurum ile hukuki yollardan mücadele etmiş, çoğunda da başarılı olmuştur. Sayın adayın gerçekleştirilememiş rant projelerinden dolayı kapıldığı hınç duygusunun, kendisini böyle “marjinal” bir söyleme sürüklediğini düşünüyoruz.

Aday Türkmen’in vaatlerinin de sıralandığı açıklamada, projenin gerçekleşmesi dahilinde olacaklar dile getirildi:

Seyir terasları, gözlem kulesi. Şimdiye kadar “bir seyir terası ya da gözlem kulesi olmadığı için manzara izleyemiyoruz” şeklinde bir şikayet duyulmamıştır. İnşai faaliyet yapılmaksızın, para harcanmaksızın kolaylıkla manzara izlenebilen bir yere seyir terası ve/veya gözlem kulesi yapılmasının hiçbir mantıklı gerekçesi yoktur.

Çocuk eğlence ve oyun alanları. Çocuklar için Koru çevresinde, yakınında pek çok oyun alanı mevcuttur. Validebağ Korusu’na gelen çocukların en büyük ihtiyacı, ağaçların, çiçeklerin, böceklerin arasında, toprağın, otların üzerinde koşmak, oynamak, bol bol oksijen almaktır. Koru’ya yapılacak herhangi bir tesis, çocukların zaten yararlanmakta olduğu bu doğal ortamı bozacaktır.

Yürüyüş yolları. Korumuzda zaten gereğinden fazla yürüyüş yolu vardır. Bunların bazıları 2009 yılında Üsküdar Belediyesi tarafından yasa dışı biçimde açılmış, bazıları ise dar iken genişletilmiştir. Yürüyüş yollarının bazıları toprak, bazıları asfalttır. Bir başka deyişle, her türlü beklentiyi karşılayacak yürüyüş yolu mevcuttur.

Hidrolik koruma alanları. Bu kavramı sayın Türkmen’in açıklamasını bekliyoruz.

Dinlenme alanları. Dinlenme alanı ile sayın Türkmen’in neyi kastettiğini bilmiyoruz. Fakat doğayı, doğallığı, yeşilliği seven civar mahalle sakinleri için Koru’nun her yeri bir dinlenme alanıdır. İnsanların dinlenmesi için başkaca bir şey yapılmasına gerek yoktur. Büyük şehrin kalabalığından, keşmekeşinden, gürültüsünden, pis havasından kaçmak isteyen insanlar için rahatça gezilip dolaşılabilecek, temiz hava solunabilecek doğal ve yeşil bir koru en güzel dinlenme alanıdır.

Koşu ve bisiklet yolları. Validebağ Korusu’nda bisikletle dolaşan, koşu yapan çok sayıda sporcu vardır. Bugüne kadar hiç kimsenin özel bir yol yapılması talebi olmamıştır.

Gölet. Koru’da gölet yapılması, “çılgın proje”nin en fantastik bölümü herhalde… Gölet yapımı, bakımı, temizliği milyonlarca TL’na mal olacak, buna karşılık civar mahalle sakinlerine sivrisinek ve pis kokudan başka bir şey kazandırmayacaktır.

Konser, sinema, tiyatro alanları, açık hava amfileri, Bu tür tesisler için başka yer yokmuş gibi Validebağ Korusu’nun seçilmesinin anlamı nedir? Burada böyle bir talep yoktur. Açık havada yapılan bu tür gösterilerin gerek Koru’da yaşayan hayvanları ve kuşları, gerekse civar mahallelerde oturanları ne kadar rahatsız edeceği çok açıktır.

Eylemde, Eğitim-Sen 2 no’lu Şube Başkanı, Emekli Öğretmenler Derneği Başkanı, Altunizade Mahalle Muhtar da konuşma yaptı.

Açıklamanın ardından, koru içinde yapılan değişiklikleri, betonlaşmayı ve ağaç kesimlerini görmek için yürüyüşe geçildi. Acıbadem Dayanışması, pazar günü saat 13′de Ahmet Sani Gezici Lisesi önünde insan zinciri oluşturarak bir eylem düzenleyeceklerini duyurdu.

Sendika.Org

Validebağ Korusu; Mustafa Kemal tarafından 1927 yılında 354 dönümlük arazi öğretmenlerin kullanımı için Milli Eğitime verildi. 6-6-2006 tarihinde İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır ve İstanbul Valisi Muammer Güler arasında yapılan bir protokole 354 dönümlük Validebağ Korusu, 10 yıllığına çevre temizliği ve bakımı amacıyla Üsküdar Belediyesi’ne devredildi. Protokolün 6. maddesinin F bendinde “Koruda bir günübirlik tesis ve bir de umumi WC’ler dışında hiçbir yapı yapılmayacaktır” ibaresi yer alıyor.

Haber Merkezi

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum