Türkiye'nin S-400 açmazı

Türkiye'nin S-400 açmazı
14 Aralık 2020 - 18:48
Haluk Dural
DPT Eski Uzmanı
Millî Merkez Genel Sekreteri
[email protected], 13.12.2020


ABD ve Türkiye arasında muammaya dönüşen S-400 yaptırımlarıyla ilgili en sıcak gelişmeler yaşanmaktadır. ABD Başkanı Donald Trump, görev süresinin bitmesine sayılı günler kala kritik bir karar vererek Türkiye'yle ilişkilerde giderayak en önemli adımını attı. Trump, Türkiye'ye yaptırımı öngören tedbir paketini imzaladı.[[1]] Bloomberg’e konuşan iki kaynak, Trump’ın Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun girişimleri sonucunda Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemi aldığı için yaptırım uygulanmasını öngören tedbir paketini imzaladığını duyurdu. Yaptırımların ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamında uygulanacağı belirtildi.[[2]]

ABD’nin S-400 alerjisinin altında yatan sebepler;
  • S-400’ler NATO entegre erken uyarı radar ağına bağlanamaz.
İstenirse bağlanır ama gerek yoktur, çünkü S-400 sistemi müstakil çalışabilir ve Türkiye’nin yerli yapım 14 adet TRS-22XX model taşınabilir radarlarıyla oluşturulabilecek bir milli ağa bağlanabilir. Bu konudaki ayrıntılı bilgilere aşağıdaki kaynaktan erişilebilir.[[3]]
 
  • S-400’ler ABD’nin 5. Nesil Müşterek Taarruz Uçağı F-35’lerin özellikle küçük radar görüntüsü sağlayan (stealth) sırlarını çözüp, Rusya’ya iletebilir.
Bu iddia doğrudur. Çünkü S-400 sisteminin radarları F-35’in dış kaplamasından yansıyacak radar sinyallerini çözümleyebilecek kapasitededir.

İngiltere, ABD’den sipariş ettiği 138 adet F-35’ten 8 uçaklık bir filoyu Kıbrıs’taki Agratur İngiliz üssünde sürekli bulunduracak. Rusya’nın ise İngiltere’nin Kıbrıs’taki üssünden yaklaşık 300 kilometre doğusunda Suriye’nin Lazkiye kenti yakınında Hmeymim hava üssü bulunuyor. Rusya’nın Suriye topraklarında 6’sı S-300, biri de S-400 olmak üzere 7 füze bataryası bulunuyor. S-400 bataryası Hmeymim üssünü koruyor. S-300 bataryaları ise Suriye’ye hibe edildi, ancak Rus personel kullanıyor. “Rus uzmanlar, her ne kadar radara yakalanmayan uçak olarak pazarlansa da, S-300 ve S-400 füze savunma sistemleri üzerindeki radarların F-35’leri kolaylıkla yakaladığını belirtiyor. S-400’ler yerden 15 metre havalandığında F-35’leri hemen kapsamı altına alabiliyor. Rus uzmanlar, F-35’ler, F-22’lerden daha yavaş. Bu nedenle daha kolay yakalanıyor” diyor.[[4]]

Eğer S-400’lerin aktive edildiği bir Türkiye’ye verilecek F-35’lerin, S-400’lerin radarları tarafından görüldüğü, bir NATO ülkesi olan Türkiye tarafından da teyit edilirse, ABD müttefiklerine F-35 satamayacağı gibi (ki bu yüz milyarlarca dolarlık zarar demektir ve NATO ülkeleri bile savaş uçağı için başka kaynaklara yönelir, ABD tekel olma niteliğini kaybeder) birçok ülkenin S-400 sistemlerine olan talebin hızlanmasına engel olamaz.

İşte bu yüzden ABD, Türkiye’nin parasını ödediği ve mülkiyetine geçen 8 adet F-35A savaş uçağına el koyarak 21 Temmuz 2020’de, Amerikan Hava Kuvvetleri’ne devretti. Böylece Türkiye 1,25 milyar dolar ödediği F-35 programından uzaklaştırılmış oldu.[[5]]

Ama en acı veren husus, “Eyyy Amerika” diye kükreyen AKP iktidarı Türkiye’nin 1,25 milyar dolarını gasp eden ABD’den bu parasını istemek için hiçbir girişimde bulunmamaktadır.

ABD Yunanistan’a Patriot verdi, şimdi F-35 veriyor

Türkiye’nin yüksek irtifa hava savunma sistem ihtiyacı için ABD’den Patriot almak üzere yaptığı bütün başvuruları geri çeviren ABD, Yunanistan’a bu sistemleri vermenin yanısıra Girit’e Rus yapımı S-300 bataryalarının yerleştirilmesine hiç itiraz etmemiştir.

ABD yapımı Patriotların PAC-2GEM (GEM-Guidance Enhanced Missile Güdümü Geliştirilmiş Füze) modeli özellikle uçaklara karşı kullanılır. PAC-3 modelleri sadece balistik füzelere karşı kullanılır.
 
Nitekim Yunan Hava Kuvvetleri envanterinde Atina, Selanik ve İskiri (Skyros)

adasındaki üslere yerleştirilmiş 6 batarya ve 36 lançer halinde gruplanmış 148 adet PAC-2GEM ve 159 adet PAC-3 füzesi bulunmaktadır.[[6]]

Ayrıca Girit adasında konuşlu S-300 bataryası da hava savunma sistemine dahildir.

Yunanistan’da NATO entegre hava savunma ağı kapsamında 11 adet erken uyarı radar istasyonu [[7]] yanında ayrıca ulusal erken uyarı radarları da bulunmaktadır.

Yunanistan bir balistik füze saldırısı mı beklemektedir ki bu kadar yüksek irtifa hava savunma sistemi kurmuştur?

Gerek hava savunma füze bataryaları ve gerekse radarların konuşlandığı mevkilere bakılırsa, Yunanistan’ın beklediği esas tehdit; bir NATO üyesi olan Yunanistan’ın Rusya ve eski Varşova paktı (hepsi AB üyesi oldu) ülkelerinden gelebilecek bir hava veya balistik füze saldırısından ziyade, Türkiye’den gelebilecek bir hava saldırısıdır. Yani bir NATO üyesi ülke diğer bir NATO müttefikinden gelebilecek hava hücumu ihtimaline karşı NATO radar ağı ve koruma şemsiyesi içinde NATO silahlarını kullanmayı düşünmektedir. Pekiyi bu NATO nasıl bir NATO’dur? Demek ki NATO gerektiğinde Türkiye’yi “düşman” olarak görebilecektir!

Nitekim, 23-27 Kasım tarihlerinde Girit’te yapılan Yunanistan-ABD ortak askeri tatbikatında Girit’te konuşlu olan Rus yapımı S-300 sistemi kullanılarak atışlı denemeler yapılmıştır. Öte yandan, tatbikatta uçaksavar füzeleri, Yunan uçaksavar savunma sistemine entegre edilmiş Rus, Amerikan ve Alman yapımı orta ve kısa menzilli füze savunma sistemleri bir hafta boyunca denenerek ateşlendi. [[8]] Tatbikatta seçilen hedefler, NATO’nun düşmanı olan Rusya’dan atılabilecek balistik füzeler veya savaş uçakları değil, muhtemelen Türk savaş uçakları yerine seçilen hedefler olmuştur.

Bu arada Yunanistan’ın ABD’den F-35 alma talebine ABD’nin olumlu cevap verdiği ve ilk üç uçaklık filonun Mart 2021’de teslim edileceği anlaşılmaktadır.[[9]]

ABD S-400’lere neden karşı çıkmaktadır

ABD Türkiye’ye F-35 uçaklarını vermediğine göre, Türkiye’nin S-400 sistemini aktive etmesi halinde, ortada sırlarının çözüleceği ABD yapısı F-35 uçakları olmayacağından, ABD S-400’lere neden karşı çıkmaktadır?
Bu hayati sorunun cevabı, bir turnusol kâğıdı gibi kimin dost, kimin düşman olduğunu gösterecektir.
  • Birinci Dünya Savaşının son yılında ABD Başkanı Wilson tarafından 8 Ocak 1918 tarihinde yayınlanan 14 maddelik deklarasyonun 12. Maddesinde Osmanlı coğrafyasındaki diğer milliyetlere (kastedilen Ermeniler ve Kürtlerdir) özerklik talebi ile başlayan ve günümüzde ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi ile devam eden, bölgemize yönelik emperyalist saldırılan en kristalize amacı; kuzey Irak, kuzeydoğu Suriye, güneybatı İran ve güneydoğu Türkiye’den kopartılacak topraklar üzerinde “Hür Kürdistan” kurmaktır.
  • Bu emperyalist projenin karşısındaki en büyük engel ise ulus-devlet yapısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devletidir. Atlantik cenahının askeri, ekonomik organizasyonlarındaki ABD gibi bir sözde stratejik ortak ve dost görünümlü AB ülkeleri, yüz yıldır Ortadoğu’daki ve günümüzde ortaya çıkan Akdeniz’deki enerji kaynaklarına çökmek hedefiyle bölge ülkelerini önce istikrarsızlaştırmak için iç çatışmalara ve terör eylemlerine her türlü desteği sağlamışlar, Irak ve Suriye gibi direnen ülkelere savaş açarak işgal etmişlerdir. Kıbrıs’taki faşist darbeye karşı 1974 yılında Türkiye’nin yaptığı Barış Harekâtı sonrasında ülkemizin başına Asala ve sonrasında PKK terörünü sararak on binlerce vatandaşımızı öldürmüşler, iç siyasete doğrudan müdahale ederek, siyasi partileri ve iktidarları şekillendirmeye azami çaba göstermişler ve kısmen de başarılı olmuşlardır.
  • Ülkemiz ekonomisini çökertmek için destekledikleri iktidarların uyguladıkları programlar aracılığıyla ülkemizin sürekli dış borçlanmasını sağlamışlar, sanayileşmemizi engellemişler, tarımımızı geriletmişler, askeri darbelerle Türk Ordusunun Atatürkçü çelik çekirdeğini yoketmek istemişler, Ordumuza Fetö casuslarının sızmasını sağlamışlar, silahlı gücümüzün mevcudunun azaltılmasında başarılı olmuşlardır.
  • Türkiye-Libya arasında Deniz Yetki Alanları anlaşmasının imzalanmasından sonra, Türkiye’nin Akdeniz’deki “Mavi Vatan”da enerji aramaları ve sondaj faaliyetlerinin devam etmesi, arama ve sondaj gemilerine Türk Deniz Kuvvetleri savaş gemilerinin koruma sağlaması üzerine ABD, Fransa, Yunanistan, Mısır, İsrail, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ortaklığında, Akdeniz’de Türkiye’ye karşı ortak askeri tatbikatlar düzenlenmekte, ABD ve AB, aynen I. Dünya Savaşı sonrasında olduğu gibi Yunanistan’ı Türkiye’ye karşı kışkırtmaktadır.
  • Başkanlığını Yunan asıllı eski NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı (SACEUR), Emekli Oramiral James Stavridis’in yaptığı USNI-United States Naval Institute (ABD Deniz Kuvvetleri Enstitüsü) düşünce kuruluşu tarafından 1986 yılından bu yana çıkarılan “Naval Operations and Fleet Tactics (Deniz Harekatı ve Donanma Taktikleri)’’ isimli referans kitabın Temmuz 2018’de tamamlanan üçüncü baskısının 15. Bölümü, Ege Muharebesi (The Battle of Aegean) adıyla yayınlandı. Bu bölümde ABD Donanması ile Türk Donanması savaştırılıyor. USNI’nin yayınladığı referans bir kitapta, bir NATO üyesini açıkça düşman statüsünde görmesi, NATO müttefiki bir ülkenin senaryoda açık şekilde düşman statüsüne alınması Türkiye’ye ciddi bir mesaj ve diplomatik hakarettir [10]
ABD+AB emperyalizminin jeopolitik hedefleri arasında Türkiye düşmanlığı, 100 yıldır eksilmeden ve giderek daha belirginleşen bir durum göstermektedir. Son tahlilde Türkiye ile ABD+AB gerginliğinin Yunanistan kullanılarak bir sıcak çatışmaya dönmesi ve bu çatışmaya Afganistan, Irak ve Suriye’de olduğu gibi ABD ve müttefiklerinin katılması halinde ülkemize karşı yapılacak bir saldırı; geleneksel senaryolara göre sırasıyla uzun menzilli balistik füze ve hava saldırılarıyla başlar, sonra denizde ve en son kara harekatıyla devam eder.
Balistik füzeler ve savaş uçaklarına karşı çok etkili bir savunma silahı olan S-400’lerin varlığı, Türkiye’ye karşı böyle bir saldırı yapmayı düşünecekler için önemli caydırıcılık sağlayacağı için ABD’nin hedefindedir.

Bu durumda dünyadaki jeopolitik dengelerin yeniden kurulmakta olduğu günümüzde, her türlü ihtimali dikkate alarak hazırlanması gereken savunma planlarında, ülkemize yönelik hava saldırılarına karşı yerli imkanlarla yüksek irtifa hava savunma sistemleri üretimine öncelik vermeli ama envanterine girmiş olan dört batarya S-400 sistemini derhal; birincisi Adana-Mersin arasında, ikincisi Muğla-Antalya arasında, üçüncüsü Balıkesir’de uygun yerlere ve dördüncüsü Ankara Akıncı üssüne yerleştirip, aktive etmelidir.
Bilindiği üzere S-400 sisteminin tarama radarlarının menzili 600 km, aerodinamik hava araçlarına karşı etkin menzili 250 km’den fazla, balistik füzelere karşı ise 60 km’dir.[[11]]
Türk Ordusu envanterine girmiş olan S-400 sistemi yukarıdaki haritada görülen muhtemel konumlarda yerleştirildiğinde özellikle güneydoğu bölgemiz, ABD Merkezi Kuvvetler Komutanlığı-CENTCOM karargâhının bulunduğu Katar’daki El Udeyd üssünde konuşlu 100 dolayındaki ABD savaş uçaklarının etkin menzili içinde korumasız durumdadır. Bu boşluk, milli imkânlarla geliştirilecek yüksek irtifa hava savunma sistemleri devreye girene kadar, ön görüşmeleri yapılmış olan Rusya’dan alınacak ikinci parti S-400 sistemi ile kapatılmalıdır.  
* * *

[[1]] : https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/trump-turkiyeye-yaptirim-paketini-imzaladi-6162763/?fbclid=IwAR2lW3FIv8SvoGRl-q8Jc5uNFTi3JXTIOiJFfE4wBKpnVPRzlStVL768Nfc
[[2]] : https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-12-10/u-s-plans-to-sanction-turkey-for-buying-russian-s-400-missiles
[[3]] : Haluk Dural, S-400 üzerine irdelemeler, 2.06.2019, https://www.dunya48.com/haluk-dural/32092-s400-sistemi-uzerinde-irdelemeler
[[4]] : F-35 ile S-400 yan yana geldi. https://www.hurriyet.com.tr/dunya/f-35-ile-s-400-yan-yana-geldi-41255244
[[5]] : https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiyenin-toplam-27-milyar-lira-odedigi-s-400-ve-f-35ler-abdye-takildi-1757288
[[6]] : http://www.wikizero.biz/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvSGVsbGVuaWNfQWlyX0ZvcmNl
[[7]] : https://en.wikipedia.org/wiki/NATO_Integrated_Air_Defense_System
[[8]] : https://www.haberler.com/yunanistan-atesle-oynuyor-girit-te-s-300-test-13765902-haberi/
[[9]] : https://www.hurriyet.com.tr/dunya/yunan-medyasi-abdden-3-adet-f-35-savas-ucagi-mart-2021de-gelebilir-41676626
[[10]] : Doğu Akdeniz’de İkinci Sevr ve Hayali Türk - Amerikan Deniz Savaşı, Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, 07 Nisan 2019, https://www.ulusal.com.tr/gundem/dogu-akdenizde-ikinci-sevr-ve-hayali-turk-amerikan-deniz-savasi-h227408.html
[[11]] : S-400 üzerine irdelemeler, Haluk Dural, 2.06.2019, https://www.dunya48.com/haluk-dural/32092-s400-sistemi-uzerinde-irdelemeler

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum