TÜRKİYE'DE BİR İLK!

GÖRÜLMEYEN GAZETE 15. YILINDA GÖRME ENGELLİLER ŞİİR YARIŞMASI GÖNÜL GÖZÜYLE ŞİİR ANTOLOJİSİ

TÜRKİYE'DE BİR İLK!
09 Ocak 2022 - 22:33
Merhaba ben Saime Oğuzhan, İstanbul doğumlu Adıyamanlı bir ailenin kızıyım. Okul hayatım Pertevniyal Lisesi, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji (AUZEF) devam etti. Birçok sivil toplum kuruluşunda yöneticilik yaptım ve gönüllü çalışmaların içinde yer aldım.
1998 yılında Ergi İletişim Yayıncılık Ltd. Şirketini kurdum. Türkiye Okul Gazetesi, 2. Bölge Gazetesi, Kentim Gazetesi, Görülmeyen Gazete, Görülmeyen Sesli Gazete, Kentim Şişli Gazetesi yayınlarımız oldu.

Görülmeyen Gazete, Kentim Şişli Gazetesi yayın hayatlarına devam ediyor.

2007 yılında Kentim Gazetesi’nde çalışmalarını haber yapmak için Altınokta Körler Derneği İstanbul Şubesi’ni sık sık ziyaret ederdim. Derneğin o dönemki başkanı ile gerçekleştirdiğim bir söyleşiden sonra Braille Alfabesi ile basılan GÖRÜLMEYEN GAZETE’yi çıkarma fikri doğdu. Bir milyon görme engellinin yaşadığı ülkemizde körlerin kendi alfabeleri ile okuyabilecekleri gazete, dergi gibi yayınların olmaması beni derinden etkilemişti. Görme engelliler arasında okuma yazma oranı %5-6 civarında. Körler Okulunda öğrenilen Braille Alfabesi ile okuma alışkanlığı daha sonraları unutuluyor nedeni ise okumayınca parmak uçlarındaki hassasiyetin azalması ve alfabenin unutulmasına kadar gidiyor.
Bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlattığımız ve Türkiye’de bir ilk olan Braille Alfabesi ile basılan Görülmeyen Gazete böylelikle okurlarıyla buluştu.

Ülkemizin dört bir yanından yüzlerce okurumuz ile gönül bağımız bu günlere dek devam etti.

Maliyeti yüksek olan Braille Baskılı yayınımızı yaşatmak için sosyal projeler yapmaya başladık.

Görülmeyen Gazete’nin 15. yılında, Altınokta Körler Derneği İstanbul Şubesi iş birliğiyle, Türkiye’de yine bir ilki gerçekleştirdik; Görme Engelliler Şiir Yarışması’nı düzenledik.

Amacımız; görme engellilerin sanat ve edebiyat alanlarındaki yeteneklerinin görünürlüğünün sağlanmasına ışık tutmak.
Genel anlamda engellilerin, özel olarak da görme engellilerin; sanat ve edebiyat yetenekleri konusunda toplumun diğer üyelerinden farklı olmadıklarını, onlara fırsat tanındığında bu yeteneklerinin kolaylıkla ortaya çıkarabileceklerini kamuoyuna göstermek istedik.

20 Ekim 2021 tarihinde yarışma duyurumuzla başlayan süreç, tahmin ettiğimizden daha çok sevinç ve ilgiyle karşılandı. Yurdun dört bir yanından yüzü aşkın görme engelli şiirleriyle katılım sağladı. Seçici kurulumuzun saygıdeğer üyelerini ve hepimizi sevindiren seviyede kaliteli, değerli şiirler ulaştırdılar. Süreci takip eden yarışmacılarla birlikte onların annelerinden, babalarından, kardeşlerinden ve öğretmenlerinden gelen telefon ve mesajların ne kadar doğru ve önemli, sürdürülebilir bir sosyal sorumluluk üstlendiğimizi defalarca hatırlattı bize.
Unutamayacağım bir anıyı paylaşmak isterim; yarışmaya katılanları denetlemek için tek tek arıyorum telefonu açan Mitat Enç Körler Okulu 2. Sınıf öğrencisi bir çocuk, yarışmadan aradığımı söylediğim an avazı çıktığı kadar bağırıyor, “Anne koş!  Şiirim kitapta yer alıyor!  Telefon konuşmamızda anne şunları söylüyor, “oğlum ve ben bu yarışmaya katılmaktan çok mutluluk duyduk. Yarışmanın sonuçlarını heyecanla bekliyoruz. Gerçekten oğlumun şiiri kitapta yer alacak mı?” sorusu ile yaşadığım duyguyu tarif edemiyorum.
123 kişi yarışmaya başvurdu, 9 kişinin gözlerinin gördüğü tespit edildi, 19 kişi özgeçmişinin göndermediği için değerlendirmeye alınmadı. Jüri 95 şiiri değerlendirdi.
Birinciliği, “Senin Adın Işık Olsun” adlı şiiriyle, Hasibe Boztepe (Balıkesir) kazandı. 5000.-₺
İkinciliği, “Limon Ağacı” adlı şiiriyle, Ümmü Seyrek (Mersin) kazandı. 3000.-₺
Üçüncülüğü, “Cehennemde Sonbahar” adlı şiiriyle, Burak Bozteke (Ankara) kazandı. 2000.-₺
Ve Mansiyon Ödülünü de “Braille Yazı” adlı şiiriyle, Ahmet Şahin (Ankara) kazandı. 1000.-₺
Seçici Kurul; Ataol Behramoğlu, Pelin Batu, Mehmet Ataman, Münevver Yalın, Fatih Mehmet Moray, Şenel Gökçe, Kıvanç Nalça, Göktan Ay tarafından yapılan değerlendirme sonucunda; içten saygımızın ve teşekkürlerimizin bir ifadesi olarak yarışmaya katılım hakkı kazanan tüm şiirler değerlendirildikten sonra, 86 şiir “Gönül Gözüyle Şiir Antolojisi” adını verdiğimiz eserde (Ofset ve Braille baskı) yer aldı.
Şiir Yarışması ödülleri 4 Ocak 2022 Salı günü saat:19.00’da İstanbul RAMADA Plaza By Wyndham İstanbul City Center’de düzenlenen yemekli organizasyonda sahiplerine verildi.

Şiir Yarışmasına katılan tüm yarışmacıların şiirleri (Braille ve Ofset) olarak Gönül Gözüyle Şiir Antolojisi olarak basıldı ve tüm katılımcılara gönderildi. Ayrıca katılımcıların tamamına Görülmeyen Gazete aboneliği ve Beyaz Baston hediye edildi.

İstanbul dışından ödül almaya hak kazananların yol, konaklama, yemek giderleri Organizasyonumuz tarafından karşılandı.


Saime OĞUZHAN
Görülmeyen Gazete Yayın Yönetmeni
0541 965 3344
[email protected]
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum