Tiyatro ‘Çınar’ını kaybetti

Akciğer kanseri nedeniyle tedavi altına alınan tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter, yaşamını yitirdi.

Tiyatro ‘Çınar’ını kaybetti
16 Ağustos 2012 - 11:51

Şişli Florence Nightingale Hastanesi`nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 7 Ağustos`ta akciğer kanseri ve buna bağlı gelişen akciğer enfeksiyonu nedeniyle Prof. Dr. Günseli Kılınç tarafından tedavi altına alınan Kenter, tedavi gördüğü yoğun bakım ünitesinde solunum ve dolaşım yetersizliği nedeniyle hayatını kaybetti.

Kenter için 17 Ağustos Cuma günü Kenter Tiyatrosu`nda düzenlenecek törenin ardından Teşvikiye Camisi`nde cenaze namazı kılınacak.

Müşfik Kenter
Diplomat Ahmet Naci Kenter ve Olga Cynthia`nın çocuğu olarak 1932`de İstanbul`da dünyaya gelen Müşfik Kenter, 1947`de Ankara Devlet Tiyatrosu çocuk bölümünde tiyatroya başladı.
Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü`nde eğitim gören ve okulu 1955`te yüksek dereceyle bitirerek Devlet Tiyatrosu`na giren Kenter`in sanat yaşamı, oynadığı Oğuz Ata oyunu ile başladı.

Kenter, 1959`da Devlet Tiyatrosu`ndan ayrıldı ve İstanbul`a giderek kardeşi Yıldız Kenter ile beraber Muhsin Ertuğrul ile çalıştı. Kenter`ler, Şükran Güngör ve Kamuran Yüce ile bu dönemde bir araya geldiler ve dörtlü olarak birlikte uzun yıllar tiyatro yaptılar. 1960-1961 yıllarında Site Tiyatrosu`nu kurdular, ancak 1962`de adı Kent Oyuncuları olarak değiştirildi. 

İngiliz Kültür Heyeti ve Rockefeller`den burslar alarak Amerika ve İngiltere`de tiyatro araştırmaları yapan ve incelemelerde bulunan Kenter, İngiltere, Amerika, Fransa, Almanya, Yugoslavya, Kıbrıs gibi birçok ülkede oyunlar sergiledi.
Kenter, Murathan Mungan`ın Orhan Veli şiirlerinden düzenlediği ``Bir Garip Orhan Veli`` isimli tiyatro oyununu 25 yıldan fazla süre sahneledi. Bu oyun, aynı oyuncuyla Türkiye`de en uzun süreli sergilenen eserlerden biri oldu. 

Kenter, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı`ndan emekli olduktan sonra, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Başkanlığı ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevlerinde bulundu.
Sanatçı, tiyatro oyunculuğunun yanı sıra sinema oyunculuğu da yaptı. 1966 Antalya Film Festivali`nde ``Bozuk Düzen`` filmiyle ``En iyi yardımcı erkek oyuncu`` ödülünü kazanan Kenter, yerli-yabancı TV filmlerinde, belgesel ve reklamlarda seslendirme yaptı.

``Nasrettin Hoca Birgün``, ``Çözüm``, ``Kuvayi Milliye``, ``Huysuz İhtiyar``, ``Anlat Şehrazat (Binbir Gece Hikayeleri)``, ``Martı``, ``Helen Helen``, ``Lütfen Kızımla Evlenir Misin``, ``İvanov``, ``Nükte``, ``Ramiz ile Jülide`` isimli tiyatro oyunlarında sahne alan Kenter, ``Dişi Kurt``, ``Sessiz Harp``, ``Dişi Örümcek``, ``Murtaza``, ``Şeytanın Kurbanları``, ``Sevmek Zamanı``, ``Bozuk Düzen``, ``O Kadın``, ``Üç Arkadaş``, ``Seni Kalbime Gömdüm`` gibi sinema filmlerinde oynadı.

Kenter ayrıca, ``Avrupa Yakası``, ``Mevlana Aşkı Dansı``, ``Sessiz Gemiler``, ``Elveda Yabancı``, ``Çöl Faresi``, ``Emekli Başkan``, ``Geçmiş Bahar Mimozaları``, ``Ateşten Günler``, ``Gecenin Öteki Yüzü``, ``Kurtuluş``, ``Hayat Bazen Tatlıdır``, ``Şapkadan Babam Çıktı``, ``Zümrüt`` isimli televizyon dizilerinde de yer alırken, Alf dizisinde sevimli uzay yaratığı ``Alf`` karakteri gibi birçok seslendirme yaptı.
 

Gül, Çiçek ve Erdoğan`dan başsağlığı mesajı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sanat dünyası ve Türkiye için büyük bir kayıp olan Müşfik Kenter`in her zaman sevgi, saygı ve takdirle hatırlanacağını bildirdi. 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek de sanatçı Müşfik Kenter`in vefatından büyük üzüntü duyduğunu belirterek, ``Yetiştirdiği sanatçılarla sanat dünyamızı zenginleştiren usta sanatçımızı her zaman hatırlayacağız`` ifadesini kullandı. 

Başbakanlık Basın Merkezi`nden yapılan açıklamada ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın Türk tiyatrosuna verdiği üstün hizmetler ve örnek kişiliği ile Türkiye`nin yetiştirdiği en önemli sanatçılardan biri olan Kenter`in vefatı nedeniyle Yıldız Kenter`e başsağlığı mesajı gönderdiği ifade edildi. 




İstanbul Ajansı Haber Merkezi                                                                16.08.2012
 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum