Terlan KAYA Zoru Başardı Sanatçılar Odası Yeniden Umut Oldu

Genel Kurulunu yapamadığı için 8 yıl kayyumda kalan, ülkenin tek sanatçılar odasını, kayyumdan devraldıktan 4 yıl sonra yapılan olağan genel kurula üyelerin yoğun ilgisi ve katılımı, Terlan Kaya için odayı yeniden ayağa kaldıran başkan yanındayız mesajı olarak algılandı. Sandıkta kendini gösterdi

19 Ocak 2022 - 00:38 - Güncelleme: 28 Ocak 2022 - 19:19
Bu yıl 34. Yılını kutlayan İSTANBUL SAHNE, PERDE FİLM, EĞLENCE YERLERİ,  VE SANATKARLAR ODASI bu gün Ocak 2022 de Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde üyelerinin yoğun katılımı ile Olağan Genel Kurulunu yaptı.

1988 de kurulan oda 2010 yılında çoğunluk sağlayamadığı için kayyuma geçmiş, 8 yıl genele kurulunu yapamadığı için kayyumda kalmış, 2018 yılında Terlan Kaya’nın olağanüstü çabası yeterli çoğunluk sağlanarak kayyumdan devralınmıştı. Yapısal sıkıntıların yanı sıra pandemi ile sahne sanatçılarının uzun süre kapanması, bu durumun getirdiği zorluklara rağmen yaptığı çalışmalarla üyelerin güvenini almış görünüyor.


Tüm olumsuzluklara rağmen İstanbul sahne, perde, film, eğlence yerleri esnaf ve sanatkarlar odası üyelerinin umudu haline geldi.

Divan Başkanlığını İstanbul Esnaf ve sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Yardımcısı Engin Türkmen’in yaptığı, Olağan Genel Kurulda yapılan oylamada Terlan Kaya 109 oy alırken, Nihat Güler 27 oy da kaldı.
İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Faik Yılmaz, Üsküdar Belediye Başkanı adına başkan danışman Esat Kalay,  AK PARTİ Üsküdar İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş’ın konuk olarak katıldığı Genel Kurulda 4 yılda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Terlan Kaya’nın Genel Kurulda yaptığı konuşmanın tam metni;
Sayın Başkan, sayın konuklar, sayın basın mensupları, değerli üye arkadaşlarım faaliyet raporumu sunmadan önce, her birinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.
Olağan Genel Kurulumuza hoş geldiniz!
İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkârları Odamız
34 yıl önce Nevzat Ekmekçioğlu tarafından kurulmuş, ülkemizin hala tek sanatçılar odasıdır.
Nevzat Ekmekçioğlu ve sonrasında emeği geçen, başkan ve yöneticilerine minnettarız.
 Aramızdan ayrılanları rahmet ve şükranla anıyoruz.
Sayın konuklar, değerli arkadaşlarım, sanatçılar odamız, 2010 yılında genel kurulunu yapamadığı için kayyuma geçmiş, tam 8 yıl kayyumda kalmıştır.
İstanbul esnaf ve sanatkarlar odalar Birliği Başkanımız, Sayın Faik Yılmaz’ın bu süreçte odamızın kapanmaması için özel çaba harcadığı açıktır. Kendisine şahsım ve sahne sanatçıları adına teşekkür ediyorum
Başkanımız Sayın Yılmaz, 2018 yılında ise bizi cesaretlendirmiş, teşvik etmiş, onun desteği ve üyelerimizin katkıları ile, 28 Nisan 2018 tarihinde yaptığımız olağanüstü genel kurul da, sizlerden aldığımız onay ile yönetim kurulunu oluşturmuş, görevi kayyumdan devralmıştık.
İstanbul esnaf ve sanatkarlar odaları birliğimizin çatı katında faaliyet gösteren odamızı, önce daha merkezi yer olması bakımından Üsküdar’a taşıdık.
Önce yapısal eksiklikleri giderdik, bir yandan da üyelerimizin sorunlarının üzerine yoğunlaştık. Tamda bu süreçte pandemi (salgın hastalık) nin tüm dünyada olduğu ülkemizde de yarattığı tehdit nedeniyle kapanma kararı alındı.
Tüm faaliyetlerine ara veren sahne sanatçılarımız ile ilgili neler yapabileceğimizi düşündük.
 15 Mart 2020 tarihinde kapanma kararının ardından acil toplanarak esnafımızla yaptığımız görüş alışverişi sonrası, alınması gereken tedbirleri 18 Mart 2020 - 57 tarih ve sayı ile salgın ve esnaf mağduriyeti hakkında başlığı ile, ilgili makamlara ulaştırılması istemiyle üst birliğimize gönderdik.
Birlik başkanımız Sayın Faik Yılmaz, TC Ticaret bakanlığına Esnaf ve Sanatkarlar kooperatifçilik Genel Müdürlüğü’ne ertesi günü elden teslim etmiştir.
Üyelerimize bu süreçte, yaşamsal anlamda gerekli desteğin verilmesi için gece gündüz, temaslarımızı sürdürdük.
Bu arada merkezi yönetimin, karar ve tedbirlerinin gecikebileceği varsayımında yola çıkarak, İstanbul büyükşehir belediyesi başta olmak üzere, 39 ilçe belediye başkanına kent sınırları içinde, hemşeri dayanışmasını devreye sokabilmek için yazı yazdık, ayrıca yüz yüze temaslarımızı aralıksız sürdürdük.

Bu süreçte, yapısal sorunları da olan sahne sanatları sektörü olarak çok sıkıntılı bir dönem yaşadık.
Bizler yönetim olarak, bir yandan pandeminin üyelerimize getirdiği sıkıntıları aşmaya çalışırken, bir yandan da, tiyatro, spor salonları ve organizasyon sektörlerinde faaliyet gösteren uzman arkadaşlardan oluşturulan çalışma gruplarımız ile birlikte, meslek tanımlarının taslak çalışmasını bitirdik.
Önümüzdeki süreçte, bu çalışmaları nihai karara bağlamak için ilgili kurumlara sunacağız.
Üyelerimizin meslek ve yaşam standartlarını yükseltme çabamız aralıksız sürecek.
Bir diğer asıl sorunumuz ise, sahne sanatlarından özel tiyatrolarımızın Kültür Turizm Bakanlığımızdan destek almasını düzenleyen 30619 sayılı yönetmelik. Uzman görüşüne göre  bu yönetmelikte teknik bir hata var. Hatta yasalarımıza aykırı bir hata,
1. Yanlış bu yönetmelik, bizim üyelerimizi, yani ihtisas odası üyelerini amatör olarak tanımlıyor.
2. Yanlış (5362/13 sayılı kanun; Resmî ve özel kuruluşlarca, tacir ve sanayiciden meslekî faaliyetleri ile ilgili olarak istenilen ve 18.5.2004 tarihli ve 5174 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinde öngörülen belgeler, esnaf ve sanatkârlar için mensup oldukları oda tarafından düzenlenir ve verilir.) Hükmüne rağmen yönetmelik üyelerimizden tacir olma şartı ile Ticaret Odası faaliyet belgesi istiyor.
Profesyonelliği Sanat Profesyonelliği değil, para profesyonelliği üzerinden Ticaret Kanunumuza göre değerlendiriyor.
Bu durum sanatçılarımız
1 Sanatçı kimliğinden ayırıyor,
2. Esnaf kimliğinden koparıyor. Tacir yapıyor, fiili olarak ta Anayasamızın sanatçıyı koruyan 64. Maddesi ve esnafımızı koruyan 173 maddesinin koruyucu şemsiyesinin altından çıkarmış oluyor.
Ticaret kanunumuz tek başına sanat ve sanatçı ile ilgili ihtiyacı karşılayamayacağı açıktır, bu nedenle “Kamu ve Özel tüm sanat” alanlarını kapsayan özel bir yasa yapılması talebimizi T.C. Ticaret Bakanlığı ve T.C.Turizm Kültür Bakanlığımıza, Birliğimiz üzerinden ilettik.
Bu yönetmeliğin sahne sanatlarını 1982 den itibaren getirdiği yer ülkede İstanbul sahne, perde, film, eğlence yerleri esnaf ve sanatkarlar odasının dışında 2. Bir oda kurmayı imkansız hale getirmiş durumdadır. Çünkü sahne sanatçıları yönetmelik marifetiyle tacir sıfatı Ticaret Odalarına kayıt yapılmıştır.
Biz oda yönetimi olarak bir yanda pandemi ile ilgili sorunları aşmaya çalışırken bir yanda bu ve bunun gibi sorunlarımızı ilgili makamlara resmi yazılarını yazdık.
1982 bu yana dedim çünkü bize gelen yanıtta 1982 den bu yana bu yönetmeliği uyguluyoruz yanıtını aldık.
Bundan 3 bin yıl önce, üstünde yaşadığımız bu coğrafyanın birçok bölgesine sahne sanatları için 25-30 bin kişilik amfi tiyatroların yapıldığı gerçeğini hepimiz biliyoruz.
 Türkiye Cumhuriyeti, dünyaya aydınlanmayı getiren bu medeniyetlerin üstüne kurulmuştur. Sanatı ve sanatçıyı yok sayan milletler tarihin karanlık sayfalarında kaybolurlar.
Yeni dönemde siz sayın üyelerimiz ve kurumlarımızla başlattığımız çalışmaları birlikte sonuçlandıracağız.
Yönetimde geçirdiğimiz, kısa zamanda kazandığımız deneyimler ile, önümüzdeki süreçte daha büyük gelişmelere birlikte imza atacağız size inanıyorum.
 Bu nedenle her koşulda ve her zaman değerli eleştirilerinizi önerilerinizi düşüncelerinizi ve desteklerinizi bekliyor hepinizi Sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.

Başkan Terlan Kaya, Sanatçılar odasına verdikleri desteklerden dolayı Üsküdar belediye başkan danışmanı Esat Kalay’a Mali Müşavir Mine Demirel’e İstanbul Flaş gazetesi genel yayın yönetmeni Yaşar Kaba’ya ve Kafkas yapı Olay Şaşı’ya İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkan Yrd. İle birlikte birer teşekkür plaketi verdi.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Başkan Terlan Kaya oda üyelerine teşekkür mesalı yayınladı;

Yeni Yönetim
İSTANBUL SAHNE PERDE FİLM VE EĞLENCE YERLERİ ESNAF ODASI
BAŞKAN
TERLAN KAYA

                                               YÖNETİM KURULU
     ASİL ÜYELİKLERİNE;                                        YEDEK ÜYELİKLERİNE;
     1- TERLAN KAYA                                                       1- BAKİ KEMANCI
     2- ÖZER CANLI                                                                      2- FATMA SAĞLAM
     3- AHMET ŞAHİN                                                                   3- REMZİ KAYA
     4- AYŞE MELDA MUTU                                                         4- MURAT AVCI
     5- CEBRAİL DAL                                                                  5- BAHATTİN TOPKAYA
     6- ÜMİT PEHLİVANLAR                                                        6- ABDULHAMİT ÇAKMUT
     7- TÜRKER KATOĞLU                                                        7- METİN ŞENEL
                                                         
       
                                                   DENETİM KURULU
   ASİL ÜYELİKLERİNE;                                                  YEDEK ÜYELİKLERİNE;
     1- TOLGA TOPRAK                                                               1- MURAT KARATAŞ
     2- ÖMER YILMAZ                                                                  2- FATİH KÜÇÜK
     3- HAMİT BENER                                                                  3- ŞADİYE BARUT

Haber:E. Tuğba KARADUMAN

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum