Tarihi Kaymakamlık binası Müftülük oldu.
Üsküdar Belediyesi tarafından yeniden restorasyonu tamamlanan ve ilçe müftülüğüne tahsis edilen tarihi Kaymakamlık ve Cumhuriyet Halk Fırkası binası, Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmezin de katılımıyla hizmete açıldı.
Üsküdar Kaymakamlığı’na uzun süre hizmet eden tarihi Kaymakamlık ve Cumhuriyet Halk Fırkası Binası, Üsküdar İlçe Müftülüğü’ne tahsis edilmişti. Üsküdar Belediyesi tarafından yaklaşık 1,5 milyon liraya restorasyonu yapılan müftülük binası, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in de katıldığı törenle hizmete girdi.
Açılış töreni, Valide-i Cedid Camii İmamı Kerim Öztürk’ün Kuran’ı Kerim tilavetiyle başladı. Törende, Üsküdar İlçe Müftüsü Mehmet Vefa Özdemir, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Üsküdar 6. Dönem Belediye Başkanı Mustafa Kara birer teşekkür konuşması yaptı.
HİLMİ TÜRKMEN; “ÜSKÜDAR’IN MARKA DEĞERİNE KATKI SAĞLAYACAK”
Açılış törenine katılan konuklara hitaben konuşma yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise Üsküdar’a yakışan bir müftülük binasının olduğunu, tahsisinde ve yapımında emeği geçen 6. Dönem Belediye Başkanı Mustafa Kara’ya teşekkür etti.
Müftülük binasının bulunduğu Doğancılar Meydanı’nın tarihi değerine dikkati çeken Hilmi Türkmen, “Hacılar yolculuğuna buradan çıkarlarmış. Hazerfen Çelebi, Galata Kulesi’nden uçtuktan sonra bu binanın olduğu yere konmuş. Hacıların yolu üzerinde böyle bir müftülük binası olması gerekiyordu. Yeni müftülük binamız, ilçemizin marka değerlerine katkı sağlayacaktır” dedi.
Törende konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, bazı şehirlerin ise ruhu olduğuna dikkat çekerek, “İslamiyet’in başkenti İstanbul ve Üsküdar da ruhu olan şehirlerdendir. Dolayısıyla böyle bir yerde bu müesseseler (müftülükler) büyük önem arz ediyor. Önemli olan bu binanın, bu şehrin manevi, dini, ahlaki hayatına yön vermesidir” dedi.
“HİÇ KİMSE KİMSESİZ KALMASIN”
Çağımız ve insanlarımızın değiştiğini, Diyanet’in de görev tanımlarının da değişmesi gerektiğine dikkat çeken Görmez, “Hep beraber şehrin en kılcal damarlarına ulaşarak, gelmeyenlere giderek, o şehrin rahmetini ayakta tutmalıyız. Bu sene Ramazan ayında, ‘Hiç kimse kimsesiz kalmasın’ teması üzerinde duracağız. Bu temayla neyi kastediyoruz; Kalabalıklar içerisinde nice yalnızlar var. Her türlü lükse sahip ancak dostu, komşusu olmayan yığınla insan var. Kaliforniya sendromu olarak bilinen bu olay çok şükür bizde şimdilik yok denecek kadar az. Kimsesi olmayan kimselere ulaşarak şehrimizin o ruhunu ayakta tutmalıyız” diye konuştu.
DUALARLA AÇILDI
Konuşmalardan sonra müftülük binasının açılışı gerçekleştirildi. Açılış kurdelesini, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Diyanet İşleri eski Başkanı Dr. Tayyar Altıkulaç, İstanbul İl Müftüsü Rahmi Yaran, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar eski Belediye Başkanı Mustafa Kara, Üsküdar İlçe Müftüsü Mehmet Vefa Özdemir, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, M.Ü İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse, Ak Parti Üsküdar İlçe Başkanı Sinan Aktaş birlikte kesti.
<Haber merkezi
*******************************************************************************
***1926 Yılında İlçe yapılan Üsküdar’ 1927-1928 tarihleri arasında Mimar Zühdü Başar Beyefendi tarafından inşaa edildi. O yıldan bu yana hükümet binası olarak kullanılan bina Cumhuriyet Devrimlerinin birçok ilkinede ev sahipliği yaptı. Aynı zamanda CHP İlçe Binası olarakta kullanılan bina çok partili sisteme geçilince CHP Parti binası olarak kaldı. Ancak 1956 yılında DP CHP binalarını kamuya geçirince yeniden Kaymakamlık binası olarak kullanıldı.Bir bölümünün Halk Evleri olarak kullanıldığı binada okuma yazma , folklör geleneksel elsanatları ve güzel sanatlar dersleri verildi o yıllardaHalk Evlerinde eğitim alan Üsküdarlılardan hala hayatta olanlar mevcut. Halkevlerinde eğitim alan yurttaşların el becerilerini sergilemek içinde bu gün hala varlığını sürdüren Millet Bahçesi yapıldı. İstanbul’ un birçok yerinden Çamlıcaya gezmeye gelenler bu bahçeye uğrar, sergileri gezer müzik dinlerdi. Tabii o yıllarda Kısıklı'ya kadar 1928 yılında yapılan kadıköy ve Üsküdar Tramvayları çaşıyordu.
Bu gün Üsküdar’ ın Cumhuriyet tarihçesinin hiçbir resmi kurum web sitelerinde yer almayışı ise gerçekten üzüntü vericidir.
Üsküdar yeni Hükümet Konağının inaşasının bitimi ve kaymakamlığın yeni binaya taşınmasından sonra boşa çıkan bina için Üsküdarlıların, eski bina Üsküdar müzesi olsun talepleri ise yetkililer tarafından dikkate alınmamış, Üsküdar’ da sanki başka bina yokmuşcasına Üsküdar müftülüğüne devredilmiş restarasyonunu ise Üsküdar belediyesi üstlenmiştir.
Üsküdar tarihçesinde, 95 yıllık tarih ki bunun içinde Milli mücadelede önemli yer tutmaktadır, Bizans kadar yer almamaktadır. Buda oldukça düşündürücüdür. Üsküdar'ı yönetenlerin Üsküdar Tarihinden ne kadar bi haber oldukları, son yıllarda çok belli oluyor.
Yaşar Kaba
FACEBOOK YORUMLAR