Türkiye'de her yıl hava kirliliğinden 52 bin kişi erken yaşta hayatını kaybediyor

Türkiye'de her yıl hava kirliliğinden 52 bin kişi erken yaşta hayatını kaybediyor
04 Haziran 2020 - 17:25
Temiz Hava Hakkı Platformu’nun "Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri" başlıklı raporuna göre Türkiye’de her yıl 52 bin kişi hava kirliliği yüzünden erkenden ölüyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ise her yıl hava kirliliği nedeniyle 2 bin 300 kişi alt solunum yolu enfeksiyonuna, 17 bin kişi kalp hastalığına, 5 bin kişi felce ve 4 bin 900 kişi ise akciğer kanserine yakalanıyor.
Adana’nın ve İskenderun Körfezi’nin bir termik santral daha kaldırmayacağını belirten kuruluşlar, halk sağlığını tehdit eden santralin Sağlık Etki Değerlendirmesi ve tüm körfezi kapsayan kümülatif hava kirliliği modellemesi yapılmadan inşaatına başlandığını belirterek, santral inşaatının durdurulmasını talep etti.
 
18 kuruluş: “Bu bölge yıllardır kirli hava ile mücadele ediyor çünkü hemen yanı başında (1,8km) bir santral daha var. Bölgedeki hava kirliliği limit değerlerin çok üzerinde. Hem Adana, hem Yumurtalık yıl boyunca kirli hava soluyor. 2019 yılında hava kalitesi Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır değerine çekilebilseydi Adana’da her 5 ölümden 1’i engellenebilirdi” dedi ve santralin yapıldığı yerin Türkiye’de koruma altındaki en önemli kaplumbağa yuvalama kumsallarından biri olduğunun altını çizdi.
 
Adana yılın yüzde 65’inde kirli hava soluyor
İki milyonu aşan nüfusuyla Adana, Çevre Mühendisleri Odası’nın yeni yayımlanan Hava Kirliliği Raporu’na göre, 2019 yılı boyunca 236 gün, yani yılın yüzde 65’inde kirli hava soludu. Aynı yıl Adana’nın merkezinde ölçülen PM10 hava kirleticisinin, Türkiye’de belirlenmiş ulusal kirlilik limitlerinin iki, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği limitlerin dört katı üzerinde olduğu belirlendi.
 
Adana’da 2 bin ölüm engellenebilirdi
 
Koronavirüs krizinin, hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkisini bir kez daha hatırlattığını vurgulayan 18 Sivil Toplum Kuruluşu, nüfusun yoğun olduğu Adana merkezde hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır değerleri altında tutulabilseydi, 2019 yılında 2 bin 72 ölümün engellenebileceğini belirtti. Bu veri, Adana’da her 5 kişiden 1’inin hava kirliliğine bağlı sebeplerden hayatını kaybettiğini gösteriyor.
 
Kanser vakaları 11 kat arttı
 
Doğu Akdeniz Çevre Platformu gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal: “Santral projesinin lisans iptaline karşı açtığımız davada sunulan bilirkişi raporuna göre, Hunutlu projesine çok yakın mesafede bulunan Sugözü Kömürlü Termik Santrali’nin 2003 yılında faaliyete geçmesinin ardından, 2009-2014 yılları arasında kanser vakaları 11 kat, kanser türleri ise yüzde 275 oranında arttı” dedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum