Tarihi Çayır Festivali başladı
Tarihi Beykoz Çayır Festivali, Belediye Başkanı Yücel Çelikbilekin, 19 Ağustos Dünya Beykozlular Günü dolayısıyla Çayırda yaptığı basın açıklaması ile başladı
Tarihi Beykoz Çayır Festivali, Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in, 19 Ağustos Dünya Beykozlular Günü dolayısıyla Çayır’da yaptığı basın açıklaması ile başladı
Beykoz Belediyesi tarafından 18 Ağustos- 1 Eylül tarihleri arasında yapılacağı ilân edilen ancak daha sonra “ Mısır’da yaşanan katliam” gerekçesi ile – tarihi belirtilmeksizin- ileri bir tarihe ertelenen Tarihi Çayır Festivali’nde kıpırdanmalar başladı! Yöre derneklerinin çoğu, stantlarını 19 Ağustos Pazartesi akşamı itibariyle açtılar. Festivalin sahne programları ise 24 Ağustos’taki Toplu Sünnet Şöleni ile başlayacak.
Tarihi Beykoz Çayır Festivali, Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in, 19 Ağustos Dünya Beykozlular Günü dolayısıyla Çayır’da yaptığı basın açıklaması ile başladı. Belediye Başkanı Çelikbilek, söz konusu toplantıda, Çayır Festivali’nin (sahne programının) neden ertelendiğini ve Belediye olarak Beykoz’a yönelik hizmetlerini aktardı; ardından ise ilçe sakinlerinin 2010 tarihli Belediye Meclis kararı ile resmileşen 19.08 Dünya Beykozlular Günü’nü kutladı.
Açılış, Belediye Başkanı’nın Beykozlular Günü konuşması ile yapıldı
Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Beykoz Belediyesi’nin 19 Ağustos tarihinin Dünya Beykozlular Günü olarak kutlanması yönünde aldığı 2010 tarihli Belediye Meclisi kararı dolayısıyla; Belediye Başkan Yardımcıları, Ak Parti Beykoz İlçe Teşkilatı Yönetimi, partili Belediye Meclisi üyeleri, Beykozlu muhtarlar ve bazı STK’ların katılımı altında gerçekleştirdiği basın açıklamasında, öncelikle Festivalin sahne programının ertelenmesinin nedenini açıkladı; ardından ise Belediye tarafından turizm, eğitim gibi farklı alanlarda yapılan hizmetlere değindi. Çelikbilek, konuşmasında ayrıca Beykoz 1908 A.Ş. yönetimine söz konusu sorunların tartışılması yönünde çağrı yaptığını ancak kendisine suçlamalar dışında bir geri dönüş yapılmadığına işaret etti.
Yücel Çelikbilek: Her baba yiğidin harcı değil!
Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, konuşmasına, Çayır Festivali’nin ertelenmesinin gerekçesini açıklayarak başladı. Çelikbilek, “ Çayır Festivali’nin başlangıç tarihi dündü. Biz bunu belli bir süre erteledik. Sahne çalışmaları yapmayacağız çünkü etrafımızdaki ülkelerde çok ciddi sıkıntılar var” dedi ve Mısır’daki darbe sonrasında buradaki insanların uğradığı “ eziyet ve mezalimler” söz konusu iken, “ sahnede çok fazla etkinlik yaparak kutlamalarının mümkün olmadığını” belirtti.
Beykoz halkının hassasiyetlerini dikkate aldık
Çelikbilek, söz konusu erteleme kararının, “ Beykoz halkının hassasiyetleri dikkate alınarak” gerçekleştirildiğine dikkat çektiği konuşmasında, bu kararı Çayır Festivali’nde stant açacak olan sivil toplum kuruluşları ile de paylaştıklarını ve onların da buna “ yürekten” katıldıklarını belirterek, şunları söyledi: “ Sağ olsunlar, hepsi de bizim düşündüğümüz tarzı, yaklaşımı anlayış ile karşıladılar. Yakışan zaten buydu; bizim bu konuda hassasiyet göstermemiz kadar doğal bir şey olamazdı.”
19.08 Dünya Beykozlular Günü
19 Ağustos tarihinin Beykozlular için anlamlı bir gün olduğuna dikkat çeken Yücel Çelikbilek, “ Biz bunu Beykozlular Günü olarak ( ilân ettik) ve dünyadaki Beykozlulardan da bu konuda cidden bir katkı gördük. Geçmişteki e- maillerimize ve farklı yerlere gelen mesajlar ile bunun benimsendiğini de gördük” açıklamasında bulundu.
Beykoz 1908 A.Ş. ile ilgili açıklama
Belediye Başkanı, yakın bir zamanda Beykoz 1908 A.Ş. ile ilgili olarak bir açıklama yapacaklarını da kaydederek, ilgili spor kulübünün yönetimine, “ sizin istediğiniz yerde istediğiniz insanlar içerisinde bu konuyu tartışalım” dediğini belirterek, “ ancak bu konuda bana dönüş yapılmadı, sadece suçlayıcı mahiyette ifadelerin dışında şu ana kadar kimse bize bir dönüş gerçekleştirmedi. Dolayısıyla, onlar madem yapmadılar, biz yapalım. Beykoz’da Belediye’mizin salonu olur, farklı bir yer olur, basın mensuplarının önünde bu konu ile ilgili düşüncelerimizi söyleme şansını inşallah yakalarız. Ondan sonrasını artık vatandaşlarımızın kendi anlayış ve düşünceleriyle inşallah ortaya çıkmış olur” dedi.
Her baba yiğidin harcı değil
Sözlerinin devamında, “ büyük bir Beykoz hedeflediklerini” kaydeden ve özellikle eğitim, kültür ve sağlık alanında “ Beykoz’a çağ atlatmak” istediklerini belirten Belediye Başkanı, şu açıklamalarda bulundu: “ Başarır mıyız, başarırız. Beykozlu inanır ise, ‘ bu işi yaparım’ der ise, başarırız. Başarmak için yolları açıyor muyuz, açıyoruz. Beykoz’un önü açık. Yollar birebir açık. Biz yıllardır önü tıkalı olan bir Beykoz’u açtık. Bu her baba yiğidin harcı değil; buna emek vereceksiniz, göz nuru dökeceksiniz, akıl olacak, ferasetiniz olacak, biraz kafa yoracaksınız Beykoz’u bir yere getirmek için.”
Beykoz’un geleceği ile ilgili kaygılarımız olabilir
“ Biz, inşallah, gelecek yılların emarelerini ve adımlarını görüyoruz. Bunlar olduğu müddetçe Beykoz’un geleceği ile ilgili iyi şeyler söyleme şansımız çok fazla ama bunlar olmazsa, bu emareleri, bu işaretleri görmez isek, bu ayak seslerini hissetmez isek, o zaman da Beykoz’un geleceği ile ilgili kaygılarımız olabilir. Beykoz’un geleceği bugünden daha iyi olacak. Beykoz’u özel bir laboratuara koyup da onu ulusal ve diğer anlamda da olsa inceleme şansı olsa, eminim ki çok farklı şey yaptığımızı göreceklerdir.”
Tarım Bakanı Eker, 26 Ağustos’ta Beykoz’da
Konuşmasının devamında, turizm ile ilgili ciddi bir adım attıklarını kaydeden Belediye Başkanı, 26 Ağustos tarihinde Tarım Bakanı Mehdi Eker’in Beykoz’a geleceğini kaydederek, “ ilk başlangıcı onunla yapıyoruz” açıklamasında bulundu. Belediye Başkanı, söz konusu ziyarette Tarım Bakanı Eker ile “ Beykoz’un geleceği” Kanal Riva Projesi ile ilgili çalışma yapacaklarını ifade etti. Çelikbilek, “ 15 bin metre uzunluğunda, 5 metre derinliğindeki bir kanal ile, Riva’yı Bozhane Köyü Köprüsü’ne kadar taşıyacaklarını” belirtti.
Söz konusu kanal çalışmasının, Kanal İstanbul Projesi’nden sonra İstanbul için çok önemli bir proje olduğunu belirten Belediye Başkanı, “ biz bu projeyi sadece kendimiz yapmıyoruz, oradaki sivil toplum kuruluşları ile, oradaki mal sahipleri ile, o bölgenin köylü olan insanlarıyla ve proje bazında ortak dediğimiz, özel seçilen Hollandalı bir teknik firma ile (birlikte yapıyoruz)” dedi.
Söz konusu kanal projesinin Çevresel Etki Değerleme (ÇED) çalışmaları dikkate alınarak gerçekleştirildiğini de söyleyen Çelikbilek, bu şekilde sağlanacak olan turizm olanakları ile Kanal çevresindeki 8 köyün gelişimine katkı sağlanacağını açıkladı.
2 üniversite daha açılabilir
Konuşmasının devamında, Belediye olarak Beykoz’a eğitim açısından sağladıkları olanaklara da değinen Belediye Başkanı, bunlar arasında Türk Alman Üniversitesi ile Beykoz’da kurulması planlanan ancak ismi henüz açıklanmayan 2 yeni üniversite projesini de sıraladı.
19.08 resmi olarak Dünya Beykozlular Günü
Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, konuşmasının sonunda ise, CHP’li Belediye Meclis üyesi Erdal Öztürk tarafından “ Dünya Beykozlular Günü’nün resmi olarak kutlanması” yönündeki teklifi neticesinde oy birliği ile alınan 9 Nisan 2010 tarihli ve 2010/ 43 sayılı Belediye Meclis kararının “ asli gibidir” kaşeli bir kopyasını, açılış konuşmasında hazır bulunanlara dağıttı.
Söz konusu kararda, şu ifadelere yer veriliyor: “ Komisyonumuzca yapılan inceleme sonucu; Beykozluluk bilincinin geliştirilmesi, ilçemizin tanıtımı, kazanılmış değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılması, birlik ve beraberliğine katkı sunması bakımından her yıl 19 Ağustos tarihinin ‘ Dünya Beykozlular Günü’ olarak kutlanması uygun görülmüştür.”
Başkan, Geleneksel Festival çorbasını dağıttı
Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, daha sonra her yıl olduğu gibi, bu yıl da Geleneksel Festival Çorbası’nı kendi elleri ile vatandaşlara dağıttı. Belediye tarafından hazırlanan geleneksel çorba, festival boyunca vatandaşlara ikram edilecek.
Beykoz Çayır Festivali, ziyaretçilerini bekliyor
19 Ağustos’a denk gelen açılışta, festival kapsamında bazı derneklerin stantlarını açarak, yöresel lezzetlerine dair satış ve ikramlara başladıkları gözlendi. Halihazırda stantlarda gıda ürünleri, cam işleri, hediyelik eşya, takı, bez çanta gibi ürünleri satın almak mümkün.
Çeşit çeşit takılar, el işi ürünler
Halk Eğitim Merkezi, İSMEK ve Omirilik Felçlileri Derneği ( OFD) Beykoz Şubesi de bu sene stant açanla arasında. Ziyaretçiler, OFD’nin bu sene hayata geçen ve engellilere umut kapısı olan dikiş atölyesinde ürettikleri bez çantalar, anahtarlıklar ve takıları; İSMEK kurslarında yapılan ahşap işleri, tablo ve çeşitli hediyelik eşyaları ve Halk Eğitim Merkezi’nin göz kamaştıran sergisinde çeşit çeşit el işi takıları satın alma şansına sahip olacaklar.
Rağbet gören bir stant: Kına dövme
Çeşit çeşit desenler ile kolları süsleyen kına dövmesinin nakış nakış işlendiği stant ise Çayır’ın şu an en rağbet gören noktalarından biri.
Vatandaş ne zamana ertelendiğini bilmediği için, stantlar boş!
Bu arada, Beykoz Belediyesi’nin erteleme kararını ilçenin çeşitli yerlerine astığı afişler ile duyurmuş olması ancak ertelenen tarih konusunda ise herhangi bir açıklama yapmamış olması dolayısıyla, vatandaşların çoğunun bilgisiz olduğuna işaret eden bazı stant sahipleri, parasını peşin ödedikleri bu yerlere vatandaşların gelmesini ve bu şekilde sundukları ürünlerin satışının bir an önce başlamasını umduklarını ifade ettiler.
Erteleme eleştirisi
Bazı stant yetkilileri ise, festivalin ertelenmesi yönündeki kararı doğru bulmadıklarını belirttiler. Bir stant yetkilisi, Mısır’da yaşananların gerekçe gösterilmesini doğru bulmadığını belirterek, “ Arakan’da yıllardır gözyaşı var” yorumunda bulundu.
Haber: Arzu Başlantı
FACEBOOK YORUMLAR