Türkiye’de “Rugby”

Türkiye’de modern zamanların ilk rugby takımı olan İstanbul Ottomans Rugby Futbol Kulübü’nün oyuncusu olan ve aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı sürdüren Özer Önkal’la Türkiye’de rugby kültürünü, federasyon çalışmalarını ve rugby’nin bir olimpiyat sporu olma yolundaki aşamalarını konuştuk.

Türkiye’de “Rugby”
08 Mayıs 2014 - 19:18

1) Rugby kısaca tanıtabilir misiniz?
 

Web Ellis adlı bir şahsiyet İngiltere'de Futbol oynarken, topu eline alıyor ve koşmaya başlıyor. Diğerleri de onu kovalıyorlar. 1800'lerde gerçekleşen bu olayla, rugby sporu doğmuş oluyor. Web Ellis adına bugün hala turnuvalar düzenlenmektedir.
 

Rugby genel olarak çok karmaşık geliyor insanlara çünkü kuralları çok karmaşık. Futbol kadar basit ve yoruma da açık değil kurallar. Çok daha dikkatli bir organizasyona ihtiyaç var maç yönetimi için. Maç sırasında meydana gelen aksaklığı veya pozitif bir durumu ifade etmek için hakemlerin kullandığı elliye yakın el hareketi var, yani kuralların karmaşıklığı için bu kadar ifade olanağı var.
 

Rugby ilk olarak ruhu açısından "kardeşliktir, yoldaşlıktır, dostluktur." Her ne kadar takımlar birbirleriyle karşılıklı kora-kor bir mücadele etseler de, iki takım da maç bitiminde karşılıklı birbirlerinin ellerini sıkar, tebrik eder, çoğu zaman maçtan sonra da sosyal bir etkinlik gerçekleştirirler. Keza taraftarlar da takımlara göre ayrılmadan tribünde birlikte otururlar. Bildiğimiz anlamda şarkılar, özel tezahüratlar söylenir. Ama stattaki tüm taraftarlar hep bir ağızdan söylerler ancak belli bir takıma özel değildir genelde. Eğlenmeye ve mücadeleyi görmeye gelirler. Tıpkı sahada olduğu gibi, tribünlerde de kardeşlik, dostluk her zaman egemendir. Hiçbir zaman holiganlık tarzı olaylar ne maç sırasında, ne de seyirciler arasında olmaz. Ancak istisnalar olabilir elbette.
 

Uluslararası Rugby Birliği'nin ortaya koymuş olduğu kurallar tüm dünya için geçerlidir. Bazen organizasyonlarla ilgili kimi kurallarda yerel yönetimler tarafından değişiklik yapılabilir. Ama kurallar kesin olarak ortaktır. Birçok sporda olduğu gibi, Rugby'nin kurallarında da değişiklikler yapılıyor. Rugby sporunu daha hızlı, daha oynanabilir ve seyredilebilir kılmak için kimi zaman kurallarda değişiklik yapılabilir. Rugby Birliği olarak bildiğimiz oyun 15 kişilik takımlar halinde oynanır. Bunlardan 8'i forvet olarak tabir ettiğimiz ön alanda bulunan ve hücumun başlangıcını oluşturan oyunculardır. Kalan 7 oyuncu ise, fizik olarak daha zayıf ve hücum/defans yapan bek oyunculardır. Rugby 7s yani 7'li rugbyde ise aynı boyutlardaki sahada 7'şer dakikadan iki devre halinde 7'şer kişiden oluşan takımlar mücadele etmektedir. Oyunun ana kurallarından biri topun elle taşınması ve pasların "lateral" yani düz çizgi halinde sağa veya sola veya geriye doğru pas verilmesi. Elle hiçbir zaman ileriye doğru pas verilemez. Verildiğinde karşı takım topu alır ve kenetlenme ile oyuna başlar. Elle ileriye doğru pas atılma kuralı ayakla bozulabilir. Ayakla atılan topa gidecek olan oyuncunun, topu ayakla vuran oyuncunun arkasından koşarak gitmesi gereklidir, aksi halde ofsayt gerçekleşir. Topun bulunduğu noktanın görünmez bir ofsayt çizgisi oluşturması oyunun en kritik özelliğidir.
 

2) Türkiyede rugby nin popüleritesi ne durumda?
 

Rugby’nin ülkemiz topraklarında ilk oynanışı Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında gerçekleşiyor. O dönemde İstanbul’da bulunan yabancı uyruklular aralarında rugby oynamışlar. İlk kez Fenerbahçe kulübü çatısı altında resmi bir branş olarak oynanmaya başlayan Rugby, zamanla diğer kulüplerde ve Haydarpaşa Lisesi gibi okullarda da oynanmaya başlanmış. Yakın geçmişteki en önemli karşılaşma ise 1947'de Fenarbahçe ve Galatasaray arasında oynanan ve 12-0 Fenerbahçe lehine sonuçlanan maçtır. Bu tarihten yaklaşık elli yıl sonra Ottomans takımı rugby'yi Türkiye'ye geri getirdi. Takımımız 1999'da müteveffa Marc Mercier'in önderliğinde İstanbul'da kuruldu. Bu dönemde ülkemizde başka rugby takımları olmadığı için, kulübümüz uzun yıllar, yurt içinde yabancı takımlara ev sahipliği yaptı, yurtdışında birçok müsabakaya katıldı ve başarılar elde etti.
 

Kuruluş amaçlarından biri olarak kulübümüz kurulduğu yıldan beri genç sporcuları yetiştirmeye devam etti ve birçok kulübün kurulmasına vesile oldu. Yeni kulüplerin kurulması ile birlikte, bir lig organizasyonu yapabilecek seviye ulaştık ve Türkiye 1. Rugby Ligini 2007-2008 yılında Türkiye Rugby Federasyonu nezdinde gerçekleştirdik. 6 takımlı bir lig olarak başlayan organizasyon, 2013-2014 sezonunda 8 takımlı 1. Lig ve 6 takımlı Bölgesel Lig olarak devam etmektedir. Bu yıl ayrıca ilk olarak Üni-Lig'de erkekler ve kadınlar kategorilerinde 7'li rugby ligi düzenlenmektedir, yani ülke çapında rugbyye olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır.


3) İstanbul Rugby 7's Turnuvası’nın önemi nedir? Turnuva bu yıl hangi tarihler arasında gerçekleştirilecek?
 

İstanbul Rugby 7's Turnuvası, kendi insiyatifimiz ile başlayan ve ilkini 2010 yılında İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı Antrenman Sahasında gerçekleştirdiğimiz, Türkiye'nin ilk ve tek uluslararası rugby turnuvasıdır. Turnuvayı düzenleme fikri ortaya çıktıktan sonra, İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu ve Türkiye Rugby Federasyonu desteği ile hazırlıklarımıza başladık ve bahsi geçen sahayı ülkemizin ilk ve tek daimi nizami rugby sahası olarak teşkil ettik. Bu yıl 10-11 Mayıs tarihlerinde aynı statta 5. sini düzenleyeceğimiz turnuvaya geçtiğimiz yıllarda, Hindistan Milli Takımı, Almanya Milli Takımı, Fas Milli Takımı, Susies 7s Takımı gibi üst düzey takımlar iştirak etmişti. 2011 yılında ise Türkiye'li kadınlar ilk defa turnuvamızda rugby oynamışlardır. İlk yıllardaki ilgi hem yurt içinde hem de yurtdışında git gide artmış ve şu anda toplam 16 takımlı bir turnuva formatına ulaşmış bulunmaktayız.
 

4) Turnuvayı izlemek istesek nasıl ulaşım sağlanabilinir?
 

Tüm rugby severler ve rugbyyi tanımak isteyenler iki gün boyunca turnuva alanına ücretsiz girebilecek ve alanda bulunan yeme-içme, spor malzemesi ve rugby yayınları stantlarını ziyaret edebilecekler.
 

Turnuvanın gerçekleşeceği Antrenman (Annex) sahası, İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı'nın yanında yeni açılan Olimpiyatköy adlı metro durağına 3 dakikalık yürüme mesafesindedir.
 

Metro durağına ulaşım için, Ulaşım AŞ web sitesindeki tarife sayfasını inceleyebilirsiniz: 
 

Ayrıca otobüs ile ulaşım için, stadın kendi web sitesindeki bilgileri inceleyebilirsiniz:
 

İSTANBUL AJANSI-Röportaj: Gözde KESEN


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum